Aktivni bodo imenitni z novimi luksuznimi urami Marq

21. 9. 2019, 06:00 | Moda in dizajn | Vir: Playboy

              Aktivni bodo imenitni z novimi luksuznimi urami Marq (foto: Garmin) Garmin

Kakšno povezljivo športno uro si želi nekdo, ki ima že skorajda vse, kar lahko kupi denar? 

Vprašanje so si zastavili pri Garminu, vodilnem svetovnem proizvajalcu navigacijske opreme GPS. Ta je v 30 letih obstoja postal sinonim za naprave, ki nas vodijo v letalih, avtomobilih, na jadrnicah, kolesih in po planinskih poteh, zdaj pa po večletnem razvoju z zapestnimi urami Marq vstopa na še neosvojeni trg luksuznih ur, na katerem s svojimi mehanskimi časomeri kraljujejo znamenita imena tradicionalnega urarstva.

Novo družino Marq sestavlja pet različnih modelov: athlete, aviator, captain, driver in expedition. Vsak od njih je namenjen določeni ciljni skupini, v istem vrstnem redu športnikom, letalcem, pomorcem, voznikom in pustolovcem. Pravzaprav tistim med njimi, ki so zadovoljni le z najboljšim in so za vrhunske povezljive ure pripravljeni odšteti štirimestne vsote, za kar pričakujejo brezkompromisno kakovost, najboljše materiale in vrhunsko izdelavo. Za zgled je Garmin vzel že omenjene luksuzne ure, zato je za modele Marq posegel po titanu, safirnem steklu in keramiki, ki jih obdeluje z natančnostjo, enako tisti pri izdelavi mehanskih ur visokega razreda.

Vse različice med drugim odlikujejo vgrajena navigacija GPS, povezljivost z mobilnimi telefoni, prednaložene mape, senzorji za merjenje športnih aktivnosti pri teku, kolesarjenju, plavanju in smučanju, možnost shranjevanja glasbe in funkcija plačevanja Garmin Pay. Vgrajena baterija poskrbi za 12-dnevno avtonomijo v načinu pametne ure, pri načinu GPS brez polnjenja deluje 28 ur, pri načinu Ultra Tac pa 48 ur.

Vsak model so z dodatnimi funkcijami in podrobnostmi še približali značilnemu uporabniku.

Athlete (1500 evrov), namenjen tekačem, kolesarjem in drugim športnikom, vam streže z biometričnimi podatki, na luneti podaja vrednosti VO2 in čase regeneracije, ima pa tudi prednaložene zemljevide z najatraktivnejšimi tekaškimi in kolesarskimi potmi v vaši okolici.

Ker je človek v zraku še toliko bolj odvisen od tehnologije kot na tleh, ima aviator (1950 evrov) naloženo svetovno zbirko letalskih podatkov, ponuja vremensko radarsko sliko NEXRAD in možnost vodenja do najbližjega cilja v nujnih primerih, polega tega je popolnoma povezljiv z Garminovo letalsko opremo. Katero časovno funkcijo pa letalski popotniki največkrat potrebujejo? Prikaz svetovnih časov GMT, seveda. Zato ima aviator keramično luneto s 24-urno skalo, ki mu hkrati daje pridih tradicionalne letalske ure.

Navtičnemu captainu (1850 evrov) so namenili moder keramičen obroč z oznakami regatnega timerja, pas ure pa prihaja iz južnofrancoske delavnice, kjer njegova najlonska vlakna iz treh odtenkov modre na zapleten tradicionalen način tkejo v poseben vzorec. Pas pri izdelavi odrežejo z laserjem, njegova konca pa vpnejo v kovinski držali, ki se skladata s celotno podobo ure. Navtične funkcije captaina med drugim vključujejo virtualni prikaz startne linije, pomoč pri spremembi smeri, prikaz hitrosti vetra, temperature in plimovanja v izbranih pristaniščih ter pomorske mape.

Se navdušujete nad moto dirkami ali se na njih celo udejstvujete? Ne, brez driverja (2500 evrov) ne bo šlo več. Ima naložene podatke z več kot 250 svetovnih dirkališč ‒ na njih vam bo z navigacijo GPS pomagal beležiti hitrost, dolžino poti, vmesne in končne čase, vmes pa vas obveščal tudi o stanju vašega telesa. Kot spomin na dobre stare čase brez elektronike ima driver na luneti tahimetrsko skalo za improvizirano merjenje hitrosti z analognimi kazalci.

Expedition (1750 evrov) ima poleg kompasa in senzorja za merjenje nadmorske višine tudi merilnik stanja nasičenosti krvi s kisikom, saj ima ura vgrajen oksimeter, ki je nepogrešljiv pripomoček pri osvajanju najvišjih vrhov. Njegova estetska posebnost je rustikalen usnjen pas italijanske manufakturne izdelave.

Tekst Bojan Levič
Foto Garmin