O novih črnih usnjenih jopičih Slovenske vojske (in kdo vse jih lahko nosi)

23. 1. 2020, 14:12 | Moda in dizajn | Vir: STA

              O novih črnih usnjenih jopičih Slovenske vojske (in kdo vse jih lahko nosi) (foto: Daniel Novakovič/STA) Daniel Novakovič/STA

Predsednika države in vlade ter minister za obrambo lahko nosijo črne usnjene jopiče, ki so del osnovne moške službene uniforme Slovenske vojske (SV), so na poslansko vprašanje Mihe Kordiša odgovorili na obrambnem ministrstvu. Poslanca Levice je motilo, da politiki z nošenjem "pilotskih jaken" zbujajo vtis, da so pripadniki SV ali uradne osebe.

Pravilnik o uniformah Slovenske vojske določa, da lahko načelnik Generalštaba Slovenske vojske osebam, ki ne opravljajo vojaške službe oziroma niso upravičene nositi uniforme, izjemoma začasno dovoli uporabo uniforme ali njenih delov tudi za nevojaške namene, ki niso v nasprotju s temeljnimi načeli, ki veljajo za uporabo uniform Slovenske vojske oziroma ne škodujejo ugledu Slovenske vojske.

Kordiš je poslansko vprašanje na ministra za obrambo naslovil, ko je opazil, da je usnjeno jakno, podobno jakni, ki jo kot del uniforme nosijo piloti Slovenske vojske, decembra lani nosil predsednik vlade Marjan Šarec, pred njim pa tudi predsednik države Borut Pahor, večkrat pa tudi minister za obrambo Karl Erjavec.

Črne usnjene jopiče z njihovimi imeni in slovensko zastavo so predsednik republike, predsednik vlade in minister za obrambo sicer zadolžili v Slovenski vojski.