Branka Urbanija: V barvah je skrita moč, ki je ne znamo izkoristiti

6. 7. 2016, 19:11 | Moda in dizajn | Vir: Liza
Branka Urbanija: V barvah je skrita moč, ki je ne znamo izkoristiti (foto: Primož Predalič) Primož Predalič

Branka Urbanija je po osnovnem poklicu ekonomista, vendar jo je njena potreba po kreativnosti popeljala na pot oblikovanja, sprva na področje modnega oblikovanja, pozneje pa na področje notranjega opremljanja.

Leto po prelomu stoletja je v ZDA zaključila študij za oblikovanje interjerja, svoje znanje pa je sklenila še dodatno nadgraditi, zato je postala poznavalka feng šuja, praktik barvne terapije in 'NLP coach', lani pa je z diplomskim delom na temo rdeče barve diplomirala še iz antropologije.

Verjame, da je v barvah skrita moč, ki se je ljudje niti ne zavedamo dovolj, še manj pa jo izkoriščamo v svojo korist.

Kako barve vplivajo na človeka?

Branka: Barva je elektromagnetno valovanje, ki ima frekvenco med 380 in 750 mikronov. Barve vplivajo na nas, ker smo ljudje energijska bitja in ker je naše energijsko telo spekter sedmih barv ...

Lahko temu rečemo čakre?

Branka: Lahko jim rečemo čakre, ampak jaz jim raje rečem energijska polja. V tem našem energijskem polju, če smo zdravi in se dobro počutimo, smo uravnoteženi in spočiti ter pretočni v vseh teh barvah. V primeru težav, bolezni in omejitev doživljanja sveta, pa smo za določeno barvo neprepustni. Takrat pride v našem energijskem polju do zastoja in posledice se poznajo na našem telesu. Zato so barve tako pomembne. In to pomembnost so barvam pripisovale tudi stare antične kulture, ki so rituale, povezane z barvami in svetlobo, vključevale v vsakdanje življenje.

Ali barve lahko vplivajo na človeka, če sam v to ne verjame?

Branka: Če verjamete v njihovo moč ali ne, barve vseeno delujejo. Barvna terapija je priznana veda in lahko pomaga, deluje na zavednem in nezavednem nivoju.

Kako pa si lahko človek pomaga z barvami?

Branka: Če poznamo osnovna pravila barv pri oblačenju, prehranjevanju, opremljanju, navsezadnje tudi v oglaševanju in v vseh vidikih življenja, potem lahko živimo lažje in lepše, predvsem pa bolj uravnoteženo in zdravo. S tem, ko poznamo, kakšen vpliv na življenje ima posamezna barva, jih lahko vključujemo v življenje in se z barvami tudi zdravimo. Glede na vidne in dokazljive terapevtske učinke se v sodobnem času zdravljenje s svetlobo in barvami umešča na čedalje bolj ugledno mesto.

Ampak tega klasična medicina ne priznava!

Branka: Ja, ampak čedalje več pa je sodelovanja in sanatoriji po svetu uspešno vključujejo tudi barvne terapevte.

Vi ste barvna terapevtka z mednarodnim certifikatom, se ukvarjate tudi z zdravljenjem?

Branka: Jaz sem se šla izobraževat za barvno terapevtko z namenom, da lahko še bolj učinkovito, glede na potrebe posameznika, opremim interjer ali mu svetujem pri oblačenju. Zadnja leta pa vključujem barvno terapijo tudi v procesih osebnostne rasti, preseganja omejitev. Lahko rečem, da pri svojem delu na neki način tudi pomagam. Prirejam delavnice, na katerih delamo tablice sproščanja blokad in namenske tablice, da ljudje izboljšajo določene vidike življenja, kot je na primer izboljšanje finančnega stanja, v terapevtske namene ... V coaching procesih pomagam klientu, da hitreje pride do želenega cilja in zaživi lahkotnejše, bolj zadovoljno, zdravo ter uspešno življenje.

Če prav razumem, se lahko obdamo z določeno barvo in pritegnemo denar v svoje življenje, je to res možno?

Branka: Za denar je znano, da nosi rdečo barvo. In pritegniti ga znajo osebe, ki imajo močan energijski vidik prizemljenosti.

Kako pa naj ljudje, ki nimajo tega vidika v sebi, pritegnejo to energijo v življenje?

Branka: V tem primeru si lahko pomagajo s tablico stapljanja blokad. Če je kdo na tem področju nepretočen, ne smemo na silo vnašati rdeče barve, ker je lahko odpor še večji. Zato postopno pridemo do stanja, da oseba sprejme rdečo barvo.

Koliko časa pa posameznik navadno potrebuje za to?

Branka: Proces stapljanja blokade traja približno tri mesece, če je človek dovzeten, lahko tudi manj, več pa ne. Najprej naredimo test, katere barve oseba ne mara oz. jo težje sprejema. In to pomeni, da je tam energijski zastoj. Na osnovi tega se pogovorimo, kaj to pomeni in s pomočjo rumene barve začnemo stapljati blokado.

Kaj pa, če človek ne mara rumene barve?

Branka: Potem gremo pa v eno od prikritih barv, ki vsebuje rumeno. In jo postopno vnašamo v posameznikovo življenje, tudi s hrano. Paziti pa moramo tudi na škodljive barvne kombinacije ...

So lahko barvne kombinacije tudi škodljive?

Branka: Seveda, pa tudi zdravilne, kot sta rdeča in zelena. Tudi na krožniku mora biti obrok uravnotežen. Meso je rdeče barve, zato mu moramo dodati zeleno v obliki zelenjave.

Je še kakšna kombinacija zdravilna?

Branka: Zdravilni sta tudi oranžna in modra ter rumena in vijoličasta. Magenta pa nosi vibracijo vseh barv.

Omenili ste tudi škodljive barvne kombinacije.

Branka: Velik pritisk na čustveno telo ima kombinacija vijoličaste in oranžne barve ali vijoličaste in zelene barve.

Kaj pa, če človeku po nekem notranjem občutku taka barvna kombinacija ustreza, je s tem človekom lahko kaj narobe?

Branka: Ne, to je v redu. Ker mu telo nekaj sporoča in očitno ta oseba to kombinacijo potrebuje. Je pa vedno treba ugotoviti, kakšen barvni tip osebnosti smo, prek katerega prepoznamo svoja močna in šibka področja.

Kako pa je mogoče šibka področja okrepiti?

Branka: Bolj kot jih krepiti, je pomembno, da smo pretočni za vse barve in da imamo vse vidike uravnotežene. Lahko se poigramo pri oblačenju, tudi pri opremljanju doma, pri čemer moramo paziti, da barve dodajamo tudi glede na namembnost prostora.

Kaj pa upoštevanje modnih trendov, navsezadnje so vsako sezono v modi nove barve in barvne kombinacije?

Branka: Če sledimo modnim trendom, ne živimo svojega življenja. Paziti moramo, da sledimo svojemu življenju, da se zavedamo, kako se počutimo, v katerem življenjskem obdobju smo, kakšni so naši občutki, cilji, potrebe ... Vse to je treba upoštevati za polno življenje.

Obstajajo kakšna osnovna pravila pri opremljanju prostorov z barvami?

Branka: Z barvami si lahko pomagamo in prostore preoblikujemo, temačne kote posvetlimo, ozke prostore razširimo ... Prostor za počitek je treba opremiti z barvami, ki pomirjajo, to so pastelne hladnejše barve, kotiček za meditacijo je lahko tudi vijoličast. Če želimo spodbuditi spolno energijo pri partnerju, je primerna rdeča, če pa spodbudo potrebuje partnerica, jo je mogoče prebuditi z oranžno barvo. Le na dolgi rok takšna spodbuda ni priporočljiva, ker je smisel spalnice, da se ohladimo, očistimo, pomirimo in odpočijemo – hladne barve nam pri tem pomagajo. Vedno poudarjam, da mora biti prava barva na pravem mestu in za pravi namen, zato je na primer za kuhinje in jedilnice primerna rumena ali oranžna barva, ki spodbuja tek, nasprotno pa ga modra barva zavira.

Tudi modre hrane je v naravi zelo malo, kajne?

Branka: Ja, res je, zato je dobro borovnice in slive uravnotežiti na krožniku s kombinacijo rumene barve – z banano, žitaricami ali olji, ki nosijo vibracijo rumene barve.

Kakšne barve pa je voda?

Branka: Voda je oranžne barve, ker čisti. Tudi pomaranče, marelice, hokaido buče, korenje ... To vse je hrana, ki čisti telo.

Pa si lahko človek z barvami pomaga na primer pri premagovanju strahov, bolezni, slabega počutja?

Branka: Seveda. Bolezen je neke vrste blokada oz. zastoj – to pomeni, da je tam odsotna svetloba.

Kako jo torej vnesti v telo?

Branka: Kot narekuje helioterapija, bi morali biti vsaj eno uro na dan izpostavljeni naravni sončni svetlobi, tudi če je sonce skrito za oblaki. Pravijo, da se je treba zaščititi pred soncem s kremami, a to ni dobro, zato se je bolje izpostaviti soncu v času, ko to ni nevarno – torej zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Ena ura na svetlobi je lahko zdravilna, sončna svetloba vsebuje spekter vseh barv, a je prevladujoča rumena. Za boljše počutje pa se je treba pogosteje oblačiti v pisane in svetle barve.

Ali smo ljudje v različnih življenjskih obdobjih drugače dojemljivi za barvne dražljaje?

Branka: V različnih kulturah obstajajo različni kulturni barvni kodi. V določenih kulturah rdeča barva predstavlja vir življenja, v drugi pa pooseblja nevarnost. Mi kot del te kulture to sprejmemo in ponotranjimo. A naj povem, da barve na vse ljudi vplivajo enako – gledano na frekvence – tako na otroke, odrasle kot tudi starejše. Le kar se otrok tiče, bi opozorila na nekaj ... Če opazimo, da je otrok izrazito fokusiran na belo barvo, to pomeni, da je odmaknjen. Za otroka je naravno, da ima rad pisanost in pestrost in zdravi otroci sprejemajo vse barve. Tudi če otrok pogosto riše črno-rdeče risbice, je prav tako treba biti pozoren, saj je lahko v stiski, lahko je prisotna jeza ali žalost ... Otroci skozi risanje izražajo svoje počutje in čustveno stanje, zato je pomembno, da ste pozorni na barve, ki jih izbirajo.

Kako pa barvno opremiti otroško sobo?

Branka: Svetle živahne barve so primerne za igralni kotiček, prostor za počitek pa naj bo ločen in v njem naj se uporabijo nežne pastelne barve. Prostora za igro in počitek naj bosta ločena, lahko tudi s panelom ali baldahinom, pomembno je, da otrokov pogled iz postelje ne sega na igralni kotiček, zato da bo njegov počitek bolj miren.

Kaj pa nam na primer sporoča dom, ki je opremljen monotono, v rjave barve?

Branka: Rjava barva predstavlja vidik prizemljenosti, je okvir naše varnosti, ustaljenih in utečenih vzorcev. Če v življenju želimo delati spremembe, spremeniti način razmišljanja ali kakšno navado, takrat je rjava barva tista, ki nam to preprečuje. Zato je v takih primerih dobro, da se od nje začasno distanciramo.

Kaj če ima prostor slabo energijo? Namreč v določenem prostoru se počutimo slabo, pa ne vemo, zakaj ...

Branka: S tem se ukvarjam že vrsto let in ta vidik raziskujem tudi profesionalno, o tem sem pisala tudi v diplomski nalogi. Antropologija čutil je tema, ki se je v našem prostoru ni lotil še nihče. Ker smo vizualna kultura, zanemarjamo preostale vidike in nismo dovolj pozorni na vonj, sluh, tip in preostala čutila. Vedeti moramo, da se energija v prostoru zažre v vse predmete. Stanovalci, ki so živeli v stanovanju pred nami, pustijo svojo energijo, tudi obiskovalci jo prinesejo. Zavedati se je treba, da prah redno brišemo, energije pa ne čistimo. Če se ta kopiči, je lahko počutje v nekem prostoru slabo, pa ne vemo, zakaj.

In kako se lahko te slabe energije znebimo?

Branka: Mogoče jo je očistiti z ritualom energijskega čiščenja prostora. Pomlad je idealen čas za to. Najprej se naredi generalno čiščenje prostora, potem pa se ga še energijsko očisti z ritualom. To lahko naredimo tudi sami, pa ne samo doma, tudi delovni prostor je treba očistiti zastalih, postanih energij ...

Kako pa je s starimi predmeti, ki jih hranimo za spomin, ali pa se od njih nikakor ne moremo posloviti?

Branka: Spomladi je odličen čas, da dom očistimo in zavržemo tudi stvari, ki jih ne uporabljamo. Če kopičimo stvari, nam te sporočajo, da ne zaupamo življenju in zato nam v življenje ne morejo priti nove stvari! Navlako je treba obvezno redno odstranjevati, nato pa še energijsko očistiti prostore.

Kako pogosto pa je treba čistiti delovni kotiček?

Branka: Če je frekvenca energij velika, kar vsak dan. Poleg računalnika postavite rastlino spatifil, lahko z zvončkom vsak dan malo pocingljate in odženete slabe energije, priporočam pa tudi kristal kamene strele.

Ampak kristale je tudi treba čistiti, sem slišala, da najboljše ob polni luni?

Branka: Lahko, to je tudi eden od načinov, lahko pa ga tudi samo sprete pod tekočo vodo.

Kako pa lahko z barvami premagujemo (spomladansko) utrujenost?

Branka: Pomlad je pisana, zato nam bodo pri premagovanju utrujenosti pomagale pisane barve.

Tekst: Metka Pravst. Foto: Primož Predalič.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri