Plenković in njegovi ministri sedijo na najboljših stolih na svetu, vrednih 3.000 EUR

15. 2. 2021, 11:31 | Aktualno

              Plenković in njegovi ministri sedijo na najboljših stolih na svetu, vrednih 3.000 EUR (foto: Profimedia) Profimedia

Hrvaški mediji so se razpisali o potratnosti tamkajšnje vlade, saj so ugotovili, da ministri vlade Andreja Plenkovića sedijo na stolih, ki stanejo več kot 3.000 EUR. In kupili so kar 50 komadov. 

Kot ugotavljajo mediji, so stole nabavili konec leta 2019, ko so za potrebe polletnega hrvaškega predsedovanja Svetu Evropske unije prenovili narodno in univerzitetno knjižnico, kjer je potekala večina sestankov in srečanj na najvišji ravni. 

Celotna prenova knjižnice je stala 12,5 milijonov EUR, kar je za kar 4 milijone več od prvotnega načrta. Kot ugotavljajo sedaj, je veliko denarja bilo namenjenega novi opremi, med katero spada tudi 50 stolov podjetja Eames Aluminium Management. Ti stoli si bili oblikovani davnega leta 1958 in poznavalci pravijo, da veljajo za najboljše na svetu. Model EA 117, ki so ga nabavili na Hrvaškem, je najdražji model z usnjeno prevleko in ima maloprodajno ceno 3.140 EUR.

Predstavniki Narodne in univerzitetne knjižnice trdijo, da so zaradi nabave 50 stolov dobili količinski popust, tako da so za posamezni stol plačali le 1.150 EUR. 

Člani hrvaške vlade te stole še danes uporabljajo na svojih sejah.