Na kaj moramo biti pozorni pri opremljanju otroške sobe?

23. 8. 2021, 14:00 | Promocijsko sporočilo

              Na kaj moramo biti pozorni pri opremljanju otroške sobe? (foto: Profimedia) Profimedia

Otroška soba je za otroka najpomembnejši prostor v našem domu, saj zanj predstavlja prostor za počitek, sproščanje, igranje, učenje in zasebnost, ko jo potrebuje. Kar pa je najpomembneje, soba mora otroku nuditi občutek varnosti, biti mu mora zanimiva, lepa in funkcionalna. Ne glede na to, ali je soba prostorna, ali morda zelo majhna, lahko skupaj najdemo rešitev za prav vsako otroško sobo. Le tako otroku omogočimo to, kar zares potrebuje.

Pogovarjali smo se s Tilnom, očetom dveh otrok, lasnikom spletne trgovine Opremisidom in šole bloganja Pasivno. Zaupal nam je, kaj je njemu pomembno pri opremljanju otroške sobe in na kaj pazi, ko svetuje svojim strankam.

Kaj je pomembno pri opremljanju otroške sobe?

Tako kot v vseh prostorih našega doma, se tudi v pri opremljanju otroške sobe poudarja predvsem na veliko naravne svetlobe, saj jo otrok potrebuje za učenje, pisanje domače naloge ali zgolj za igranje.

To lahko dosežemo na zelo preprost način.

•       Sobi omogočimo velika okna, ki jih ne prekrivamo z velikim pohištvom

•       Za barvo zidu izberemo svetle odtenke, ki bodo prostor osvetlili in posledično optično povečali. Ena izmed barv, ki prostor poveča je modra a le ta v svetlejših odtenkih. Modro barvo lahko brez zadržkov kombinirate z odtenki bele, zelene, rumene, oranžne ali katere koli pastelne barve. Izogibajte pa se predvsem črne, rjave in večjih količin rdeče ter sive barve. Več si lahko preberete v članku: Psihologija barv

•       Pohištvo razporedimo tako, da poskusimo otroku omogočiti kar se da veliko prostora za gibanje in igranje. Otroku namreč utesnjena soba lahko nudi občutek nelagodja in zaprtosti, tega pa si vsekakor ne želi nihče.

KAKO DO BOLJ ODPRTE SOBE?

Zelo hitra rešitev je pohištvo po meri, kjer lahko izrazite svoje želje, ki jih bo mizar Uresničil.  To je vse super a bo Ta rešitev bo od nas zahtevala nekoliko več finančnih sredstev. Pravtako je potrebno imeti zaupanja vrednega mizarja, ki ne bo po želji za večjim zaslužkom uporabil slabško kvaliteto materiala.

Pri nas imamo zanimiv program otroških sob, ki se imenuje Compactos. Je nekakšna kombinacija tipskega in pohištva po meri. Stranke navdušujejo s svojo izjemno prilagodljivostjo, unikatnim videzom in tudi odlično kakovostjo. Pohištvo izdeluje največji Španski proizvajalec otroških sob Rimobel z več kot 40 letno tradicijo izdelovanja pohištva za naše najmlajše.

Z malo domišljije in inovativnosti, lahko Večino majhnih otroških sob s pomočjo programa Compactos spremenimo v funkcionalne in odprt. Tukaj je nekaj nasvetov:

1. Če je prostor zelo ozek razmislite o omarni postelji

Omarne postelje so še vedno tabu pri nas in se uporabljajo, če res ni druge rešitve. V tujini – predvsem ostalih razvitih evpropskih državah - je to nekaj povsem običajnega in zelo iskanega. Stanovanja so namreč v večini zelo majhna in z omarno oziroma dvižno posteljo lahko veliko pripomoremo k odprtosti otroške sobe.

Promocijsko gradivo

Nasvet: razmislite o pisalni mizi, ki je del omarne postelje. Tako boste še dodatno prihranili na prostoru.

2. V kolikor je potreben pograd, razmislite od izvlečni pisalni mizi

V kolikor imamo dva otroka, je velika verjetnost, da potrebujemo pograd v naši sobi. Razmislite o tem, da nadstropna postelja vsebuje izvlečno pisalno mizo. Ponudila bo prostor za učenje in pisanje domače a hkrati ko je pospravljena, povečala prostor za gibanje in igranje.

Promocijsko gradivo
3. Če montiramo pisalno mizo direktno na posteljo, pridobimo na prostoru

Velikokrat svojim strankam, če je le mogoče, planiramo pisalno mizo, da gre direktno iz postelje pod oknom in do konca sobe. S tem ne samo, da omogočimo otroku naravno svetlobo pri pisanju domače naloge, ampak tudi poskrbimo da se predali spodaj brez težav odpirajo.

Promocijsko gradivo

Si predstavljate, kako bi bilo, če ne bi bila pisalna miza montirana na posteljo? Potrebno bi jo bilo odmakniti toliko da se predali odprejo ali postaviti na drugo stran sobe. S tem izgubimo dragocen prostor, ki bi ga drugače lahko uporabili za igranje.

4. Izberite nevtralne barve

Zelo lepo je, če otrok sodeluje pri kreaciji sobe in da se upošteva njegovo mnenje. Vseeno pa menim, da pri samem izboru barv potrebno razmišljati o prihodnosti. Naši otroci rastejo zelo hitro in verjetno si nihče od staršev ne želi pogosto ali prepogosto menjati pohištva. Če izberemo zelo žive barve, jih bo vaš otrok najverjetneje v času pubertete želel zamenjati ali vsaj nekako omiliti. Pravtako, če izberete svetlejše in nevtralne barve sobo vizualno odprete.

TIPSKE OTROŠKE SOBE

Tipske otroške sobe so še vedno najbolje prodajana oblika danes. Cenovno so veliko dostopnejše, kakor tudi vizualno zanimive. Edina pomanjkljivost je, da nam bo najverjetneje zaradi standardiziranih mer omar in postelj ostalo nekoliko več neizkoriščenega prostora.

Promocijsko gradivo

V opremisidom.si se trudimo, da imajo vsi proizvajalci, ki jih ponujamo dodano vrednost oziroma odlično razmerje med ceno in kvaliteto.

Trenutno naš izbor tipskih otroških sob vključuje tri glavne proizvajalce: Jela, Cilek in Vox.

Radi bi le to, da ponudimo pohištvo, ki bi bilo kakovostno, funkcionalno in predvsem cenovno dostopno vsem izmed nas.