Najboljša zgradba na svetu: Smučišče na strehi elektrarne v Kobenhavnu

"Stavbe so lahko zabavne!"

8. 12. 2021, 09:42 | Moda in dizajn | Piše: A. K.

              Najboljša zgradba na svetu: Smučišče na strehi elektrarne v Kobenhavnu (foto: Profimedia) Profimedia

Poslopje Copenhill, znano tudi pod imenom Amager Bakke, elektrarna s smučiščem na strehi sredi ravninske danske pokrajine, je najboljša stavba na svetu ta hip.

Pod projekt se podpisuje priznani biro Bjarke Ingels Group (BIG), ki ga vodi danski arhitekturni zvezdnik Bjarke Ingels - na svojem profilu na Instagramu je objavil sveže fotografije objekta in pripisal "Umetna gora, naraven sneg".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bjarke ingels (@bjarkeingels)

Za lovoriko najboljše stavbe na svetu se je na letošnjem svetovnem festivalu arhitekture potegovalo skoraj 500 projektov; avtorji so jih zaradi omejitev potovanja v času pandemije predstavili v digitalni obliki namesto v živo v Lizboni.

BIG-ov Copenhill je najprej zmagal v kategoriji, ki slavi energetsko varčnost in recikliranje - je namreč obrat za soproizvodnjo toplote in električne energije iz odpadkov -, nato pa so ga okronali še za svetovno stavbo leta.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by World Architecture Festival (@worldarchfest)

Žirijo, sestavljeno iz zvenečih imen največjih poznavalcev svetovne arhitekture, je prepričal predvsem način, "kako naslavlja vlogo arhitekture v novem svetu recikliranja in ničelnega ogljičnega odtisa".

Profimedia

Kot je v imenu žirije zapisal programski direktor Paul Finch, Copenhill spreminja mišljenje ljudi na način, da bi pristali celo na infrastrukturne objekte, kot so elektrarne, na svojem dvorišču.

"Oblikovalce spodbuja k razmišljanju onkraj naročnikovih želja, k zagovarjanju svojih idej in jezdenju na valu politike in gospodarstva v iskanju družbeno koristnega. Hkrati pa nas opominja, da so stavbe lahko zabavne!" je sklenil.

Profimedia

Projekt Copenhill, ki se razteza na 41 hektarjih, je tudi v skladu s ciljem danske prestolnice, da bi do leta 2025 postala prvo mesto brez ogljičnih izpustov na svetu, saj je delno nadomestil bližnjo 50 let staro sežigalnico.

Objektu so dodali smučišče, pohodniško stezo in plezalno steno (s 85 metri najvišjo na svetu!) - tamkajšnji rekreacijski center je bil v dveh letih od odprtja tako priljubljen, da ga morajo že obnavljati. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bjarke ingels (@bjarkeingels)