Od februarja v povezavi s pandemijo zabeležili več kot 600 napadov na zdravstvene delavce

Boj proti dezinformacijam

19. 8. 2020, 07:00 | Aktualno | Vir: STA

              Od februarja v povezavi s pandemijo zabeležili več kot 600 napadov na zdravstvene delavce (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

Države so ob tem pozvali, naj se borijo proti dezinformacijami, ki spodbujajo nasilje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupno so pri ICRC potrdili 611 primerov nasilja, nadlegovanja ali stigmatizacije proti zdravstvenim delavcem, bolnikom in zdravstvenim ustanovam, ki jih lahko povežejo s pandemijo. Incidente so med februarjem in julijem zabeležili v več kot 40 državah. Ob tem so opozorili, da gre za prijavljene primere in da jih je verjetno v resnici še precej več.

Ta kriza je zdravstvene delavce izpostavila nasilju v času, ko jih najbolj potrebujemo, je dejal predstavnik ICRC Maciej Polkowski.

Vzdušje strahu, ki ga pogosto spremlja pomanjkanje osebne zaščitne opreme, jim še dodatno povzroča stres in škodi njihovemu fizičnemu in duševnemu zdravju, je dodal.

Fizično nasilje je bilo prisotno pri več kot 20 odstotkih primerov, 15 odstotkov incidentov pa je bilo primerov grožnje ali verbalnega nasilja.

Okoli 67 odstotkov žrtev je bilo zdravstvenih delavcev, okoli četrtina pa bolnikov, med njimi tudi osebe, pri katerih so sumili okužbo z novim koronavirusom.

Kot je pojasnila vodja za zdravje pri ICRC Esperanza Martinez, je strah pred okužbo in pomanjkljivo znanje o covidu-19 pogosto razlog za tovrstna nasilna dejanja.

Nekatera nasilna dejanja so bila povezana s tem, da so se svojci bali smrti zaradi covida-19, motiv pa je bila tudi zavrnjena pravica do pogreba zaradi omejitvenih ukrepov med pandemijo.

ICRC je pozvala vlade in skupnosti, naj nagovorijo težave dezinformacij in slabega informiranja, da bi s tem zagotovili varnost zdravstvenih delavcev.