Barve v vašem domu imajo moč, da vplivajo na vaše razpoloženje in počutje

Moč barv

8. 6. 2020, 12:29 | Promocijsko sporočilo
Barve v vašem domu imajo moč, da vplivajo na vaše razpoloženje in počutje (foto: Shutterstock) Shutterstock

Barve imajo pomemben vpliv na naše življenje – zdravijo, vplivajo na razpoloženje, umirijo um, spodbudijo ustvarjalnost ... Zato je izjemno pomembno, da tudi v svojem domu poskrbimo za primerne barve in poiščimo takšne, ki nas bodo dvignile ali umirile – odvisno, čemu je prostor namenjen.

Pri tem, je dobro vedeti, da ima vsaka barva posebno nihanje, ki ga naše oko zazna in ga nato posreduje različnim predelom možganov. Od tam naprej barve bliskovito hitro delujejo na živčni in hormonski sistem ter na telesne funkcije. In seveda tudi na našo psiho. Zato se barve tako uspešno uporabljajo tudi v zdravstvene namene – na primer za barvno terapijo. Vse to govori o tem, kako zelo pomembno je, da izberemo prave barve tudi za svoj dom.

promocijski material

S kakšnimi barvami se obdati doma?

Kot smo že ugotovili, imajo barve močnejši vpliva na nas, kot se zavedamo. Tako lahko v prostoru popolnoma spremenijo videz in imajo moč, da ga poživijo, mu dajo energijo, izboljšajo razpoloženje in ustvarjajo različna vzdušja. Z barvami lahko prostor navidezno povečamo ali zmanjšamo, oddaljimo ali zbližamo elemente, poudarimo namen prostora ali odpravimo prostorske pomanjkljivosti.

S kombinacijo barv, naravne in umetne svetlobe dosežemo v prostoru različne občutke, kot so hladnost in svežina, toplota in prijetnost, lahkotnost in igrivost ali svečanost in eleganca. Z barvo in različno svetlobo lahko poudarimo ali prikrijemo dejansko velikost prostora. Tako lahko na primer dolg hodnik »skrajšamo«, da na koncu hodnika uporabimo temno ali močno barvo ali obesimo veliko in atraktivno sliko, ki privlači naš pogled, na tleh lahko uporabimo prečni ali mrežast vzorec, itd. V splošnem velja, da izbira toplih barv navidezno zmanjša velikost prostora ter zbliža elemente v prostoru, medtem ko hladne barve navidezno povečujejo prostor ter elemente oddaljujejo. Majhno stanovanje bo tako videti večje, če bo v njem prevladovala bela barva. A to še ne pomeni, da majhnega stanovanja ne moremo popestriti z barvami. Pomembno je, da se odločimo za svetle barve in tudi svetlo pohištvo.

promocijski material

Prav tako lahko prostore optično znižamo ali zvišamo. Če strop pobarvamo s svetlimi barvami, npr. belo, bo prostor optično višji. Prostor, ki pa se nam zdi previsok, pa lahko optično znižamo, tako da ga pobarvamo v temnejše odtenke. Sicer pa pri kombiniranju barv v svojem stanovanju poskusimo paziti, da ne pretiravamo in prostor ne prenasičimo z barvami in vzorci. Kar naenkrat je lahko vsega preveč, ni več stene, na kateri bi si lahko spočili oči.

Katera barvo izbrati za različne prostore?

promocijski material

Vsaka barva sproži v nas asociacije in občutke ter privede do nezavednih odzivov. Pastelni odtenki delujejo lahkotno in pomirjujoče, žive in močne barve so pravo nasprotje. Da bi njihov vpliv maksimalno izkoristili, je dobro, da za prostore, ki so namenjeni počitku, kot je npr. splanica, izberemo pastelne odtenke, v prostorih, kjer je veliko druženja, pa živahnejše. Najbolje pa je, da kar sami ugotovimo, katere barve so za nas prijetne ali neprijetne. S spodnjo tabelo si lahko pomagate:

  • Rdeča predstavlja energijo, ljubezen, ogenj, življenjsko moč, aktivnost, dominanco in čutnost. Pospešuje prekrvavitev in presnovo.
  • Oranžna prinaša veselje, lahkotnost, užitek in zaspancem pomaga lažje vstati. Ob tej barvi se počutimo varne.
  • Rumena spodbuja, je breztežna, jasna, stimulira in je svetla. V dušo prinaša sonce, podpira vse duhovne procese in krepi živčevje.
  • Zelena pomaga pri ustvarjanju ravnovesja duše in telesa. Pomirja živce, krepi čute, koncentracijo in tudi obrambne mehanizme telesa.
  • Modra harmonizira in pomirja, spodbuja komunikacijo in objektivnost. Pomaga pri težavah s spanjem in nemiru ter blaži celo glavobol.
  • Vijoličasta pomirja vegetativni živčni sistem, vodi k višjim stanjem zavesti, prebuja meditativne moči. In: bledovijolična brzda tek.
  • Rožnata pomirja, osveži, nas dela dovzetne za občutke drugih ljudi, odpravlja agresije in nam pomaga, da imamo radi sami sebe.

TOP izbira za vrhunski estetski videz prostora - JUPOL Gold advanced

JUPOL Gold advanced je visoko pokrivna notranja pralna barva, ki prebarvani površini daje vrhunski videz. Izbirate lahko med različnimi barvnimi kombinacijami. Nudi visoko pokrivnost in izdatnost (tudi pri intenzivnih odtenkih). Površine, ki jih prebarvate lahko čistite z univerzalnimi gospodinjskimi čistili. Na voljo je v več kot 100.000 barvnih odtenkih.

promocijski material

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri