Eli Evelina Pregelli: Brez čipk pri meni ne gre!

19. 3. 2018, 10:01 | Moda in dizajn | Vir: Liza

              Eli Evelina Pregelli: Brez čipk pri meni ne gre! (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj

Eli Evelina Pregelli je mlada podjetnica, ki je takoj po sred­nji šoli začrtala svojo pot podjetniško, saj jo je že ob misli, da bi delala za nekoga v običajni službi, kar zmrazilo.

Ker ji nikoli ni bilo odveč poprijeti za delo in ker sta bila njena spremljevalca pogum in odločenost, se pri rosnih 27 letih lahko pohvali z uspešno blagovno znamko Evelina Apparel.

Šivati ste se učili v srednji šoli, je bilo to znanje dovolj, da ste ustvarili posel?

Eli Evelina Pregelli: Na šoli sem se naučila osnov, a marsikaj, kar so nas učili, mi v realnosti ne pride prav, saj bi morala po teoriji najprej narediti skico in šele potem izbrati material in izdelek zašiti. A pri takem vrstnem redu pride razočaranje, če ne najdeš pravega materiala ali pa ti barva pravega materiala ni všeč. Zato jaz ustvarjam drugače – ko vidim material in ga otipam, šele vem, kaj lahko iz njega naredim, šele takrat se lotim skice.

Vaš nabor barv je zelo nevtralen, po močnih barvah ne posegate?

Eli Evelina Pregelli: Do roza in modre grem, potem se pa ustavi. Sem že poskusila z bolj živimi barvami, pa jih ne začutim. V zadnji kolekciji sem imela rdečo, tja do bordo odtenka še grem, a raje vidim, da je vse bolj nežno. Imam pa tudi črno in sivo zelo rada. Tudi sama ju rada nosim.

Ste torej bolj umirjen človek?

Eli Evelina Pregelli: Kakor kdaj. (smeh) Načeloma sem umirjena, potrebujem prizemljenost, da vem, kaj delam in kam me vodi pot, rada imam stvari urejene.

Kako mladi pa ste zašli na podjetniško pot, že zelo zgodaj ste imeli svoj butik na Hribarjevem nabrežju?

Eli Evelina Pregelli: Butik sem imela, ko sem bila stara približno 20 let. Že takoj po srednji šoli sem razmišljala podjetniško in vedela sem, da ne bom mogla delati za druge. Vedno sem s tem imela težave. Rada imam svoj prav in zavedam se, kdaj in kako je delo dobro narejeno. Zato sem začela šivati, najprej sem tudi kvačkala, mami pa je pletla. Maske in pletenine sem prodajala v butiku poleg drugih izdelkov. Ker sem bila cele dneve v butiku, sem bila zelo utrujena. Želela sem si šivati, a mi je zmanjkovalo časa. Potem sem butik zaprla, ostala je spletna trgovina, ki jo je prevzela ena punca, jaz pa sem se odločila, da bom samo šivala. Ta odločitev je bila zelo pogumna, saj takrat še nisem imela toliko naročil, da bi lahko rekla, da bom lahko od tega živela.

Kdaj pa ste začeli prodajati na prodajni platformi Etsy?

Eli Evelina Pregelli: Za Etsy mi je povedala prijateljica, ki je študirala v tujini. Ker sem ustvarjala ročna dela, mi je rekla, da vsi v tujini prodajajo na Etsy, jaz pa še vedela nisem, kaj to je. To je bilo leta 2012.

Številni ustvarjalci se srečujejo s težavo, da ne najdejo kupcev za svoje izdelke. Kako ste se iskanja kupcev in širjenja na trg lotili vi?

Eli Evelina Pregelli: Z odločnostjo. Ker sem se odločila, da bom to delala. Tudi če nisem imela naročil, sem imela jasno sliko, kako bo moj dan potekal. Na neki način sem sanjarila, ampak zelo jasno sem si zamislila, da imam veliko dela in s tem občutkom sem preživela vsak dan, čeprav nisem imela nobenih naročil.

Kaj ste torej delali?

Eli Evelina Pregelli: Veliko sem se izobraževala – brala sem najrazličnejše članke o tem, kako postaviti cene, kako izboljšati fotografijo, kako povečati prodajo … Sproti sem preizkušala, kaj deluje.

Torej ste preizkušali svoje potencialne stranke?

Eli Evelina Pregelli: V bistvu na začetku sploh nisem vedela, kdo je moja stranka. Nisem se niti zavedala, da bi morala vedeti, kdo je moja stranka. Šele ko sem razvijala blagovno znamko, sem se začela zavedati, da moram slediti svoji zgodbi. Na začetku sem želela šivati vse, majice, oblekice, hlače, sicer vse skupaj iz istih materialov. Vedela sem samo, da si to želim, nisem pa vedela, kam točno grem, kam me bo odneslo.

Vas pogosto zanese v Trst, kajne?

Eli Evelina Pregelli: Velikokrat sem tam (smeh), včasih sem si vzela ves dan in šla na izlet, zdaj pa tudi med tednom skočim po novo blago.

Če se ne motim, je s Trstom povezan začetek vaše ustvarjalne zgodbe …

Eli Evelina Pregelli: Ja, res je. Bivši fant me je peljal v Trst in mi tam kupil prvi material – nekaj metrov svile. Takrat sem vedela, da moram iz tega lepega materiala narediti nekaj čudovitega. In sem ustvarila prvo kolekcijo haljic, ki so bila vse svilene.

Katere materiale pa ste potem še dodali in jih danes uporabljate?

Eli Evelina Pregelli: Poleg svile je veliko viskoze, ker je prijetna in se ne mečka, pa poleti je v njej dober občutek. Uporabljam pa večinoma saten poliester, ker je tako prijeten … In seveda, brez čipk pri meni ne gre!

Svoje izdelke tudi sami nosite?

Eli Evelina Pregelli: Seveda, v postelji imam vsaj tri maske in uporabim tisto, ki mi prva pride pod roke (smeh). Brez njih ne znam več spati. Pa tudi haljice imam rada za doma. Med tednom sicer zjutraj pohitim v studio, zato pa toliko bolj uživam v njej med konci tedna. Če sem doma, jo imam kar ves dan na sebi.

Kako zgodaj pa se začne vaš dan?

Eli Evelina Pregelli: Sem kar zgodnja! Vstajam ob 5. uri, pozimi malo pozneje, ker je temno, ampak poleti rada zgodaj vstanem, ker imam rada svoj mir. Zjutraj nikjer ni nikogar in svetloba je odlična za delo.

Pa potem ustvarjate vse do večera?

Eli Evelina Pregelli: Tega urnika sem se kar navadila. Ampak jaz nima občutka, da delam. Če potrebujem premor, se usedem v svoj kotiček s kavčem in si privoščim malo predaha. Saj sem tudi jaz utrujena, ampak prijetno utrujena.

Pa si najdete pomoč v delavnici?

Eli Evelina Pregelli: Ja, imam punce, ki mi pridejo pomagat kaj zašiti, pripraviti, odrezati, pakirati. Včasih sem delala vse sama, zdaj si najamem fotografa, manekenke … S tem se razbremenim. Zavedam se, da nismo stroji. Vsak je v nečem dober. In tudi sama sem se morala naučiti, da je včasih treba kaj prepustiti tudi drugim in da tudi oni lahko naredijo kaj drugače. Včasih je to težko, ampak je treba spustiti in dopustiti nekomu, da naredi po svoje in tako kot najbolje zna, saj se spozna na svoj posel.

Spoznate se na prodajo v tujini, saj ste si ustvarili močno prodajno pot v Ameriki, kjer vaše stvari prodajajo v številnih butikih. Kako ste začeli graditi to mrežo?

Eli Evelina Pregelli: Lastniki butikov so me sami našli prek Instagrama, nekateri pa prek Etsyja, saj imam tudi trgovino za veleprodajo. S trgovinami je res luštno sodelovati … v tujini.

Kakšne pa so vaše izkušnje z butiki v Sloveniji?

Eli Evelina Pregelli: Vsi bi prodajali s konsignacijo, kar pa je neugodno zame. Jaz moram kupiti material in vložiti čas v izdelavo izdelka, potem pa lahko čakam na prodajo. Jaz ne morem imeti pri njih zaloge. Se je že zgodilo, da sem svoje izdelke vzela iz trgovine … Saj je lepo, da tvoje izdelke prodajajo v trgovini, kjer stranke lahko vidijo izdelke v živo, ampak ne moreš pa samo zaradi tega imeti izdelkov v trgovini. Včasih je treba sprejeti manj prijetne odločitve, ki pa so dobre zate in za poslovno rast.

Vaša poslovna rast se kaže tudi z odprtjem studia v Ljubljani, ki ste ga najeli lani. Je zdaj kaj drugače, ko ustvarjate v studiu?

Eli Evelina Pregelli: Dolgo sem si želela imeti svoj studio, ker sem delala doma v hiši, v majhni sobici, v kateri sem se komaj obrnila. Nekega dne sem rekla, da je napočil čas. Začutila sem, da moram stopiti korak naprej. Ko sem bila v bližini na meditaciji, sem ves čas pogledovala naokrog in si mislila, da bi potrebovala prav tak prostor, kot so ga imeli. Nisem čakala, takoj sem se pozanimala, ali je še kakšen tak prostor na voljo za najem. Bil je velik 65 kvadratov, a manjšega niso imeli. Ko sem stala v prostoru, sem se spraševala, ali si upam! V glavi se mi je odvrtel prizor iz filma Coco Chanel, ko so jo vprašali, katero pisarno bo vzela, ona pa je odgovorila: "Kar celo hišo bom." In tako sem se odločila: Vzamem! In naslednji dan sem bila pripravljena na novo zgodbo.

Ali svoje ustvarjanje zdaj dojemate kaj drugače?

Eli Evelina Pregelli: Celoten posel dojemaš drugače. Ustvarjanja ne dojemaš več kot hobi. Prej sem vsakemu rekla, da pač nekaj šivam, in nihče niti ni vedel, kaj pravzaprav delam. Zdaj s ponosom povem, kaj šivam in vsako jutro grem zjutraj od doma v službo.

Pa delate ves čas ali se znate ustaviti in si vzeti predah od dela?

Eli Evelina Pregelli: Zadnjih nekaj mesecev imam vikende proste, le občasno pridem v studio tudi v soboto. Pred tem je bilo pa kar preveč noro, sem kar izgubila občutek, saj sem prišla v studio, ko je bila tema in šla domov, ko je bila tema. Zdaj imam vikende proste in mi je še bolj luštno delati čez teden, čeprav sem tukaj med tednom od jutra do večera.

Koliko časa pa preživite za šivalnim strojem?

Eli Evelina Pregelli: Precej manj, kot bi si želela, saj mi veliko časa vzame drugo delo – ­pakiranje, spletna trgovina … ­Vedno želim, da je vse lepo urejeno.

Veliko truda vložite v to, kako je izdelek predstavljen ...

Eli Evelina Pregelli: To je zato, ker tudi sama, ko naročim izdelek 'handmade', pričakujem enako. Ker ga naročim z navdušenjem, ker sem vznemirjena, ko ga odpiram. Enkrat sem bila tako razočarana, da sem si rekla, da tega moje stranke ne bodo doživele. Zato je vsak izdelek zapakiran kot darilo. Vedno je poleg zahvala, ker to mislim in ker sem hvaležna za vsako prodajo.

Maske so danes vaš prodajni hit, kaj vse pa še imate v ponudbi?

Eli Evelina Pregelli: Res je, da največ prodam mask, začelo pa se je s haljicami, največ so jih kupovale neveste, čedalje več pa je tudi žensk, ki haljico kupijo zase. Poleg tega imam v ponudbi še majčke, tope, kimone, kombineže se vedno bolje prodajajo, le premalo časa je, da bi naredila obširnejšo ponudbo …

Imate v načrtu tudi kaj novega?

Eli Evelina Pregelli: Rada bi dodala moško kolekcijo mask, saj je po njih čedalje večje povpraševanje v trgovinah pa tudi stranke mi pišejo, ali bi naredila masko zanjo in zanj v kompletu …
Pa šivate po naročilu?

Eli Evelina Pregelli: Seveda, ampak samo tisto, kar ostaja v mojih okvirjih, od tega ne odstopam. Če mi kdo pokaže sliko in reče, da bi imel kaj drugačnega, zavrnem in povem, naj kupijo drugje. Jaz ponudim izdelek, ki se ujema z mojim stilom. Rada pa delam s strankami, saj tako izvem, kakšne izdelke si želijo.

Prodaja prek trgovine Etsy vam gre tako dobro, da so se na vas začeli obračati številni ustvarjalci, nekaterim pa zdaj tudi pomagate pri prodaji ...

Eli Evelina Pregelli: Vse to se je razvilo s skupino Od hobija – do biznisa, ki sem jo na Facebooku ustanovila lani januarja zato, ker so se številni name obračali po nasvete. Mislila sem, da nas bo deset, pa nas je po letu dni več kot 12.000. Pri prodaji sem najprej začela pomagati Ribi Alenki, zdaj pomagam tudi Quatchki … Rada bi ponudila neki paket podpore, da bi pomagala tistim, ki so na začetku pri prodaji na Etsyju izgubljeni. Tudi sama sem bila na predavanjih, kjer izveš toliko informacij, ko prideš domov, pa ne narediš ničesar, ker ne veš, kje bi se dela lotil. Pa tudi težave se pojavijo naknadno in navadno ne veš, kako jih rešiti, zato se hitro ustrašiš.

Kaj je pomembno pri prodaji na Etsyju?

Eli Evelina Pregelli: Pomembno je, da si ves čas aktiven, objavljati je treba nove stvari, pa tudi pripeljati promet od drugod, kar pomeni, da je treba razvijati tudi mrežo na družabnih razmerjih. Tam morajo ljudje začutiti tvojo zgodbo. Razviti moraš blagovno znamko, tudi če si majhen podjetnik. Pri določenih ustvarjalcih pa vidiš, da se iščejo, poskušajo slediti trendom, skačejo od izdelave enega izdelka k drugemu, ker lovijo tisto, kar bi lahko prodali. Vsi bi radi vse takoj, a žal tako ne gre, na začetku je treba stisniti in verjeti v eno vizijo in se je držati.

Kako pa boste vi razvijali vizijo svoje blagovne znamke?

Eli Evelina Pregelli: Po mojem razvoja ni nikoli konec, vedno se najde še kaj, kar bi lahko naredil. Vsaka nova kolekcija vzame veliko časa, haljice navadno predstavim dvakrat na leto, poleti in proti konec leta. Nove maske večkrat na leto, vedno gledam na to, da je v kolekciji vsaj deset novih mask, vse to je odvisno od letnega časa, barv in materiala, ki ga dobim. Trgovine rade posegajo po setih haljic in mask, ki se ujemajo. Tudi pri strankah opažam, da je boljši odziv, ko napovem novo kolekcijo.

Pa vas obiskujejo v studiu?

Eli Evelina Pregelli: Čedalje več, čeprav v Sloveniji nisem tako zelo aktivna, saj gre večina mojih izdelkov v tujino, največ v Ameriko, naročila pa dobivam tudi iz Anglije, Nemčije, Avstralije …

Pa je kriva cena, da Slovenke ne posegajo po vaših izdelkih?

Eli Evelina Pregelli: Ne, zanimivo je, da so slovenska naročila navadno najdražja. Mislim, da je bolj krivo to, da se ne izpostavljam. Tudi na socialnih omrežjih vse pišem v angleščini in že na samem začetku sem se usmerila na tuje trge. Se bom pa v prihodnje lotila tudi slovenskega trga, saj je lepo prodajati doma in stranke srečati v živo.

Besedilo: Metka Pravst // Foto: Helena Kermelj (portret), Neža Reisner in osebni arhiv (izdelki)