Umetna inteligenca in roboti: kaj prinaša prihodnost?

15. 3. 2017, 10:00 | Moda in dizajn | Vir: Playboy

              Umetna inteligenca in roboti: kaj prinaša prihodnost? (foto: proizvajalci) proizvajalci

Ali bo prihod robotov in umetne inteligence v vaše vsakdanje življenje tako dramatičen, kot to napovedujejo številni hollywoodski filmi, še ni jasno, nedvomno pa se prihoda robotov ne da več ustaviti. V takšni ali drugačni obliki bodo kmalu prisotni v vašem domu.

Za veselje med domačimi štirimi stenami bo poskrbela umetna inteligenca, ki robotom daje značaj. Izdelovalci so ugotovili, da je ravno značaj tisti, ki bo olajšal tranzicijo v svet, v katerem bodo večino opravil prevzeli roboti. Pri marsičem bo to gotovo koristno, toda razvnemajo se tudi polemike, da to samo povečuje dobičke lastnikov korporacij, ljudem pa jemlje delo in s tem temeljno dostojanstvo. Temu se bomo podrobneje posvetili v eni od prihodnjih številk revije, tukaj želimo predstaviti glavne novosti z letošnjega sejma CES.

LG je pokazal AIRBOTA, ki vam kot služabnik na letališču pomaga z informacijami o letu in vas celo pospremi do izhodnih vrat. Airbota bodo začel testirati že letos na letališču v Seulu. Veliko pozornosti je pritegnil robot KURI. Majhen in prikupen sluga prepozna vaš obraz in temu primerno prilagodi svoje obnašanje. Če imate otroke in potrebujete nekaj časa zase, jih zna zabavati z igranjem glasbe, pri čemer tudi popazi nanje.

Poleg robotov se za svoj košček vašega doma potegujejo tudi izdelki, kot je pametni senčnik SUNFLOWER. Senčnik se glede na vaš položaj in položaj Sonca samodejno premika ter tako zagotavlja senco. Naprava je naphana s tehnologijo – ima vgrajeno kamero, solarne celice in možnost povezave z brezžičnim omrežjem ter ustrezno aplikacijo na telefonu, ki služi kot daljinski upravljalnik senčnika. Poleg umetne inteligence je bila tudi letos na sejmu v ospredju navidezna res­ničnost. Predstavljenega je bilo veliko tega, kar bo uporabno šele v prihodnosti, in malo tega, kar bi lahko uporabljali že danes. Med slednje spada HYPERSUIT, ki z očali VR simulira občutek letenja. Enostavno se uležete na mizo in s premikanjem rok kontrolirate letenje skozi zračni prostor. Podobno zanimiva je bila Samsungova izkušnja z GEAR VR 4D, napravo, podobno velikemu žiroskopu, s katero so obiskovalce pošiljali na potovanje po vesolju.

Paznik in varuška v enem

Eden izmed vrhuncev letošnjega sejma je majhen in prikupen robot KURI, ki stane 660 evrov Rezultat dela podjetja Mayfield Robotics, v katero je investiral tudi Bosch, se ponaša z lastno osebnostjo. Ta je pomembna, saj boste zato robota laže sprejeli v svoj dom in mu prepustili, da ga nadzoruje. Kuri prepozna obraze vseh družinskih članov in zabava otroke, ko vas ni v bližini. Visok je pol metra in tehta šest kilogramov, poganja ga močan motor, tako da se premika tudi prek debelejših preprog in višjih pragov. Z vstavljenimi mikrofoni nenehno posluša, kaj govorite, vgrajeno pa ima tudi 1080p kameri.

Pametne ure

V letu 2017 bodo na svoj račun prišli ljubitelji pametnih ur. Za dober začetek so poskrbeli pri Garminu. Na voljo je nova serija FENIX 5 s tremi različno velikimi modeli in različno zmogljivimi baterijami. Baterija najmanjšega modela, fenixa 5S s premerom ohišja 42 milimetrov, vzdrži do osem dni. Največji, fenix 5X z 51-milimetrskim ohišjem, pa celo do dva tedna.

TV brez zvočnikov

Televizor BRAVIA 4K OLED je brez zvočnikov. Razvili so namreč tehnologijo acoustic surface, ki omogoča, da zaslon oddaja vibracije in s tem zvok.

To pomeni, da slika sama poskrbi za zvočne učinke. Prodaja bo neuradno stekla v spomladanskih mesecih.

Teslin izzivalec?

Avtomobili so bili pomemben segment letošnjega sejma in glavna zvezda med njimi je bila električna limuzina FF91 podjetja Faraday Future. Do 100 kilometrov na uro pospeši v 2,39 sekunde, s čimer je za dobro desetinko hitrejša od Tesline najzmogljivejše različice, modela S.

Trije zasloni!

Razer je predstavil prenosnik VALERIE s tremi 17-palčnimi K4-zasloni, ki so zloženi lepo skupaj, odprti pa se lepo poravnajo v vrsto. S tem je naprava idealna za vse ljubitelje iger. Testna modela na sejmu sta tehtala 5,4 kilograma in bila debela le 3,81 centimetra. Preteklik je na mestu, saj so na sejmu oba razstavna primerka ukradli in ju zatem ponudili na kitajskem spletnem portalu malih oglasov. Izklicna cena ukradenega računalnika? 20.500 evrov. A tudi slaba reklama je dobra reklama, saj se o novosti piše več kot kdaj prej. Le tega ne moremo izvedeti, kdaj in za koliko bo ta fenomenalni igralski presežek na voljo.

Obogatena navidezna resničnost

Tajvanski proizvajalec je predstavil zmogljiv pametni telefon z osmimi gigabajti pomnilnika in podporo za Googlovi platformi obogateno navidezno resničnost Google Tango in Google Daydream. Obe platformi že ponujata programe, s pametnim telefonom ZenFone AR pa ste lahko med njihovimi prvimi uporabniki.

TEKST Jernej Horvat
FOTO Proizvajalci