Iz rudnika zlata na Kitajskem rešili enajst ujetih rudarjev

24. 1. 2021, 11:10 | Aktualno | Vir: STA

              Iz rudnika zlata na Kitajskem rešili enajst ujetih rudarjev (foto: profimedia) profimedia

Reševalci so uspešno rešili 11 od okoli 20 ujetih rudarjev v rudniku na vzhodu Kitajske. Prvega so uspeli rešiti danes okoli 11. ure po lokalnem času, nato pa so jih na plano potegnili še deset. Reševalci upajo, da jim bo uspelo rešiti vse, ki so že več dni ujeti več sto metrov pod površjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reševalcem je danes uspelo prebiti zasuti prezračevalni jašek do skupine desetih rudarjev, s katerimi so že prej vzpostavili stik.

Prvega so na površje potegnili okoli 11. ure in ga nato takoj odpeljali v bolnišnico. Kot je poročala kitajska televizija CCTV, je bil "v zelo slabem fizičnem stanju".

Naslednjo skupino treh rudarjev so reševalci odkrili okoli 13.30. Eden izmed njih je poškodovan. Tretjo skupino še treh rudarjev so našli okoli 14. ure, še štiri pa nekoliko kasneje. Njihovo stanje je načeloma dobro, le nekoliko so izčrpani, je poročala CCTV.

Skupaj so sicer pogrešali 22 rudarjev, ki jih je 10. januarja zasulo po eksploziji v rudniku zlata v Hushanu v pokrajini Shandong. Ostali naj bi bili na drugih mestih v rudniku, kakšno je njihovo stanje, pa ni jasno.

Vzrok eksplozije še ni znan, je pa eksplodiralo v prezračevalnem jašku, ki je služil tudi za dvigalo. To je bil potem glavni problem za reševalce, ki so morali odstraniti več ton materiala, da so se lahko prebili do ujetih rudarjev.

S skupino enajstih, ki so bili ujeti na globini okoli 580 metrov pod površjem, so vzpostavili stik kakšen teden nazaj. Eden izmed njih je bil sicer huje ranjen in je nato umrl.

Rudniške nesreče na Kitajskem so sicer precej pogoste. 23. decembra lani je v podobni nesreči v mestu Chongqing na jugozahodu države umrlo 23 rudarjev, še navaja AFP.

Rudniške nesreče na Kitajskem so sicer precej pogoste. 23. decembra lani je v podobni nesreči v mestu Chongqing na jugozahodu države umrlo 23 rudarjev, še navaja AFP.