Japonsko je znova stresel močan potres, milijon gospodinjstev brez elektrike

Bližnje nuklearke delujejo brez težav

13. 2. 2021, 21:55 | Aktualno | Vir: STA

              Japonsko je znova stresel močan potres, milijon gospodinjstev brez elektrike (foto: profimedia) profimedia

Vzhodno obalo Japonske, kjer se nahaja tudi provinca Fukušima, je danes stresel potres z magnitudo 7,3. Po dosedanjih podatkih je bilo poškodovanih več deset ljudi, skoraj milijon gospodinjstev pa je ostalo brez električne energije. Tamkajšnje oblasti niso izdale opozorila pred cunamijem, tudi bližnje tri nuklearke delujejo brez težav.

Po podatkih ameriške geološke službe je bilo žarišče potresa 74 kilometrov severovzhodno od mesta Nami in 58 kilometrov pod zemeljskim površjem. Japonska meteorološka služba je sprva sporočila, da je imel potres magnitudo 7,1, a je ta podatek kasneje popravila na 7,3. kasneje je območje streslo več popotresnih sunkov.

Po dosedanjih podatkih je bilo poškodovanih več deset ljudi. Japonska tiskovna agencija Kyodo poroča o 30 poškodovanih, pri čemer ne navaja podrobnosti. Skoraj milijon gospodinjstev na severovzhodu države je ostalo brez električne energije. Na televizijskih posnetkih je videti razbite izložbe trgovin.

Tamkajšnje oblasti niso izdale opozorila pred cunamijem, tudi bližnje tri nuklearke delujejo brez težav.

Fukušimo in druga območja na severovzhodu Japonske je marca 2011 stresel potres z magnitudo 9, ki mu je sledil še cunami. Umrlo je okoli 19.000 ljudi, v nuklearki v Fukušimi pa je zaradi pomanjkanja električne energije, ki bi gnala hladilni sistem, prišlo do stalitve sredice in izpusta radioaktivnosti v okolje.