26. 4. 2024, 12:30 | Promocijska objava

3 triki, kako pripraviti pameten nakupovalni seznam, ki bo poskrbel za vaše dobro počutje (in dobro počutje okolja)

Spar

Priprava seznama živil, ki jih potrebujete za naslednjih sedem dni, ima kup prednosti. Z njim se boste izognili nepotrebnim nakupom in tako zavrgli manj hrane, obenem boste imeli nadzor nad tem, kaj jeste (na seznamu naj bodo živila iz vseh skupin), poleg tega pa boste tako tudi privarčevali čas in denar. Odlična navada, ki si jo je vredno privzgojiti, kaj pravite?


Pripravite torej učinkovit seznam, ki vam bo pomagal načrtovati obroke in se izogniti nepotrebnim nakupom.

Zapišite si jedilnik za ves teden

Načrtujte obroke za ves teden, od ponedeljka do nedelje. Poskusite upoštevati načela uravnotežene prehrane in vključite vse skupine izdelkov, ko sestavljate posamezne obroke za določen dan v tednu. To vam bo pomagalo, da nakupite vse, kar potrebujete za hranljive obroke, in se obenem izognete nakupu nepotrebnih stvari. S tem ne boste le privarčevali, temveč delovali tudi trajnostno, saj boste zavrgli manj hrane in obenem z manj prevažanja z avtomobilom pustili manjši ogljični odtis (razen če se vozite s kolesom).

Pri tem vam lahko pomaga Sparov generator jedilnikov, ki ga najdete tu.

Najprej preverite, kaj imate že doma

Preden se odpravite v trgovino, preverite, kaj že imate doma. Preglejte svojo shrambo, hladilnik in zamrzovalnik ter omare in si zapišite, kaj vse imate na zalogi. Tako se boste izognili nakupu živil, ki jih že imate, in porabili živila, ki bi se sicer pokvarila ali zastarala. Bodite pozorni na roke trajanja!

Napišite seznam živil, ki jih potrebujete

Ko ste pregledali, kaj že imate doma, je čas, da napišete seznam sestavin, ki jih potrebujete za prihajajoči teden. Razmislite o jedeh, ki jih želite pripraviti, in zapišite vse sestavine, ki jih potrebujete za te jedi. Prav tako seveda ne pozabite na osnovne sestavine, kot so mleko, kruh, jajca in sadje. Sestavine razporedite po kategorijah, na primer po oddelkih v trgovini, da boste pri nakupovanju bolj učinkoviti.

Kaj je tisto osnovno, kar naj se vsak teden znajde na vašem tedenskem nakupovalnem seznamu? Predvsem kakovostna živila, pomembno pa je tudi, da so iz različnih skupin. Se še spomnite prehranske piramide, o kateri ste se učili že v osnovni šoli?

• Zelenjava različnih barv. V tednu dni zaužijte vsaj 10 različnih vrst zelenjave. Prevladuje naj sveža, sezonska zelenjava. 
• Sadje različnih barv. V tednu dni pojejte vsaj 7 različnih vrst sadja. Prevladuje naj sveže sadje. 
• Kruh. V tednu dni pojejte vsaj 3 različne vrste kruha. Izbirajte kruh iz polnovredne moke, če le gre. 
• Mleko in mlečni izdelki. V tednu dni zaužijte različne izdelke iz mleka, kot so jogurt, probiotičen jogurt, kefir, kislo mleko, skuta.
• Meso in morska hrana. V tednu dni trikrat na teden jejte belo meso, dvakrat na teden rdeče meso, enkrat na teden morsko hrano, vsaj enkrat na teden pa si privoščite brezmesni dan (še bolje bo, če je teh dni več). 

5 dobronamernih namigov:

• Nakupujte enkrat na teden in sledite napisanemu seznamu.

• Izdelkov z omejenim rokom trajanja oziroma take, ki jih jemo sveže, ne kupujte na zalogo samo zato, ker imajo znižano ceno.

• Nakup v Sparu na postrežnem oddelku svežega mesa in rib pomeni, da izberete točno takšno količino, kot jo potrebujete. Tako prihranite pri denarju in poskrbite za čim manj ostankov.

• V Sparu skrbijo za vse večjo ponudbo izdelkov iz lokalnega okolja (To smo mi, Narejeno v Sloveniji, Naravnost od pridelovalca, Lokalne dobrote – naš ponos), pri katerih lahko računate na to, da so pridelani in narejeni prav zato, da vas kakovostno nahranijo. Poleg tega pa tudi za široko paleto izdelkov iz ekološke pridelave in predelave ter izdelke z različnimi trajnostnimi certifikati.

• Privoščite si izbrane okuse sezone. Naj se v vašem vozičku čim pogosteje znajdejo pridelki, ki so značilni za določeno sezono oziroma letni čas. Usklajenost z naravnim ritmom poskrbi, da pridelki vedno vsebujejo tisto, kar ljudje v tistem obdobju potrebujemo.

• Če izberete sadje in zelenjavo, ki sta prepotovala čim manj kilometrov do police, ste lahko tudi prepričani, da vsebujeta ogromno hranilnih snovi, obenem pa s tem skrbite tudi za manjši ogljični odtis nakupa. 

• Kupite lahko tudi večjo količino sadja in zelenjave, ki ju nato konzervirate. Konzerviranje je trajnostni pristop, ki omogoča podaljšanje roka uporabnosti in zmanjšanje odpadkov. V času, ko je določeno sadje ali zelenjava v sezoni in zato bolj dostopna, jo lahko konzerviramo za poznejšo uporabo.

• V Sparu poiščite sadje in zelenjavo iz posebne ponudbe Spoštujmo hrano in ugodneje kupite izdelek, ki ga lahko spremenite v izvrstno jed. Navdih ponovno poiščite v Sparovem AI načrtovalcu tedenskih jedilnikov

• Nakupljeno sadje in zelenjavo, ki sta ''manj lepa'', lahko uporabimo tudi za kuhanje jušnih osnov ali pa ju očistimo, blanširamo in zamrznemo, da ju imamo pri roki, ko ju potrebujemo.

• Razmislite o redkejšem uživanju mesa. Z zmernejšo porabo mesa (in drugih živalskih beljakovin) lahkopomembno prispevate k zmanjševanju segrevanja ozračja in ste okolju prijaznejši. Če se vam brezmesna prehrana zdi prevelik preskok, lahko izberete t. i. fleksitarijanstvo, torej prilagodljiv način prehranjevanja. Spar pa ponuja tudi bogato paleto okusnih vegetarijanskih in veganskih izdelkov, da bodo vaši prvi koraki v brezmesni prehrani enostavnejši.

V Sparu so ob svetovnem dnevu Zemlje, torej 22. aprila, izdali vodnik za trajnostno nakupovanje, da bi svojim kupcem omogočili živeti bolj trajnostno. Poleg tega, da v njem svetujejo, kako zavreči čim manj hrane, spodbujajo tudi uporabo mrežastih vrečk za večkratno uporabo za sadje in zelenjavo, uvedli so biorazgradljive vrečke za nakup sadja in zelenjave ter povečujejo ponudbo izdelkov brez embalaže. Sparov vodnik si lahko ogledate in si ga prenesete TU. V njem lahko s kvizom odkrijete tudi, kako trajnostno je v resnici vaše nakupovanje.

 

 

@metropolitan.si Kako prihraniti več pri tedenskih nakupih in pa zmanjšati količino zavržene hrane? Prenesite si Sparov vodnik za trajnostno nakupovanje na spar.si! #trajnost #sparovgeneratorjedi #ai #spar #danbrezzavrzenehrane #metropolitan #metropolitansi @Spar Slovenija ♬ original sound - Metropolitan.si