Luškarije Boutique & Art Shop - kotiček, kjer se prodajajo luštkane stvari

5. 7. 2013, 12:49 | Moda in dizajn | Vir: Liza

              Luškarije Boutique & Art Shop - kotiček, kjer se prodajajo luštkane stvari (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv

V Mariboru je doma trgovinica Luškarije Boutique & Art Shop, ki podpira mlade ustvarjalce in jih spodbuja na njihovi ustvarjalni poti. Odprla jo je Maruša Domjan, ki nas je povabila na obisk in nam zaupala, kako pestro je ustvarjalno dogajanje v štajerski prestolnici.

Zakaj ste odprli takšno trgovinico?

Vedno sem imela rada lokalne in majhne trgovinice z dušo, ki so drugačne in posebne. Kamorkoli sem šla, pri nas ali v tujini, sem vedno poiskala lokalne trgovinice še neznanih znamk, lokalnih prodajalcev. To je nekaj posebnega, kar me privlači in navdihuje. Ko sem odšla študirat v Ljubljano, sem vedno bolj čutila željo po ustvarjanju in izražanju.

Rada sem hodila po raznih trgovinicah z ustvarjalnim materialom in ročno izdelanim nakitom. Tudi po spletu sem listala po različnih straneh in občudovala izdelke posameznih ustvarjalk in ustvarjalcev. Tako se mi je počasi oblikovala ideja po lastni trgovinici. Vendar ideje nisem realizirala, dokler nisem končala študija. Ves čas trajanja študija pa sem si zapisovala ideje in izoblikovala koncept trgovinice ter po tihem upala, da bo to enkrat postala realnost.

Od kod ime?

Ko sem prijateljici povedala, da bom odprla lastno trgovinico, me je vprašala, kaj bom v trgovini prodajala. Odgovorila sem ji, da same luškane stvari. Od tod ime Luškarije Boutique & Art Shop.

In kaj vse prodajate?

V Luškarijah najdete kar 25 mladih in nadarjenih ustvarjalk. Pomagamo jim, da pokažejo svoje izdelke in širijo svojo zgodbo.

Prodajate samo dela slovenskih ustvarjalcev?

Na naših poličkah najdete večino slovenskih ustvarjalk in eno mlado hrvaško ustvarjalko. Ustvarjalke se ves čas menjajo in dopolnjujejo, tako da poskušamo resnično vsem ponuditi možnost prodaje svojih izdelkov. Ustvarjalcev je veliko in vsak je nekaj posebnega in drugačnega.

Večino vašega prodajnega programa predstavlja nakit, prodajate pa tudi druge izdelke. Katere?

Poleg nakita imamo tudi venčke, naravna mila iz eteričnih olj – torej samih naravnih sestavin -, torbice, ogledalca in drobne malenkosti, ki dom naredijo poseben in pravljičen. V trgovinici imamo tudi ustvarjalni material, ki prijetno spodbuja kreativnost in ustvarjalnost. Tako pri nas najdete osnove za medaljone in prstane, razne perlice, washi trakove in tudi vzorčast samolepilni trak, ki je nekaj posebnega in drugačnega. Med ustvarjalnim materialom najdete tudi prikupne majhne rožice različnih barv. Pri izbiri ustvarjalnega materiala se trudimo, da izberemo takšnega, ki ga pri nas ni mogoče dobiti ali pa je predrag.

Najdemo vas tudi na spletu – imate spletno trgovinico – kaj prodajate v njej?

V spletni trgovinici prodajamo tako ustvarjalni material kot tudi izdelke svojih ustvarjalcev. Vsa naročila pošiljamo tudi po pošti, tako da smo dostopni tako pri nas kot tudi v tujini. Za obiskovalce smo na spletni trgovinici www.luskarije.si dostopni 24 ur, kjer jim pomagamo in tudi svetujemo.

Se pojavljate tudi na kakšnih art dogodkih?

V Mariboru sodelujemo na dveh unikatnih sejmih, ki se odvijata v centru mesta, tako nas obiskovalci lahko vsako drugo in tretjo soboto najdejo na prostem – na Grajskem trgu v Mariboru.

Napisala: Liza Metkovič