25. 6. 2020, 22:58 | Vir: STA

140.000 več smrti v marcu in aprilu (kot prejšnja leta) v 21 evropskih državah!

profimedia

V 21 evropskih državah je bilo marca in aprila, ko je bila v razmahu epidemija covida-19, 140.000 več smrti kot v povprečju v enakem obdobju med letoma 2016 in 2019. Najhuje je bila prizadeta starostna skupina starejših od 70 let. Med njimi je bilo več moških kot žensk, v novem poročilu ugotavlja evropski statistični urad Eurostat.

Število s koronavirusom povezanih smrti je v nekaterih evropskih državah začelo hitro naraščati v začetku marca. V tednih, ki so sledili, je bila razlika v številu vseh smrti v primerjavi s preteklimi leti ponekod izjemno velika, nekatera območja pa so bila bistveno manj prizadeta.

Porast smrti je bil posebej izrazit na severu Italije, v osrednjem delu Španije, na vzhodu Francije in na območju Pariza ter v več delih Belgije.

V povprečju je v 21 državah, za katere so bili dostopni podatki, med 10. in 17. tednom leta oz. v marcu in aprilu skupno umrlo 140.000 ljudi več kot v povprečju v enakem obdobju med letoma 2016 in 2019. Največ dodatnih smrti so države zabeležile v tednu, ki zajema konec marca in začetek aprila.

Povečana smrtnost se razlikuje med moškimi in ženskami. Glede na podatke iz 20 držav, je bilo v začetku marca razmerje med spoloma enakovredno, nato pa je bilo preostale tri tedne marca več dodatnih smrti med moškimi. V začetku aprila so bile številke znova skoraj enake za oba spola, nakar je bilo do konca meseca več smrti med ženskami.

V marcu in aprilu so v 20 državah zaznali tudi bistveno povišanje smrtnosti starejših od 70 let - tako med moškimi kot med ženskami - v primerjavi s povprečnimi številkami v enakem obdobju med letoma 2016 in 2019. V tem primeru je bilo med moškimi smrti več za 40, med ženskami pa za 30 odstotkov.

Glede smrtnosti na splošno so v poročilo Eurostata vključeni podatki Belgije, Bolgarije, Češke, Danske, Nemčije, Estonije, Španije, Francije, Italije, Litve, Luksemburga, Madžarske, Avstrije, Portugalske, Slovaške, Finske, Švedske, Islandije, Lihtenštajna, Norveške in Švice.

Glede smrtnosti med moškim in ženskami so bili dostopni podatki istih držav z izjemo Nemčije, v sporočilu še najava Eurostat.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord