Kako so teoretiki zarot (BREZ vsakršnih argumentov) povezali Billa Gatesa z evgeniko!

Preverjanje dejstev

26. 1. 2021, 15:14 | Aktualno | Piše: N.Z.

              Kako so teoretiki zarot (BREZ vsakršnih argumentov) povezali Billa Gatesa z evgeniko! (foto: profimedia) profimedia

Trditev, ki zdaj že leta kroži po družbenih omrežjih, se glasi: "Oče Billa Gatesa, ki je vodil organizacijo Planned Parenthood, je svojega sina 'okužil s filozofijo evgenike'." Raziskovalci pri Snopes so si bili v svoji oceni resničnosti trditve enotni: "Trditev je pretežno neosnovana."

Naj spomnimo:

William Henry Gates starejši je umrl leta 2020 v starosti 95 let potem, ko je zbolel za Alzheimerjevo boleznijo. Potem ko se je odzval klicu domovine v drugi svetovni vojni, je po vojni diplomiral iz prava, leta 1964 pa sodeloval pri ustanovitvi pisarne Schiedler & King (danes znana kot Preston, Gates & Ellis). Gates starejši je predsedoval odvetniškim združenjem v Seattlu in Washingtonu, vodil dobrodelno organizacijo United Way (katere poslanstvo je zagotoviti dostop revnih do zdravniške oskrbe in izobraževanja) in bil v odboru organizacije Planned Parenthood (neprofitna organizacija, ki promovira načrtovano starševstvo, dostop do zdravstene oskrbe - tudi kontracepcije in abortusa - ter izobraževanje o zdravi in varni spolnosti). W. H. Gates je bil ključen tudi pri ustanovitvi in oblikovanju fundacije Bill & Melinda Gates, ki jo vodita soustanovitelj Microsofta in njegova žena.

Čeprav so se obtožbe, da je Gates starejši podpiral idejo evgenike, doslej vedno znova izkazale za zgolj divja natolcevanja s strani nasprotnikov gibanj za varno in načrtovano starševstvo, ki so nastala v drugi polovici 20. stoletja (in so med drugim poudarjala, da npr. namen kontracepcije ni, da bi ljudje imeli manj otrok, temveč, da bi jih lahko imeli ob zanje pravem času), ta nikakor ne potihnejo.

Izvor govoric

Tekom leta 2020 so se po družbenih omrežjih kot požar razširile govorice, da je oče Billa Gatesa, soustanovitelja Microsofta, milijarderja in filantropa, vodil neprofitno zdravstveno organizacijo Planned Parenthood in 'torej učil svojega sina prepričanj evgenike'.

 • Kaj je evgenika? "Evgenika je družbena filozofija, ki zagovarja izboljševanje človeških dednih lastnosti z različnimi oblikami posegov. Je veja humane genetike, ki se ukvarja s preprečevanjem in zdravljenjem genetskih bolezni. Skozi zgodovino so njeni zagovorniki poudarjali evgeniko kot družbeno odgovornost, ki naj zagotovi bolj zdravo in inteligentno prebivalstvo, prihrani vire in zmanjša človeško trpljenje. Starejši predlogi, kako naj bi zagotovili te cilje, so obsegali predvsem selektivno razmnoževanje, medtem ko se novejši osredotočajo na predporodne preiskave, svetovanje, nadzor rojstev, umetno oplojevanje in gensko inženirstvo. Nasprotniki trdijo, da je evgenika nemoralna ter, da temelji na, oziroma da je, psevdoznanost. V preteklosti je bila evgenika zlorabljena kot opravičilo za diskriminacijo in kršitve človekovih pravic kot so prisilne sterilizacije ljudi, ki naj bi imeli genske napake, v nekaterih primerih pa celo genocid ras, ki so bile videne kot manjvredne ali nezaželene." - Wikipedia
Dejstva

Nobena skrivnost ni, da je Gatesov oče, William Gates starejši, predsedoval odboru neprofitne dobrodelne organizacije Planned Parenthood.

Gates starejši je kot prominentni odvetnik celo življenje deloval kot filantrop in se aktivno udejstvoval z delom za skupnost. Ko je septembra 2020 umrl, je bil v The New York Times objavljen tudi nekrolog, v katerem so nanizana vsa dejstva o njegovi poklicni angažiranosti in dobrodelnih dejavnostih, torej tudi njegovemu sodelovanju v odboru Planned Parenthood.

In prav slednje je postalo povod za napade s strani 'pro-life' aktivistov.

Vsi komentarji o 'evgeniki' namreč prihajajo s strani nasprotnikov splava, ki ne pozabijo omeniti, da je organizacijo Planned Parenthood ustanovila Margaret Sanger, ki se je spogledovala z idejami evgenike v času, ko je bila evgenika zlorabljena kot opravičilo za diskriminacijo in kršitve človekovih pravic. O slednjem je imela kot aktivistka vendarle svoje, od takratnih vladajočih struktur ločeno mnenje.

Leta 1934 je Margaret Sanger, ameriška pisateljica, medicinska sestra, učiteljica spolne vzgoje in kontracepcijska aktivistka, tako med drugim zapisala: "Občudujem pogum države, da se opredeljuje glede sterilizacije 'nenormalnih'. Stopnja mojega občudovanja pa je vendarle odvisna od intepretacije besede 'nenormalno'. Če 'nenormalno' pomeni fizičen ali mentalni deficit človeškega bitja, se mi to zdi občudovanja vredna gesta, če pa se 'nenormalno' nanaša na rase ali vero, pa gre za nekaj povsem drugega. V tem primeru imate moj velik prezir."

Margaret Sanger je umrla leta 1966.

Zgornji citat sicer dokazuje, da je Singerjeva v sterilizaciji videla 'rešitev' v primeru omejevanja reprodukcije ljudi z hudimi duševnimi in telesnih hibami (s čimer se danes praktično nihče več ne more strinjati, že davno tega pa se je od tovrstnih 'vizij' ogradila in oddaljila tudi organizacija Planned Parenthood), pa nikakor ne držijo namigi, da bi se Singerjeva navduševala nad 'eliminacijo rase temnopoltih'. Nasprotno. Proti temu se je javno večkrat izrekla.

Gates starejši je predsedovanje organizacije Planned Parenthood (skupaj z vodenjem in sodelovanjem v drugih filantropskih organizacijah) prevzel desetletja po smrti Margaret Sanger.

Takole so si predsedstvo organizacije planned Parenthood skozi čas med drugim podajali:

 • po Margaret Sanger je predsedovanje prevzel ginekolog Alan Frank Guttmacher (od 1962 do 1974),
 • nekaj kasneje je sledila temnopolta feministična aktivistka Faye Wattleton (1978 do 1992),
 • pa zagovornica pravic žensk in aktivistka Gloria Feldt (od 1996 do 2006),
 • aktivistka Cecile Richards (2006 do 2018),
 • Leana Wen (2018 do 2019),
 • da bi organizaciji trenutno načeljevala aktivistka in zagovornica človekovih pravic Alexis McGill Johnson.

Ali, kot piše Bethania Palma za Snopes.com:

"Nobeno presenečenje ni, da ni bilo mogoče najti nobenega dokaza, ki bi podprl tezo o tem, da bi Gates starejši kadarkoli podpiral ideje o evgeniki. Vse kaže, da gre zgolj za divja natolcevanja, ki za to zlorabljajo Gatesove filantropske aktivnosti v odboru organizacije Planned Parenthood."

In dodaja:

"Tako kot je neovrgljivo dejtvo to, da je Bill Gates mlajši tisti (in torej NE njegova mama), ki je leta 1975 skupaj s prijateljem Paulom Allenom osnoval podjetje Microsoft."