Najlonke praznujejo: močne kot jeklo, tanke kot pajkova mreža

80. rojstni dan

15. 5. 2020, 10:09 | Moda in dizajn | Piše: Sandra Bratuša

              Najlonke praznujejo: močne kot jeklo, tanke kot pajkova mreža (foto: Profimedia) Profimedia

Hlačne nogavice ali najlonke, žabe oziroma hulahupke, kakor jim radi rečemo pogovorno, so zagotovo eden od pomembnejših modnih »izumov«, ki letos praznuje 80 let. Le kaj so ženske nosile prej?

Nekoč je veljalo, da prava dama nikdar ne gre ven brez hlačnih nogavic, pa četudi je vroče. Še pred nekaj desetimi leti so si le redke privoščile to drznost. Danes veliko žensk po svetu tudi v izjemno mrzlih dneh raje zmrzuje v elegantnih odprtih čevljih, kot da bi oblekle hlačne nogavice.

Vseeno pa ti današnji trendi nikakor ne morejo ogroziti status enega od najbolj zapeljivih modnih detajlov, ki prav letos slavi častitljivih 80 let. In kje se je vse začelo? Že daljnega leta 1589 je Britanec William Lee iz Nottinghama izumil stroj za tkanje nogavic. Verjetno se ni niti zavedal, kakšen izum mu je uspel.

Marlene Dietrich je v filmu Plavi angel jemala dih v najlonkah. Profimedia

Marlene Dietrich je v filmu Plavi angel jemala dih v najlonkah.

Legenda pravi, da se je zaljubil v neko mlado dekle, ki nikakor ni želela z njim na zmenek. Kot izgovor je dejala, da nima časa, ker mora plesti nogavice. In tako je zaljubljeni Lee, brez kakršnihkoli izkušenj in tudi denarja, začel izdelovati stroj. Izdeloval ga je kar tri leta. Dekle kljub temu ni želelo z njim na zmenek, stroj pa je bil prva faza v mehanizaciji tekstilne industrije, ki je odigrala resno vlogo v industrijski revoluciji.

Ko je Lee pozneje iskal sponzorja za izdelavo svojega patenta, se je obrnil na kraljico Elizabeto, ki je bila velika ljubiteljica svilenih nogavic. Žal pa ni imela veliko posluha za njegov izum in svoje ideje ni mogel uresničiti, tako da je skoraj povsem obubožan umrl. Razvoj njegovega patenta je sledil šele v 18. stoletju, ko je strojna izdelava nogavic prišla tudi v Ameriko in kjer so patent tudi izpopolnili.  

Proti koncu 19. stoletja je bombaž počasi nadomeščal volno, do leta 1929 pa so večino nogavic izdelovali iz svile. Kmalu pa se je pojavil eden od takrat najbolj revolucionarnih materialov, najlon. Ta je do konca druge svetovne vojne povzročil pravo malo revolucijo.

Najlon so patentirali leta 1935. Najprej je bil uporabljen za zobne ščetke, prve nogavice pa so v kemični tovarni DuPont stkali šele dve leti pozneje. Bilo je 27. oktobra 1939, ko so v šestih izbranih prodajalnah v Wilmingtonu v ameriški zvezni državi Delaware začeli prodajati najlonske hlačne nogavice. Na zadnji strani so bile sešite z značilno črto, slogan pri prodaji pa je bil  Močne kot jeklo, fine kot pajkova mreža.  

Profimedia

V newyorški veleblagovnici Macy's so v enem samem popoldnevu nekega dne leta 1945 prodali vso zalogo nogavic, kar neverjetnih 50.000 parov. Bojda so ameriški vojaki marsikatero evropsko dekle osvojili prav z nogavicami, ki so ji jih podarili. Še dolgo po drugi svetovni vojni pa najlonke niso bile hlačne nogavice. Narejene so bile kot dve ločeni do sredine stegna segajoči nogavici. Stale so tako, da so jih ženske s podvezicami pripele na pas za nogavice. Hlačne nogavice pa so pozneje omogočile nadaljnje krajšanje kril.

PREBERITE ŠE: Vse, kar morate vedeti o Kim Yo Jong, mlajši sestri Kima Jonga Una ALI Resnična zgodba, ki razkriva SKRIVNOSTI za priljubljenim K-POPom (samo za močne želodce!)

PRIPOROČAMO TUDI: Ana Schnabl: »Najprej književnost, potem svet, takšen je pri meni red«

Sandra Bratuša
Novinarka