Ikonična jopa Kurta Cobaina gre na dražbo

Sveti gral grunge videza!

15. 10. 2019, 11:02 | Moda in dizajn | Vir: STA

              Ikonična jopa Kurta Cobaina gre na dražbo (foto: profimedia) profimedia

Več kot četrt stoletja po samomoru frontmana Nirvane Kurta Cobaina bodo na dražbi ponudili njegovo ikonično od cigarete ožgano jopo, ki jo je imel oblečeno novembra 1993, ko je zasedba nastopila na MTV Unplugged. Po ocenah dražbene hiše Julien's Auctions bi lahko zanjo iztržili od 200.000 do 300.000 dolarjev.

Jopa je osrednji kos jesenske dražbe Julien's Auctions, ki so jo poimenovali Icons & Idols: Rock 'N' Roll. Na njej bodo med drugim ponudili tudi modrozeleno kitaro mustang preminulega Nirvaninega frontmana, na katero je igral na turneji In Utero.

"Med njegovimi oblačili je ta jopa sveti gral," je na predstavitvenem predogledu dražbe povedal generalni direktor in predsednik dražbene hiše Darren Julien. Dodal je: "Kurt je ustvaril grunge videz; ni nosil zvezdniških oblačil."

Na dražbi se bo za predmete moč potegovati prek spleta in osebno.

Glasbena televizija MTV je svojo Unplugged serijo začela predvajati leta 1989. V živo je snemala nastope glasbenikov, ki so svoje skladbe izvajali v akustični različici. Cobainovo igranje z Nirvano je bilo posneto manj kot šest mesecev pred njegovo smrtjo pri 27. letih. Njegov nastop velja za enega najbolj znanih na MTV Unplugged. Posnetek oddaje je bil izdan posmrtno.

Jopa je sicer na dražbi že drugič; novembra 2015 je bila pri isti dražbeni hiši prodana za 137.500 dolarjev. Julien's Auctions je jopo prvotno pridobila od varuške, ki je pazila na danes 27-letno hči Frances Bean, ki jo je imel glasbenik s Courtney Love.

Po besedah generalnega direktorja dražbene hiše se je v zadnjih letih zelo povečalo zanimanje za trg rock and roll memorabilij, saj se glasbeni žanr stara, njegove memorabilije pa pridobivajo na vrednosti. "Vedno sem trdil, da je rock and roll trg novi trg umetnosti," je povedal in dodal, da milenijci zbirajo te predmete "in ne Monete ali Picasse".

Med 700 predmeti, ki bodo dani na dražbo, so žametna jakna Michaela Jacksona, ki jo je zvezdnik nosil na praznovanju 65-letnice Elizabeth Taylor, kitare Elvisa Presleyja, Madonne in Paula McCartneyja ter rokopisi pesmi, kot sta Layla Erica Claptona in Mr. Tambourine Man Boba Dylana.

Naprodaj bo tudi surrealistična McCartneyja ura, ki jo je podaril enemu od svojih sodelavcev, ki je pomagal utišati govorice o McCartneyjevi smrti v letu 1969.