Prvi virtualni inkluzivni festival: 'Igraj se z mano' gre naprej.

26. 5. 2020, 12:16 | Aktualno

              Prvi virtualni inkluzivni festival: 'Igraj se z mano' gre naprej. (foto: Igraj se z mano) Igraj se z mano

V sredo, 27. maja, dopoldan se pod pokroviteljstvom varuha človekovih pravic začenja 14. Mednarodni inkluzivni festival Igraj se z mano, ki spodbuja socialno interakcijo. V številnih oblikah bo prvič potekal na spletu, v programu bo mogoče sodelovati in ga spremljati tudi v živo. Mladim ustvarjalcem so se pridružila znana imena – za sodelovanje, solidarnost, spoštovanje, sprejemanje in skrb za drugega.

Festivalski program se je letos preselil na spletni oder in postal doslej edini inkluzivni virtualni festival pri nas. Svoje ključne značilnosti tako širi tudi v virtualni prostor, spodbuja socialno vključevanje oz. inkluzijo med otroci, mladostniki, odraslimi in osebami s posebnimi potrebami ter t. i. večinsko populacijo vseh generacij. Kot je povedal dr. Matej Rovšek, ravnatelj Centra Janeza Levca Ljubljana, ostaja festival zvest svojim načelom sodelovanja, solidarnosti, spoštovanja, sprejemanja in skrbi za drugega.

Tudi letošnji program temelji na aktivnem sodelovanju udeležencev, s širokim naborom sodobnih platform in aplikacij pa omogoča enostaven vstop v virtualni svet (Facebook, Zoom, Instagram, Tik Tok).

Med tednom bo razdeljen na tri vsebinske sklope: jutranji napovednik v živo (LIVE Facebook), nato ogled plesnih in pevskih nastopov na Youtubu in Facebooku, ob 13.30 pa vsak dan sledijo raznolike interaktivne delavnice (FB live), v katerih gledalci sodelujejo v živo (preko aplikacije Zoom). Pozno popoldne se bo prav tako v živo (FB live) zgodil interaktivni nastop čarovnice Bobi (interaktivno sodelovanje v igri poteka prek Zoom-a), dan pa se bo sklenil z branjem pravljic v živo (FB live).

Učencem blizu 100 šol, zavodov, društev in drugih organizacij iz vse Slovenije, ki so se odzvali povabilu k sodelovanju v programu, se bodo v sklopu pripovedovalskih večerov pridružili tudi Ana Maria Mitić, Boštjan Gorenc Pižama, Desa Muck, Tomaž Lapajne Dekleva, Gaja Kos, s svojimi posnetim nastopom pa tudi Zlatko, Alenka Godec, Gojmir Lešnjak Gojc, Lea Cok in Branimir Rosić. Med vikendom bodo udeleženci med drugim tudi telovadili v živo, se pogovarjali o zdravju in pripravljali zdrave prigrizke.

Dogodek lahko spremljate tudi na Facebooku, se udeležite interaktivnih delavnic in iger, ter sodelujete v izzivu na Instagramu in TikTok-u.

Festival Igraj se z mano 2020 podpirata institucija Varuha človekovih pravic in varuh Peter Svetina, ki je njegov častni pokrovitelj.