Na ljubljanskem tednu mode so podelili nagrade WOW najboljšim kolekcijam in oblikovalcem

11. 10. 2020, 18:37 | Moda in dizajn | Piše: Petra Windschnurer

              Predstavitev kolekcije Monike Colje. (foto: Mimi Antolović) Mimi Antolović

Predstavitev kolekcije Monike Colje.

Malce po zaključku tedna mode v Parizu je do svojega sklepnega dejanja prišel tudi ljubljanski teden mode LJFW. Že tradicionalno so ga zaključili z ekskluzivnim prodajnim showroomom kolekcij oblikovalcev in podelitvijo nagrad WOW najboljšim kreacijam te edicije.

WOW (Winners Of The Week) priznanja so tokrat podeljevali v petih kategorijah.

Modna žirija, ki so jo sestavljali kreativni direktor, modni urednik in stilski svetovalec Emil Rebek, oblikovalec David Tavčar, oblikovalec Peter Movrin in modni agent Marko Bahor je izbirala najboljšo kolekcijo te edicije.

Nagrado WOW je prejela mlada oblikovalka Monika Colja s kolekcijo  ‘Peeling Garments’.

MonikaColja Mimi Antolović

MonikaColja

MonikaColja Mimi Antolović

MonikaColja

MonikaColja Mimi Antolović

MonikaColja

Ta že z imenom namiguje, da gre za koncept plastenja, ki v končnem rezultatu deluje kot dodelana celota, oziroma so v ‘vzorec’ plastenja združena prav vsa oblačila, ki opredeljujejo posamezno kreacijo. Estetiko plastenja tapet združuje z dvodimenzionalnim krojenjem, po navdihu ikonične ‘flat’ kolekcije Margiela. Monika veliko pozornosti posveča raziskovanju potiskov, ki imajo veliko vlogo tudi v novi kolekciji. Potiski so v njenih kreacijah uporabljeni na inovativen način, saj imajo poleg svojega običajnega namena tudi vlogo pri procesu sestave krojnih delov.

MonikaColja Mimi Antolović

MonikaColja

MonikaColja Mimi Antolović

MonikaColja

Monika Colja letos zaključuje študij magistrskega oblikovanja na The Swedish School of Textiles, kjer se specializira v ženski modi in printu. Raziskovanje v njenem delu vedno izvira iz osebnih doživljanj, razmišljanj in radovednosti iz vsakdanjih motivov, ter se nato razvije skozi različne pristope in interpretacije le-teh v tekstilu in silhueti. Zadnja leta se posveča predvsem raziskovanju potiska in zmožnostim le-tega, od ročnega sitotiska do digitalnih tehnik.

MonikaColja Mimi Antolović

MonikaColja

MonikaColja Mimi Antolović

MonikaColja

Med študenti, ki so se predstavili na letošnjem Ljubljanskem tednu mode, se je nagrade za najbolj inovativne in dovršene kreacije razveselila Alenka More.

Znamka Made in Anselma je prejela nagrado Sustainability WOW za najbolj trajnostno kolekcijo edicije, saj se trajnostni pristop do modnega oblikovanja pri njej kaže v vseh segmentih delovanja znamke.

Nagrado Instalation WOW je za svojo zamegljeno izložbeno okno prejela znamka Kiss the future, ki je v podhodu predstavila inovativno modno instalacijo. Ker je velik del predstavitev letošnje edicije potekal digitalno, so podeljevali tudi nagrado WOW Show, nagrajenca pa je izbrala žirija mladih kreativcev Špele Pipan, Dina Kužnika in Tineta Lugariča. Izbrali so modni film znamke Ludus.

Najljubšo kolekcijo te edicije pa so izbirali tudi gledalci. Glasovi ljudstva so podelili nagrado  Digi WOW oblikovalki Sofiji Urumovič.

Petra Windschnurer
Novinarka in kolumnistka