Na IJS menijo, da število hospitaliziranih in pozitivnih testov nakazuje umirjanje epidemija

28. 11. 2020, 15:42 | Aktualno | Vir: STA

              Na IJS menijo, da število hospitaliziranih in pozitivnih testov nakazuje umirjanje epidemija (foto: profimedia) profimedia

Na Institutu Jožef Stefan ugotavljajo, da se glede na celostno sliko, število hospitaliziranih in pozitivnih testov nakazuje, da se je epidemija končno začela umirjati. "Upamo, da bomo z doslednim izvajanjem ukrepov z 16. novembra, katerih učinek se naj bi v prihodnjih dneh vse bolj kazal, uspeli krivulje odločno obrniti navzdol," so zapisali.

Število dnevnih pozitivnih testov med starejšimi od 65 let naj bi začelo padati. V bolnišnicah je bil vrh morebiti že dosežen ali pa ga bomo dosegli v naslednjih dneh, navajajo na IJS.

Po njihovi oceni je sedemdnevno povprečje reprodukcijskega števila - to kaže, na koliko ljudi en okuženi prenese virus - pri ena. S tega stališča še ni vidno upadanje epidemije, a je treba upoštevati, da ob morebitnem prihodu na vrh ali prehodu čez vrh sedemdnevno povprečje nekoliko preceni vrednost reprodukcijskega števila, ker vsebuje tudi zgodovino iz naraščajočega obdobja.

Trenutno je v povprečju približno 1420 pozitivnih testov dnevno, medtem ko bodo lahko epidemiologi spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih testov padlo pod 300 na dan, navajajo na IJS. Če bi reprodukcijsko število zmanjšali na 0,7, bi lahko do povprečja 300 pozitivnih testov na dan prišli v enem mesecu, ob reprodukcijskem številu 0,5 pa v približno dobrih dveh tednih. "Če bomo vsi dosledno izvajali vse ukrepe, bomo tako lahko božično-novoletne praznike mogoče preživeli v nekoliko bolj sproščenem vzdušju," napovedujejo.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je za Televizijo Slovenija dejala, da so petkovi podatki prvi žarek upanja. Če se bo ta trend nadaljeval prihodnji teden, bi lahko začeli razmišljati o postopnih omilitvah protikoronskih omejitev, je dejala. Ob tem je opozorila, da na podlagi le enega dneva še ne morejo napovedovati kakšnih ukrepov. A ko bodo odločali o sprostitvah, bodo najprej odprli šole, zlasti za nižje razrede, ter tiste dejavnosti, ki lahko, če so dobro organizirane, potekajo varno, je povedala.