V kosovskem parlamentu izvolili novo predsednico države Vjoso Osmani

4. 4. 2021, 22:17 | Aktualno | Vir: STA

              V kosovskem parlamentu izvolili novo predsednico države Vjoso Osmani (foto: profimedia) profimedia

Parlament Kosova je nocoj za novo predsednico države izvolil 38-letno pravnico Vjoso Osmani. V tretjem krogu je na tajnem glasovanju za izvolitev kandidatke stranke Samoopredelitev (Vetevendosje) premierja Albina Kurtija v 120-članskem parlamentu glasovalo 71 poslancev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Osmanijeva, ki velja za najbolj priljubljeno političarko na Kosovu, je od novembra lani opravljala naloge predsednice države, potem ko je po potrditvi obtožnice posebnega sodišča za vojne zločine na Kosovu s položaja odstopil takratni predsednik Hashim Thaci.

Nova predsednica je bila do junija 2020 namestnica predsednika tedanje vladajoče in zdaj opozicijske Demokratske zveze Kosova (LDK), vendar je po sporu v stranki februarja letos na parlamentarnih volitvah kandidirala na listi Kurtijeve Samoopredelitve.

V soboto sta sicer zaradi nesoglasij z opozicijo propadla dva poskusa, da bi parlament glasoval o izvolitvi novega predsednika ali predsednice. Zaradi obstrukcije opozicije in poslancev srbske manjšine parlament namreč ni bil sklepčen. Kurti je danes z dodatnimi pogovori zagotovil dovolj poslanskih glasov za izvolitev Osmanijeve v tretjem krogu, v katerem je bila dovolj navadna večina 61 poslanskih glasov.