Verigo trgovin z oblačili Primark pandemija hudo prizadela

Padec dobička

3. 11. 2020, 12:26 | Moda in dizajn | Vir: STA

              Verigo trgovin z oblačili Primark pandemija hudo prizadela (foto: Jure Makovec/STA) Jure Makovec/STA

Zaprtje trgovin zaradi pandemije covida-19 je britansko verigo trgovin z oblačili Primark močno prizadelo. Njen lastnik, koncern Associated British Foods, je v pravkar izteklem se poslovnem letu ustvaril 810 milijonov funtov (900 milijonov evrov) dobička iz poslovanja, kar je 37 odstotkov manj kot leto prej.

Prihodki koncerna so se v poslovnem letu od 12. septembra lani do 11. septembra letos dosegli 13,9 milijarde funtov (15,4 milijarde evrov), kar v primerjavi z letom prej pomeni 12-odstoten padec, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Večji del tega padca je bil ustvarjen v tretjem četrtletju, torej med aprilom in junijem, ko so bile Primarkove trgovine zaprte.

V koncernu Associated British Foods so danes opozorili, da bo kar približno 57 odstotkov Primarkovih prodajnih površin začasno zaprtih, če bo parlament v Londonu odločil, da morajo v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa vse trgovine z nenujnim blagom v Veliki Britaniji v četrtek za mesec dni zapreti svoja vrata.

Trenutno so že zaprte Primarkove trgovine na Irskem, v Franciji, Walesu, Kataloniji v Španiji in Sloveniji, kar skupaj predstavlja 19 odstotkov njegovih prodajnih površin.

Izgubo prihodkov od prodaje oblačil v drugem valu pandemije ocenjujejo na 375 milijonov funtov (416 milijonov evrov). Primark je s tem eden najhujših poražencev med trgovci z oblačili, saj nima spletne trgovine.

Premier Boris Johnson je medtem že potrdil, da bodo trgovine z oblačili med tistimi, ki bodo morale v okviru druge zaustavitve javnega življenja ta teden zapreti vrata do 2. decembra.

Zaradi velike negotovosti je prvi mož Associated British Foods George Weston napovedal, da koncern za preteklo poslovno leto ne bo izplačal dividend. Vsa druga poslovna področja koncerna, med njim proizvodnja sladkorja, so sicer v minulem poslovnem letu dosegla rast.