Šport

Jan Oblak

Nogometni vratar
 

Jan Oblak je slovenski profesionalni nogometaš, ki pri španskem klubu Atlético Madrid igra kot vratar, obenem pa je tudi kapetan slovenske reprezentance. Pogosto ga uvrščajo med najboljše vratarje na svetu. Leta 2014 je za 16 milijonov evrov vstopil v Atlético Madrid in postal takrat najdražji vratar La Lige. V letih 2017 in 2018 nominiran za nagrado Ballond’Or. Z več kot 350 nastopi za Atlético Madrid je Oblak s klubom osvojil štiri pokale, vključno z La Ligo v sezoni2020/2021. Šestkrat je bil razglašen za slovenskega nogometaša leta.

 

Triindvajsetletna Janja je uspešna slovenska plezalka. Njena najtežja preplezana smer je Fabela pa la enmienda v Španiji z oceno 9a. Septembra 2016 je osvojila naslov svetovne prvakinje v težavnostnem plezanju na prvenstvu v Parizu. Leta 2021 je prejela odlikovanje zlati red za zasluge za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih ljudem. Istega leta je postala prva ženska z olimpijsko zlato medaljo v športnem plezanju in velja za eno največjih tekmovalnih plezalk vseh časov. Je tudi prva plezalka na svetu, ki je dobila športno plezalno smer z oceno 8c.

 

Tadej Pogačar je slovenski poklicni kolesar in je trenutno na vrhu svetovne lestvice UCI, kjer je skupno vodilni že 44 tednov. Pogačar je že od leta 2019 član World Tour ekipe UAE Team Emirates. Leta 2020 je postal prvi Slovenec z zmago na Dirki po Franciji, z ubranitvijo zmage leta 2021 pa je postal najmlajši dvakratni zmagovalec Toura. V svojem prvem nastopu na poletnih olimpijskih igrah leta 2021 v Tokiu je osvojil bronasto medaljo na cestni dirki. Aprila 2022 je kot prvi kolesar v zgodovini presegel mejo 6000 točk.

Laura Unuk

Šahistka
 

Nosi naziv ženske šahovske velemojstrice (WGM). Pri 13 letih je osvojila naslov državne članske prvakinje Slovenije. Leta 2014 je prejela Bloudkovo plaketo za pomemben tekmovalni dosežek v športu. Septembra 2014 je pri 14 letih na turnirju v Durbanu osvojila naslov svetovne mladinske prvakinje v kategoriji deklet do 16 let. Leta 2017 je postala tudi svetovna prvakinja v kategoriji do 18 let, marca 2021 pa je kot prva slovenska šahistka osvojila tudi naziv mednarodne mojstrice, ki ga je pred njo doseglo 121 šahistk na svetu, naziv pa je potem meseca maja uradno potrdila tudi Svetovna šahovska zveza. Njen zadnji uspeh je osvojitev aboslutnega naziva mednarodne mojstrice, s čimer si je prislužila naziv najboljše šahistke v zgodovini Slovenije.

Ilka Štuhec

Alpska smučarka
 

Ilka je slovenska alpska smučarka, ki je v svoji bogati športni karieri osvojila dva mala kristalna globusa za zmago v skupnem seštevku smuka in alpske kombinacije, ob tem pa je dvakrat postala tudi svetovna prvakinja v smuku. Leta 2017 si je smukaški svet podredila z zmago na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu, leta 2019 pa je uspeh ponovila v švedskem Areju in s tem na poseben način spisala zgodovino, saj je postala prva smukačica po 30 letih, ki je dvakrat zapored osvojila naslov svetovne smukaške prvakinje.

Nika Križnar

Smučarska skakalka
 

Na mednarodnih tekmovanjih je začela nastopati že pri 13 letih, pri 16 letih pa je na svetovnem mladinskem prvenstvu osvojila prvo zlato medaljo. Na svetovnih mladinskih prvenstvih je osvojila skupno šest medalj, od tega štiri zlate. V sezoni 2021/2022 je osvojila srebrno in bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu ter kot prva slovenska smučarska skakalka veliki kristalni globus za zmago v svetovnem pokalu. Osvojila je tudi bronasto medaljo na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pekingu, zlato medaljo pa z mešano slovensko skakalno ekipo.

Luka Dončić

Košarkar v ligi NBA
 

Dončić je impresivnih 201 cm visok profesionalni igralec košarke, ki lahko igra na različnih igralnih položajih. Hvalijo ga kot vsestranskega košarkarja, izstopa pa po izrednem pregledu nad igro in dogajanjem na parketu. Leta 2018 je postal dvanajsti slovenski košarkar, izbran v ligo NBA, kjer zdaj igra za klub Dallas Mavericks. Leta 2020 je postal prvi Slovenec, ki je bil izbran v prvo postavo tekme vseh zvezd. Kot član slovenske košarkarske reprezentance je igral tudi na evropskem prvenstvu leta 2017, ko je Slovenija osvojila zlato medaljo.