Slovenske modne oblikovalke združile moči in se lotile šivanja zaščitnih mask

31. 3. 2020, 10:29 | Moda in dizajn | Piše: Nika Arsovski

              Slovenske modne oblikovalke združile moči in se lotile šivanja zaščitnih mask (foto: Jelena Proković) Jelena Proković

Svet se je znašel v hudi virusni krizi, koronavirus se je iz Kitajske razširil po vsej zemeljski obli, kar je države hudo ohromilo in prisililo v krizne ukrepe. Kljub temu pa tudi v teh težkih časih ne manjka lepih zgodb, za katere ni potrebno na konec sveta, tudi številni Slovenci so se namreč odločili, da bodo z lepimi gestami pripomogli k boju z novim virusom.

Številne slovenske oblikovalke, ki so bile primorane začasno prekiniti svojo obrt, so tako združile moči in se lotile šivanja zaščitnih mask. Doslej so jih izdelale že več kot dvesto, v izdelavi pa jih je še tristo, nam je pojasnila pobudnica projekta, modna oblikovalka Jelena Proković.

Zaščitne maske so v teh dneh eden najbolj iskanih produktov na trgu, ki enostavno ne more zadostiti potrebam številnih držav. Prav zato je pobuda posameznikov, ki so se lotili šivanja zaščitnih mask še toliko bolj dobrodošla.

»Tako na spletu kot na televiziji je bilo veliko polemik o uporabi mask. Je sploh smiselno nositi maske? V kolikšni meri nas resnično zaščitijo? Katere maske nudijo pravo zaščito proti korona virusu? Tudi sama sem bila zmedena, dokler nisem naletela na video, ki so ga posnele medicinske sestre z Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Prikazale so, kako same izdelujejo bombažne pralne maske za svoje potrebe, predvsem za obiskovalce, ki prihajajo na UKC popolnoma brez zaščite. To me je popolnoma prepričalo, da je nošenje mask smiselno. Ker jih očitno povsod primanjkuje, bi jih lahko izdelovali sami,« pojasnjuje nastanek pobude priznana slovenska modna oblikovalka Jelena Proković.

Somišljenikov ni bilo treba iskati prav dolgo. V roke je prijela telefon in poklicala nekaj prijateljic ter jim predlagala, da se lotijo šivanja mask in s tem pomagajo olajšati pomanjkanje predvsem zdravstvenim ustanovam, kjer so najbolj potrebne.

»In so se strinjale z mano. Ugotovila sem, da poleg dobre volje potrebujemo tudi material za izdelavo mask, zato sem poklicala Benjamino Krivec iz Sveta metraže ter jo prosila, če bi nam lahko podarili 70 metrov blaga za maske in 30 metrov blaga za obrobne trakove. Takoj je bila za! Potem sem stopila v stik s poslovnim direktorjem UKC Petrom Požunom in mu predstavila moj mali kolektiv, ki bi rad prispeval k izdelovanju bombažnih mask. Poslal mi je točna navodila za izdelavo in specifikacije materiala. Takoj smo šle v akcijo,« z navdušenjem v glasu pojasnjuje Jelena.

Projektu so se pridružile številne modne oblikovalke, stilistke, kostumografinje in tudi šivilja. Pridne roke Maje Štamol Drolc, Sanje Grcić, Edite Drpić, Slavke Pajk, Nataše Racer, Katarine Šavs, Semke Malkovrh in pobudnice Jelene Proković so doslej ustvarile že dvesto mask, ki so jih dostavile v UKC. Poleg tega so izdelale petnajst mask za delavce društva Projekt Človek in delavce Zavoda Mladi Zmaji.

Osemdeset kosov so dostavile tudi v Center starejših v Notranjih goricah. V delu je še tristo mask, ki jih bodo oblikovalke razdelile med zdravstvene domove, poštne uslužbence, prodajalke in druge, ki so v tej krizi najbolj izpostavljeni virusu.

Jelena Proković

»Seveda smo hitro ugotovile, da same na gospodinjskih strojih ne moremo v tako kratkem času in v tako velikih količinah izdelati mask za vse, ki jih potrebujejo. Tako smo začele ozaveščati in spodbujati ljudi na spletu, da se tudi sami doma lotijo izdelovanja mask, bodisi iz starih rjuh, srajc, pa tudi majic. Ustvarijo jih lahko zase in za svoje najbližje. Delila sem navodila. ki sem jih dobila iz ljubljanskega kliničnega centra in navodila, ki jih je v ta namen izdelala oblikovalka Almira Sadar,« spodbudi vse bralce oblikovalka.

To pa še zdaleč ni vse, projekt namreč želijo v naslednjih tednih še razširiti. Na pobudo oblikovalke Sanje Grcić bodo celoten projekt prenesle na Društvo za sodobno slovensko oblikovanje tekstilij in oblačil. Obenem se nameravajo povezati  z Naravoslovnotehniško fakulteto v Ljubljani in študenti modnega oblikovanja, v projekt pa želijo vključiti tudi številne slovenske prodajalne tekstila.

»Uporaba zaščitne maske za obraz je priporočljiva v primeru, ko smo v stiku z drugimi ljudmi. Doma narejena maska ne nadomešča profesionalnih kirurških mask, vendar vseeno nudi mehansko zaščito in preprečuje možnost za prenos virusa zaradi dotikanja obraza,« za konec še poudari Jelena.

Nika Arsovski
Novinarka