Trgovina z ljudmi v epidemioloških razmerah dodatno ogroža ranljive skupine

Evropski dan

18. 10. 2020, 09:22 | Aktualno | Vir: STA

              Trgovina z ljudmi v epidemioloških razmerah dodatno ogroža ranljive skupine (foto: profimedia) profimedia

Trgovina z ljudmi je kompleksno kaznivo dejanje. Ob evropskem dnevu boja proti trgovini z ljudmi pristojni znova opozarjajo na manj prepoznavne oblike tega pojava, kot je prisilno delo. Posledice epidemije koronavirusa pri ranljivih posameznikih pa še povečujejo možnost, da postanejo žrtve trgovine z ljudmi, so sporočili iz notranjega ministrstva.

Mednarodna organizacija dela ocenjuje, da 20,9 milijona ljudi na globalni ravni opravlja prisilno delo. Od tega je 68 odstotkov žrtev prisilnega dela izkoriščanih v različnih dejavnostih zasebnega sektorja, medtem ko je 22 odstotkov žrtev prisiljenih v prostitucijo. Po podatkih Evropske komisije se obseg trgovine z ljudmi za ta namen povečuje in v državah Evropske unije obsega 26 odstotkov vseh registriranih žrtev. Prave razsežnosti problematike večinoma ostajajo prikrite.

Prisilno delo se zlasti nanaša na panoge, kjer se zaposluje nekvalificirane in relativno slabo plačane tuje delavce. Med te panoge spadajo gradbeništvo, gostinstvo, kmetijstvo, prevozništvo, logistika, gozdarstvo, živilska industrija in druge.

Odkrivanje, preiskovanje in še zlasti dokazovanje te vrste kaznivega dejanja so zelo zahtevni, saj se oškodovanci praviloma ne prepoznajo kot žrtve in dejanja storilcev opravičujejo ter tako omogočajo nadaljnje izkoriščanje. Poleg tega kaznivih dejanj danes praviloma ne izvajajo več skupaj s fizičnim nasiljem, ampak metode izkoriščanja postajajo čedalje bolj prefinjene in temeljijo na psihičnem nasilju ter čustvenem izsiljevanju.

"V današnjem času, ko se srečujemo s povečanimi migracijami ter epidemijo covid-19 in njenimi posledicami, so ranljivi posamezniki, ki že tako živijo v negotovih okoliščinah, v še večji nevarnosti, da postanejo žrtve trgovine z ljudmi. V teh kritičnih časih je zato ključnega pomena, da organi odkrivanja, preiskovanja in pregona okrepijo svoja prizadevanja v boju proti trgovini z ljudmi," je ob evropskem dnevu poudaril minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Eden največjih izzivov v boju proti trgovini z ljudmi je pomanjkanje razumevanja tega pojava. Medresorska delovna skupina za boj proti trgovini z ljudmi si zato prizadeva za redno osveščanje splošne javnosti in ranljivih skupin o trgovini z ljudmi ter za izobraževanje strokovnjakov, ki pri svojem delu prihajajo v stik s tem pojavom. Ministrstvo za notranje zadeve je izdalo tudi priročnik Preprečite prisilno delo, ki potrebne informacije zagotavlja tudi delodajalcem, pri katerih obstaja tveganje, da bi lahko bili povezani s prisilnim delom.

Evropska komisija je leta 2007 18. oktober razglasila za evropski dan boja proti trgovini z ljudmi, ki je ena najhitreje rastočih kriminalnih dejavnosti na svetu.