Zaključek 5 tednov za Zemljo: 8 dobronamernih nasvetov za delo na sebi

20. 5. 2021, 08:47 | 5-tedenski izziv za Zemljo

              Zaključek 5 tednov za Zemljo: 8 dobronamernih nasvetov za delo na sebi (foto: pexels) pexels

Še zadnji napotki za bolj ozaveščeno življenje. 

Danes zaključujemo naš 5-tedenski izziv Za Zemljo. Hvala vsem, ki ste nas spremljali. Upamo, da ste dobili svež navdih za kakšno novo eko navado. 

V prvem tednu smo vas z mlado Pehto Mojco želeli spodbuditi k nabiranju lastnih čajev v naravi, z recepti Daria Corteseja ste dobili morda navdih za divjo jed iz travnika, David Urankar je poudaril, da so najbolj pomembne malenkosti, Jože Munih vas je spodbudil, da greste večkrat po izvirsko vodo v naravo, dobili ste tudi seznam zdravilnih izvirov, razloge za vrtnarjenje, pa nekaj pobud, da se kdaj odpravite na izlet bodisi s kolesom, vlakom ali električnim avtom. V zadnjem tednu pa smo imeli še pogovor z Ekologi brez meja in nekaj pomembnih eko nasvetov (ženski dnevi, pomen ekološke hrane) in misel o tem, da nam naravne danosti v Sloveniji ne smejo biti samoumevne. 

Danes, za lepši zaključek, pa imamo za vas še nekaj nasvetov. 

Sedaj že vsi vemo, da se je potrebno čim bolj izogibati plastiki. Biti malo bolj pozoren na to, kaj kupujemo in uživamo. Da je najbolj zdrava hrana lokalna in domača... 

A to ni vse. 

Najbolj pomebno je, to, kar pri Sensi vedno poudarjamo - delo na sebi. 

Ko delamo na sebi, se naš odnos do sebe spreminja in posledično se spreminja tudi naš odnos do okolice - do drugih ljudi in tudi do narave. 

Posledično in naravno ter spontano sprejemamo drugačne odločitve. Tega ne počnemo na silo, pač pa zato, ker se nam tako zdi edino prav in logično. 

Navade, ki jih poskušamo vzpostaviti na silo, običajno ne vzdržijo prav dolgo. Tiste, ki pridejo kot del rasti, pa postanejo del nas, kot nekaj povsem naravnega. Najbolj ekološki človek je človek, ki se v polnosti zaveda samega sebe. 

KAR NAREDIMO NA SEBI, SE ODRAŽA NA VSEH PODROČJIH ŽIVLJENJA. 

Še nekaj dobronamernih nasvetov: 

1. Hodite... čim več 

Eden boljših nasvet za delo na sebi je zagotovo hoja v naravi. Opazovanje sebe in opazovanje narave. Učite se v naravi. Večkrat si vzamite odmor od VSEGA in samo bodite. 

2. Zavestni odnosi 

In vedno se učite tudi v odnosih. Noben odnos v vašem življenju ni brez pomena! Vedno glejte globlje. Raziščite sebe in smisel vsakega odnosa se bo počasi razjasnil. 

3. Bodite iskreni do sebe 

Iskrenost lahko spremeni vse. Življenje postane mnogo lažje in bremena se zmanjšajo. Če si želite razvoj, je iskrenost do sebe prvi pogoj na tej poti. 

4. Večkrat poiščite kakšno dobro knjigo

Ali pa prisluhnite kakšnemu dobremu predavanju ali podkastu. Živimo v časih, ko so nam dostopne praktično vse informacije. Najdite koristne informacije zase. 

5. Naspite se in si odpočite 

Če ste neprespani in utrujeni, zagotovo ne boste zmogli izpeljati večjih sprememb v življenju. Pogoj za dobro produktivnost in počutje je dober spanec. 

6. Največja vrednota naj bodo vaše izkušnje

Sprejmite svoje napake, na katerih ste se naučili pomembnih lekcij - brez obžalovanj. Naj vaša glavna vrednota ne bodo materialne stvari, pač pa izkušnje, ki ste jih preživeli in so vas izoblikovale. 

7. Predelajte svojo preteklost

Dokler ne boste svoje preteklosti zavestno predelali, boste preteklost ves čas vlekli nezavedno v sedanjost in ta se bo odslikavala na vsakem vašem koraku. Prosite za pomoč, ko jo potrebujete. To je znak poguma in resničnega dela na sebi. 

8. Nikoli se ne prenehajte učiti

Naučite se prisluhniti življenju in iščite vedno nova znanja o življenju.

Delo na sebi ni vedno lahko, a na koncu je vredno! 

Še vedno si lahko ogledate vse vsebine v rubriki Za Zemljo.