Irska trenutno z največjim številom okužb na svetu, na Madžarskem potrdili novi sev

13. 1. 2021, 11:35 | Aktualno | Vir: STA

              Irska trenutno z največjim številom okužb na svetu, na Madžarskem potrdili novi sev (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

Irska je trenutno država z največjim številom okužb z novim koronavirusom na milijon prebivalcev. Po podatkih oxfordske univerze imajo v tej državi 1288 primerov okužbe na milijon prebivalcev, s čimer se uvršča na prvo mesto pred Češko in Slovenijo.

Petmilijonska Irska, kjer je do zdaj za covidom-19 umrlo 2397 ljudi, se je s prvim in drugim valom novega koronavirusa spopadla dokaj uspešno.

Irska je bila prva članica Evropske unije, ki je uvedla drugo zaprtje države, zato je imela decembra najnižjo stopnjo incidence med državami unije.

Od takrat so se razmere precej poslabšale in zdaj je na vrhu lestvice po številu okužb. V državi so do 1. januarja potrdili nekaj več kot 93.000 primerov okužbe, od takrat pa je številka poskočila na 150.000.

Irske zdravstvene oblasti opozarjajo, da je zdravstveni sistem preobremenjen. V bolnišnicah je trenutno 1700 bolnikov s covidom-19, kar je skoraj dvakrat več kot na vrhuncu prvega vala lani spomladi.

Med tretjim zaprtjem države so povsem zaprli šole, nenujne trgovine in gostinske obrate. Od sobote bodo morali vsi obiskovalci iz tujine ob vstopu v državo predložiti negativen test na novi koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Madžarskem so potrdili sev novega koronavirusa

ki so ga najprej ugotovili v Veliki Britaniji in se hitreje širi. Predstavnica zdravstvenih oblasti Cecilia Muller je danes sporočila, da so novi sev ugotovili pri treh bolnikih, poroča agencija Reuters.

Dodala je, da so novi sev ugotovili tudi v nekaterih sosednjih državah Madžarske in da je bilo jasno, da se bo pojavil tudi na Madžarskem, ki je sicer pred tednom dni odpravila prepoved potniških letov iz Velike Britanije.

Madžarska vlada je minuli teden do začetka februarja podaljšala delno zaprtje države, ki velja od novembra, da bi zajezili širjenje okužb, medtem ko poteka cepljenje proti covidu-19. Od 11. novembra so tako zaprte šole, restavracije in hoteli, velja nočna policijska ura, prepovedana so vsa zbiranja.

Čeprav se je v zadnjem času zmanjšalo število aktivnih okužb in hospitalizacij, pa Mullerjeva ocenjuje, da še ni mogoče priporočiti omilitve ukrepov.

Na Madžarskem so do danes potrdili 345.710 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 10.948 covidnih bolnikov. V zadnjem dnevu so potrdili 1358 novih okužb, umrlo je še 95 bolnikov, večinoma starejših in s pridruženimi boleznimi, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

V madžarskih bolnišnicah se trenutno zdravi skoraj 5000 bolnikov s covidom-19, kar je velika obremenitev za tamkajšnji zdravstveni sistem.