Leseni most prek Krke pri gradu Otočec po prenovi spet prevozen

20. 4. 2021, 06:00 | Aktualno | Vir: STA

              Leseni most prek Krke pri gradu Otočec po prenovi spet prevozen (foto: Anže Malovrh/STA) Anže Malovrh/STA

Po 64-metrskem lesenem mostu prek Krke pri gradu Otočec pri Novem mestu je po delni prenovi, ki so jo začeli sredi februarja, te dni spet stekel promet. Mestna občina Novo mesto je za naložbo odštela nekaj več kot 140.000 evrov lastnega denarja. Po občinskih navedbah so prenovo končali predčasno.

Prenova je obsegala zamenjavo ograje, povoznega parketa, vzdolžnih in prečnih leg ter telekomunikacijskega kanala, so še sporočili z novomeške občine.

Omenjeni leseni most so sicer zaradi poškodovanosti, ki jo povzroča gost promet, nazadnje popravili leta 2010, so dodali.

Most skupaj z gradom Otočec predstavlja pomembno turistično točko. Grad Otočec pri Novem mestu in njegov park z lego na umetno ustvarjenem otoku sredi Krke namreč ustvarjata eno najslikovitejših podob v Sloveniji ter spadata med kulturne in naravne znamenitosti. Grad Otočec velja tudi za edini rečni grad na Slovenskem in hkrati za edini med drugo svetovno vojno požgani ter po tej v celoti obnovljeni grad na Dolenjskem.

V občinah ob Krki so se sicer zadnja leta lotili prenove več tovrstnih lesenih mostov, ki prečijo to dolenjsko reko. Na Novomeškem so lani prenovili most pri vasi Otočec, v občini Krško so predlani začasno sanirali leseni most na Brodu v Podbočju, Direkcija RS za infrastrukturo pa načrtuje njegovo nadaljnjo oz. trajnejšo prenovo.

Tudi v Cerkljah ob Krki v občini Brežice so se februarja lotili rušenja in nadomestitve skoraj stoletnega lesenega mostu, ki ob robu tega naselja preči Krko, v Mršeči vasi v Občini Šentjernej, kjer so stari leseni most prek Krke zaradi odsluženosti in poškodb leta 2014 zaprli in nato porušili, pa ob začasnem nadomestnem montažnem mostu Slovenske vojske še čakajo na gradnjo novega oz. stalnega mostu.

V vsej državi naj bi bilo sicer prevoznih še 12 lesenih mostov, glavnina teh pa premošča Krko.