Čestitka Josephu Bidnu prispela tudi iz Pekinga

13. 11. 2020, 12:33 | Aktualno | Vir: STA

              Čestitka Josephu Bidnu prispela tudi iz Pekinga (foto: profimedia) profimedia

Kitajska je čestitala Josephu Bidnu za zmago na predsedniških volitvah v ZDA, je danes v Pekingu sporočil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Wang Wenbin. "Spoštujemo odločitev ameriškega ljudstva. Izražamo čestitke gospodu Bidnu in gospe (Kamali) Haris," je sporočil.

Kot razume Kitajska, "bo rezultat volitev v ZDA določen v skladu z ameriškimi zakoni in postopki", je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Wang.

Kljub temu, da so se odnosi med Kitajsko in ZDA pod vodstvom predsednika Donalda Trumpa močno ohladili, pa v Pekingu nekega navdušenja nad tem, da bo Belo hišo vodil Biden, ni. Vendarle v Pekingu upajo na izboljšanje odnosov. "Upamo, da nam bo nova ameriška vlada prišla nasproti," je v začetku tedna dejal Wang.

Trumpova štiri leta v Beli hiši so zaznamovale naraščajoče napetosti v odnosih s Pekingom in trgovinska vojna s Kitajsko, ki jo je trenutni ameriški predsednik označil kot največjo grožnjo ZDA in svetovni demokraciji. Trump Kitajsko krivi tudi za pandemijo covida-19.

Kitajska je bila doslej ena redkih velikih držav, ki v Washington še ni poslala čestitke Bidnu ob izvolitvi. Tega niso storili tudi v Moskvi, niti v sosednji Mehiki. Med redkimi voditelji držav, ki Bidnu skoraj teden dni potem, ko so ga ameriški mediji razglasili za zmagovalca, niso čestitali, je tudi slovenski premier Janez Janša.

Biden je sicer svojo prednost pred Trumpom še utrdil z zmago v zvezni državi Arizona, ki so jo v četrtek razglasile ameriške televizijske mreže. Po projekcijah ameriške tiskovne agencije AP je Biden osvojil 290 elektorskih glasov, Trump pa 217. Za izvolitev je potrebnih najmanj 270 elektorskih glasov. Za Bidna je glasovalo dobrih pet milijonov več volivcev kot za Trumpa.

Za neodločeni sicer zaenkrat še veljata volilni bitki v zveznih državah Severna Karolina in Georgia.

Trump poraza na volitvah še ni priznal in vztraja pri obtožbah o volilnih prevarah. A nobenih dokazov ni o volilnih prevarah ali o tem, da bi bile glasovnice izgubljene ali spremenjene, kot trdi Trump, sta v četrtek zatrdili ameriški organizaciji, ki skrbita za varnost volitev.