V torek potrdili 3354 okužb, največ doslej

Umrlo 31 bolnikov

6. 1. 2021, 10:57 | Aktualno | Vir: STA

              V torek potrdili 3354 okužb, največ doslej (foto: Profimedia) Profimedia

V torek so v Sloveniji opravili 22.194 hitrih in PCR testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 3354 okužb, kar je največ doslej in 853 primerov več kot v ponedeljek. Umrlo je 31 covidnih bolnikov. V bolnišnicah se zdravi 1177 covidnih bolnikov, od tega 182 na oddelkih za intenzivno terapijo, so predstavili na novinarski konferenci.

V torek so opravili 6956 PCR testov (990 več kot v ponedeljek) in 15.238 hitrih antigenskih testov (2293 manj kot v ponedeljek). Pozitivnih je bilo 2602 oz. 37,4 odstotkov PCR testov (9,24 odstotne točke več kot v ponedeljek), in 752 oz. 4,9 odstotka hitrih testov (0,2 odstotne točke več kot dan prej). Delež potrjenih okužb med vsemi izvedenimi testi je bil v torek 15,1-odstoten.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji aktivno okuženih 21.722 oseb, kar je 5,8 odstotka več kot dan prej.

V torek se je v bolnišnicah zdravilo 16 covidnih bolnikov manj kot dan prej, tudi število bolnikov, ki so potrebovali intenzivno zdravljenje se je v torek zmanjšalo, in sicer za šest. V torek je umrl en bolnik s covidom-19 več kot v ponedeljek.

V domačo oskrbo so v torek odpustili 106 covidnih bolnikov, dva manj kot v ponedeljek.

Po podatkih za ponedeljek povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh v Sloveniji znaša 520,9 na 100.000 prebivalcev, v zadnjih 14 dneh pa 972.

Epidemiološko najbolj obremenjena regija ostaja Posavje

Po podatkih za ponedeljek je sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb na 100.000 prebivalcev v tej statistični regiji znašalo 1037,1, medtem ko je 14-dnevno povprečje 1949,1 okužb, kažejo vladni podatki.

Najnižji delež okužb v zadnjih dneh imajo v primorsko-notranjski regiji, in sicer v povprečju 350,3, medtem ko je v zadnjih 14 dneh povprečje najnižje v obalno-kraški regiji, znaša 699,1.

Med občinami, ki najbolj izstopajo po številu v torek potrjenih primerov, je vladni govorec za covid-19 Kacin med drugim izpostavil posavske občine Krško (117 okužb), Brežice (67) in Sevnico (46). V Kopru so potrdili 71 pozitivnih primerov, v Ljubljani 271 in v Mariboru 108. Kacin je navedel tudi občine Celje (68), Velenje (53), Šentjur (41), Žalec (51), Slovenska Bistrica (34), Slovenske Konjice (43), Slovenj Gradec (37), Domžale (55) in Grosuplje (41). Izstopajo pa tudi Ivančna Gorica (49), Kamnik (63), Kranj (84), Cerklje na Gorenjskem (24), Novo mesto (98), Črnomelj (48), Dobrepolje (33), Šmartno pri Litiji (31), Trbovlje (35) in Zagorje ob Savi (36), je še dejal Kacin.

Število primerov med oskrbovanci domov za starejše se zmanjšuje, viša pa se število med drugim prebivalstvom. Narašča zlasti delež med mlajšimi, torej med starimi od 25 do 34 let, nekaj manj pa med tistimi, ki so stari od 45 do 54 let. Povečan delež okužb med mlajšimi skupaj z anketiranjem okuženih kaže, da so najbolj verjeten vzrok za višje število novih okužb zasebna druženja in družinska srečanja v času praznikov, je na novinarski konferenci povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager.

Kot je napovedala, še nekaj dni pričakujejo dodaten vzpon števila okuženih. Na vprašanje, ali na NIJZ zaradi tega načrtujejo kakršnekoli dodatne ukrepe pa je odgovorila, da zaenkrat nimajo dodatnih priporočil, vztrajajo pa pri nujnosti že dolgo znanih priporočil, kot sta držanje primerne razdalje in izogibanje nepotrebnim druženjem. "Če bi to vsi spoštovali, bi moralo zadoščati za zajezitev širjenja okužbe," je dodala.

O ukrepih proti širjenju koronavirusa bodo po Kacinovih navedbah predstavniki vlade razpravljali popoldne

Morebitne nove ukrepe oz. spremembe pri obstoječih ukrepih pa je mogoče pričakovati v četrtek, ko bo redna seja vlade. Poudaril pa je, da podatki niso obetavni.

Sam meni, da kratkotrajno odprtje trgovin ni bistveno prispevalo k porastu okuženih, saj kupci ukrepe spoštujejo. Tudi Kacin je ocenil, da največjo težavo predstavljajo predvsem zasebna druženja. "Začelo se je 1. novembra, ko so se začele zgodbe s pripravami na martinovanje. Dva vikenda so bile zidanice polne in še vedno se zidanice dajejo v najem. Ljudje se ukrepov čez teden držijo, potem pa za konec tedna v zidanicah nadoknadijo vse," je dejal na novinarski konferenci.

Ocenil je še, da se prebivalci podeželja ukrepov držijo manj kot prebivalci mest. "Na podeželju se maske nosijo bistveno manj kot pa v urbanih središčih. To zdaj potrjujejo tudi hitri testi," je dodal.

"Vsak od nas je tisti, ki mora prevzeti odgovornost," je dejal in pozval k spoštovanju ukrepov proti širitvi koronavirusa.

Kot je še povedal Kacin je inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete opravil analizo, s katero je ugotavljal, če je britanski sev virusa prisoten tudi v Sloveniji. Navedel je, da izsledki raziskave kažejo, da analize še niso potrdile prisotnosti seva v Sloveniji.