Maske za zaščito obraza bomo nosili še dolgo. Kaj pa zdaj? (piše Petra W.)

Kolumna

19. 4. 2020, 13:42 | Moda in dizajn | Piše: Petra Windschnurer

              Maske za zaščito obraza bomo nosili še dolgo. Kaj pa zdaj? (piše Petra W.) (foto: unsplash.com) unsplash.com

Navadite se, nošnja maske za zaščito obraza bo v javnosti postala normalen pojav. Pravzaprav bo ta v življenju posameznikov lahko postala celo nova statusna šminka.

Včeraj sem pri lokalnem peku izvedela novico, da naj bi v Ljubljani kmalu začel delovati javni promet. Zatrepetalo mi je srce. Konec je blizu, skoraj že vidim počitnice na morju. Peku se v zahvalo za izjemno informacijo nasmehnem, on pa me samo gleda, tako kot jaz gledam njega. Kako ne, polovico najinega obraza zakriva maska, in kot je videti, nam ga bo še dolgo po tem, ko se bomo vrnili v stanje 'normalnosti'.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že pred časom sporočila, da bo nošenje mask za obraz nova norma, ki jo bo treba upoštevati tudi, ko se bodo ukrepi za zajezitev pandemije koronavirusa rahljali.

unsplash.com


"Nošenje obrazne maske je 'nova resničnost', na katero se bodo morali ljudje enostavno navaditi," pove dr. David Nabarro, odposlanec pri ZN. Tudi pred 25 leti, ko smo izvedeli za aids, smo se morali prilagoditi in spremeniti odnos do nezaščitenega spolnega odnosa. Trenutno brez maske ne morete po nakupih, prav tako brez nje v prihodnosti ne boste mogli na javni promet, k obveznemu nošenju mask pozivajo galerije in razstavni prostori v Avstriji in Nemčiji, ki v skorajšnji prihodnosti za javnost znova odpirajo svoja vrata, tudi maturantje, ki se bodo v šolske klopi vrnili prvi, bodo zagotovo morali nositi zaščitne maske.

Čeprav spadate med tiste, ki menijo, da zaščitna maska ne bo zaščitila vas, bo to, da jo nosite, znak vljudnosti, spoštovanja do drugih, ki se bodo ob vas tako počutili bolje.
 

Toda kaj bo nošenje maske za obraz pomenilo za komunikacijo z ljudmi, ki smo jo bili do zdaj vajeni? '

"Zdi se mi, da mu je bilo kar neprijetno, ko sem ga zadnjič gledala naravnost v oči," mi o svoji izkušnji z dostavljavcem hrane zaupa prijateljica. Maske so prikrile pomembne vizualne signale, ki jih ljudje že tisoč let uporabljamo za sporazumevanje, razumevanje drug drugega in iskanje skupnega jezika, poroča Associated Press. Dejstvo je, da smo z nošenjem maske izgubili obraz, ki je za komunikacijo neizčrpen vir informacij. Seveda se lahko smejemo z očmi (hvala bogu za že pridobljene smejalne gubice, mene bodo gotovo lažje razumeli), a dokler se ne bomo znašli v novem komunikacijskem okolju, bo zagotovo lahko prihajalo do neprijetnih situacij. Je moj nasmeh pristen, sarkastičen, zadržan, vljuden …  Moji sogovorci tega ne bodo izvedeli tako lahko.

Zaščitna maska za obraz je med nami nedvomno povečala razdaljo ter odvzela možnost, da brez besed izrazimo svoja čustva.
 


In vendar je pojav uporabe obrazne maske v Aziji ustaljena norma že dlje časa. Tam ljudje maske za obraz pogosto nosijo ne glede na to, ali je oseba zdrava ali bolna. Nošnja maske velja za temeljno kulturo, še več, številni v maski za obraz vidijo povsem legitimno orodje za sporočanje trenutnega razpoloženja ali prikrivanje prisotnosti.

unsplash.com


   
"Kultura mask za obraz" v Aziji izvira iz Japonske, saj se je država leta 1918 spopadla z izbruhom španske gripe. Približno 100 let pozneje kultura mask za obraz še vedno prevladuje predvsem na Japonskem in v Južni Koreji. Večini daje nošenje maske določen občutek varnosti.

Japonci izjemno cenijo ugled, zato jim pokrit obraz, poleg tega, da skrbijo za svoje zdravje, velikokrat pomaga tudi pri tem, da se počutijo varne pred sodbo zunanjega sveta.

Maska za obraz včasih lahko deluje kot sporočilo javnosti, da si lastnik želi, da ga pustijo pri miru, podobno kot nošnja slušalk. Študentje na Japonskem  maske uporabljajo, ker z njimi skrijejo svoj obraz in pritegnejo manj pozornosti ljudi. Njihova prisotnost ni tako opazna, zato se zlahka izognejo direktnim vprašanjem. Med drugim študentke v Južni Koreji maske uporabljajo za skrivanje obraza, bodisi ker niso naličene ali pa imajo težave s kožo.

Spet drugi so v maskah prepoznali nov modni dodatek. Ne preseneča dejstvo, da lahko v teh dveh azijskih državah kupite res izjemno lepe in trendovsko obarvane maske za obraz iz pralnega tekstila. Maske se prodajajo v različnih barvah in dizajnih in se uporabljajo kot modno dopolnilo k obleki. Da so maske med mladimi v Aziji postale tako priljubljene, pripomore tudi dejstvo, da po njih rade posegajo številne azijske zvezdnice in zvezdniki, ki maske v javnosti nosijo predvsem zato, da bi se lahko prikrili.

Ne gre zanemariti niti podatka, da je zrak v velemestih številnih azijskih držav zelo onesnažen in ljudje obrazne maske že dlje časa nosijo tudi zaradi zaščite pred vdihavanjem finega prahu in mikro (nano) delcev.  
 

unsplash.com

Če torej danes brskate po internetu, lahko v prodaji najdete veliko raznobarvnih in celo zabavnih mask za obraz. Le še vprašanje časa je, kdaj se bodo zaščitne maske za obraz, ki jih številni danes nosimo, da bi se zaščitili (in zaščitili druge), spremenile v modne dodatke tudi v Evropi. Konec koncev bodo te lokalnim oblikovalcem v postkorona obdobju lahko prinesle tudi nekaj dodatnega zaslužka. Rdečo šminko bo treba nadomestiti z edinstvenimi in barvitimi možnostmi, in to gotovo ne bodo dolgočasne 'zdravniške' maske.
 

Kolumna izraža stališča avtorja in ne odraža nujno stališča uredništva Metropolitan.si.

Petra Windschnurer
Novinarka in kolumnistka