Vse za popoln hišni bar

3. 3. 2019, 12:00 | Moda in dizajn | Vir: Playboy

              Vse za popoln hišni bar (foto: Iztok Nikolic (iz+iv)) Iztok Nikolic (iz+iv)

Izbira pravega kozarca za izbrano pijačo je sestavni del celotnega rituala oziroma druženja s prijatelji, pa ne zato, ker bi se pred gosti radi postavili s svojim prefinjenim okusom, ampak predvsem zato, ker prava oblika kozarca zagotavlja, da se pijača v polnosti izrazi, tako da lahko v njej uživamo v vseh pogledih (pomislimo na boljše viskije ‒ ne samo okus, tudi barva in vonj sta pomembna).

Nihče ne pričakuje, da boste imeli police s kozarci založene kot kak koktajl bar na Manhattnu, a z le nekaj ključnimi oblikami kozarcev lahko ustvarite pravo vzdušje in nepozabno izkušnjo. Svojo zbirko boste sčasoma bogatili (namig: barski kozarci in dekanterji so namreč odlično darilo za vsako priložnost), začnite pa z najljubšimi kosi, ki vam jih predstavljamo.

Seveda imamo ves čas v mislih kozarce iz stekla ali, še bolje, iz kristala, razen če boste zabavo gostili ob bazenu, kjer so plastični kozarci pogojno sprejemljivi. Kristal je plemenito steklo, ki se od običajnega loči po večji čistosti in sijaju ter je po navadi izdelano ročno z mojstrskimi dodatki brusov ali pozlate. Za barske kozarce je priporočljivo, da so brezbarvni, nikakor pa se ne odrecite elegantnim brušenim detajlom oziroma zlatim ali platinastim poudarkom. Svoj občutek za eleganco boste s tem z izbrano pijačo iz domačega bara samo še poudarili.

Nizki cilindrični kozarci

Nizki kozarci s prostornino dveh do treh decilitrov so najbolj priljubljeni in vsekakor nepogrešljivi. Uporabljamo jih predvsem za žgane pijače z ledom, denimo za viski ali vodko, uporabni pa so tudi za priljubljene kombinacije z gaziranimi pijačami. Izberite take s čim tanjšim zgornjim robom, da bo stik ustnic s hladno tekčino še posebej neposreden. Načeloma velja, da naj ne bodo premajhni in naj lepo sedejo v dlan. Debelejše dno ko bodo imeli, lepše bo slišati led, ko boste kozarec potresli v dlani.

Visoki ozki kozarci

Medtem ko v nizkih kozarcih tipično postrežemo samo žgano pijačo in led, so višji cilindrični kozarci primernejši za koktajle, pri katerih se uporablja veliko ledu in tudi sadja. Njihova prostornina je okrog tri decilitre, nekateri so tudi večji. Po navadi jih napolnimo do vrha, a ne z večjo količino alkohola, temveč predvsem z ledom. Primerni so za mojito, kolo z rumom, vodko s sadnimi sokovi, Manhattan iced tea, blody mary ... Priporočamo take s čim debelejšim dnom, saj so stabilnejši in se ob majhnih nepazljivostih ne prevrnejo tako hitro.

Pecljati kozarci za koktajle

Uporabljajo se za žgane pijače, koktajle in aromatizirana desertna vina (na primer martini), ki ne vsebujejo ledu in so s koščki sadja zgolj okrašeni. Ni treba, da so pretirano veliki, saj vanje nikoli ne damo veliko pijače in pazimo, da je ne nalijemo preveč do roba, saj se zaradi te oblike čaše tekočina hitro polije. Poleg tega velja pravilo, da tanjši ko je rob čaše, intenzivneje pijačo ali koktajl okusimo, zato nikar ne varčujte pri izbiri najprimernejših kelihov za koktajle.

Majhni kozarci za žgane pijače

Prostornina tega kozarčka, pri je nas poznan tudi kot šilce, znaša le 0,3 decilitra. Lahko je preprost nizek in cilindričen ali pa ozek in visok, nekateri so tudi na kratkih pecljih ‒ izbira je vaša. V njem postrežemo žgane pijače, na primer tekilo, vodko, sadna žganja in likerje. Pri tem tipu kozarca je pomembno, da ima debelo dno, saj ga pogosto z rahlim udarcem spustimo na mizo, potem ko na dušek spijemo vsebino. Takšni kozarci so priljubljeni tudi pri zbirateljih ‒ v svojem baru si lahko ustvarite zanimivo zgodbo, če mešate različne oblike in dekoracije na njih.

Pecljati kozarci za žgane pijače

Najprej seveda pomislimo na tipičen kozarec za konjak. Marsikdo ne ve, da se v manjših kroglastih kozarci na kratkih pecljih strežejo tudi viskiji in sadna žganja, za katere želimo, da jih doživimo v vsej polnosti. Večja kroglasta čaša omogoča, da se pijača prezrači in razvije tipičen vonj, ki ga bolj zaprta oblika lepo ujame (pri odprtih cilindričnih kozarcih bi se pijača hitrje razdišala). Seveda v take kozarce ne dajemo ledu in dekorativnih kosov sadja, namenjeni so namreč odkrivanju vseh razsežnosti pijače same.

Dekanterji

Kot pika na i v vsakem hišnem baru so zagotovo dekanterji ‒ steklenice za žgane pijače. Četudi je sadno žganje domačega izvora, si zasluži primerno steklenico, iz katere bomo postregli gostom. In viski bo vsekakor glavna zvezda večera, če bo pred gosti zasijal v elegnatnem dekanterju. Za žganje običajno izberemo visoke in malce ožje steklenice, za viski ali konjak pa so priljubljene nižje in širše.

FOTO Rogaška