Zabavnih 7 idej za imenitna darila s slovenskim podpisom

18. 12. 2019, 15:29 | Moda in dizajn | Piše: Maja Fister

              Zabavnih 7 idej za imenitna darila s slovenskim podpisom (foto: Polona Polona) Polona Polona

Praznična čarovnija in norija se začenjata! Za tiste, ki nameravate obdarovati bližnje, smo zbrali nekaj dejansko uporabnih idej in slovenskih darilc, ki bodo zanesljivo poželi uspeh in navdušenje, ne pa obležali na dnu predalov.

Polona Polona, kraljica ilustracije z osebnostjo, s katero bi šli TAKOJ na kavo 

Polona Polona je znamka, pod katero ustvarja Polona (ne bi uganili, a ne?). Polona Pačnik je ena tistih ustvarjalk, ki navdušijo že s svojo osebnostjo. Če jo spremljate na Instagramu, veste, kako pristen humor premore in to se odslika tudi na njenem delu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PolonaPolona (@polonapolonashop) on

Znana je po skodelicah in krožničkih, ki jih poriše s portreti velikih imen, kot so Jovanka in Broz Tito, Srečko Kosovel, Ivan Cankar in njegova zatajena mama, France Prešeren, Primož Trubar, Ivana Kobilca, Jože Plečnik, Marilyn Monroe, pa princesa Diana, celo Marie Antoinette, Albert Einstein, Frida Kahlo, Sigmund Freud, Nikola Tesla, Audrey Hepburn, Amy Winehouse, Freddie Mercury, Keith Richards, celo analogni Steve Jobs …

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PolonaPolona (@polonapolonashop) on

Njene bele skodelice s črnimi portreti pa imajo tudi karakter. Tega jim namreč vlije že med risanjem, glavnim junakom pa vedno doda še zgodbo, citat in misel, ki mu tako pritiče. Cankar ima na skodelici za kavo nad glavo tako na primer zapisan oblaček "Kave mi dajte", ki bi povsem prepričljivo dejansko lahko prišel iz njegovih misli.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PolonaPolona (@polonapolonashop) on

Brlogarka: Uhani, ki bi bili lahko čisto zares užitni 

Pod imenom Brlogarka ustvarja Renata Medved Šertel. Zakaj brlog? Zaradi njenega priimka, seveda. Renata ima očitno čudežne prste, saj je njen občutek za detajle res nadnaraven. Za njene uhane iz polimerne mase morate namreč dvakrat preveriti, če so res uhani ali morda užiten original tega, kar je poustvarila.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brlogarka (@brlogarka) on

Njen nakit je tako v obliki borovnic, kavih zrn, domačice – tistih piškotov, ki jih vedno postreže babica – drugih sladic, celo orehova potička, kranjska klobasa in blejska kremna rezina se najdejo, pa snežinke, božične zvezde, jesensko listje, neverjetno prepričljiv mini kostanj, koruzna zrna, mini brokoli, avokado ali češnje, celo ranunkule, tik pred razcvetom ….

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brlogarka (@brlogarka) on

In druge miniature, ki zahtevajo mirno roko, v kateri vihti šivanko, pinceto, skalpelčke in rezila, ter neusahljiv vir domišljije in potrpljenja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brlogarka (@brlogarka) on

Slocks, nogavice s kranjsko klobaso. Ja, čisto zares! 

Kranjske klobase – poleg tega, da jih imamo radi na jedilnikih in krožnikih, saj so del slovenske kulturne dediščine ter jih pri Brlogarki najdete še na uhanih, zdaj lahko grejejo tudi noge!

Za zabavnimi nogavicami Slocks stoji Tina Mentol, ki se zadnjih pet let aktivneje ukvarja s slovensko gastronomijo, kulinariko in kulturno dediščino. Kot študentka etnologije in kulturne antropologije je sodelovala pri projektih Slovenska Hiša in Slovenska Hiša - Figovec. Ideja za nogavice pa se ji je porodila ob pisanju magistrskega dela "Slovenske narodne jedi", ko je ob intervjujih in iskanju esence 'ta prave' slovenske narodne jedi trčila ob precej različne definicije in predstave, katere naj bi te bile.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Slocks | Made in Slovenia (@ifeelslocks) on

Pod Slocks tako danes izdeluje slovenske nogavice, ki jih krasijo motivi in zgodbe iz slovenske kulturne dediščine. Prva serija je posvečena praznični potici in kranjski klobasi. Narejene so iz ekološkega bombaža, spletene in oblikovane v Sloveniji, ponašajo se pa tudi z ekološkim certifikatom. So poklon slovenski kulturni dediščini, krasijo jih jedi in predmeti, ki so Slovencem sveti, nas navdajajo s ponosom in nas predstavljajo v svetu. Pa še noro zabavne so!

Voščilnice in printi Nine Kovačič, ki pogrejejo srce

Včasih so še tako preproste, a premišljene linije dovolj, da krivuljo naših ust razpotegnejo v nasmeh. Njena dela počnejo prav to. Nina Kovačič poleg posebnih voščilnic in kartic ustvarja tudi čudovite motivacijske in družinske printe.

Nina je že med študijem fizike začutila, da ta pot morda ni prava, a je s fiziko vseeno vztrajala do konca, tudi po diplomi še nekaj let. Med študijem je delala kot natakarica in večino časa preživela v iskanju tistega nečesa "pravega", kar bi v življenju z veseljem počela. In kot se nam rado zgodi, rešitev je imela ves čas pred nosom – ilustracijo, seveda! Ker je predolgo poslušala, da se od tega ne da živeti, se zanjo lep čas ni zares zmenila. A danes dokazuje nasprotno in kot fizičarka ter samouka ilustratorka zagreto manevrira v ilustratorskem svetu. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nina Kovacic (@ninakovacicillustration) on

Večinoma ilustrira digitalno, črno bele motive rada zriše na roke. Rada ustvarja motive za razglednice in voščilnice, za katere želi, da so napredne, drugačne, z odmikom od tradicionalnih, prazničnih motivov. Tako je že pred tremi leti nastala kolekcija Hands, s katerimi želi opomniti predvsem na to, da so malenkosti tiste, ki štejejo. Pozornost, lepa gesta, prijetno voščilo, zanimiva ilustracija. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nina Kovacic (@ninakovacicillustration) on

Natise kolekcije Hands (z napisi “We’ve got this”, “Courage”, “Patience”), ki ležijo na recikliranem papirju, lahko tudi uokvirite v formatih različnih velikosti. Vsak natis je oštevilčen in originalno podpisan, izdelek pa ilustriran, natisnjen in pakiran v Sloveniji. 

Goat mug, slovenski startup, ki ga kopirajo še Kitajci

Slovenci imamo za seboj kar nekaj uspešnihzagonskih podjetij, ki so veliko podporo dobili tudi na priljubljeni platformi za množično sofinanciranje Kickstarter. To je ekipi Goat Story uspelo že leta 2014, ko so predstavili Goat mug, skodelico za kavo v obliki kozjega roga. Skodelica je požela tak svetoven uspeh, da so se na spletu pojavili celo kitajski ponaredki.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GOAT STORY (@goat_story) on

Leta 2016 so navdušili še z Gino, pametno napravo za ročno pripravo kave. Podjetje ima v svojih prostorih lastno pražarno kave, zato ni čudno, da je ekipa pred kratkim na trg poslala še produkt Cold Brew Kit. Ta omogoča preprost postopek priprave čedalje bolj priljubljene hladno varjene kave. Če so vaši obdarovanci torej veliki kavopivci, priporočamo, da pokukate v njihovo ponudbo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GOAT STORY (@goat_story) on

Ustanovitelja blagovne znamke Goat Story Stella Korošec in Anže Miklavec sicer stojita še za enim slovenskim uspehom – znamko trajnostnih stekleničk EQUA.

DOMAtri: Triglav v vsak dom

Znamko DOMAtri ustvarjata Maja Orehek in Dolores Noskovič Ogrinc, ki iz lesa oblikujeta prav posebne izdelke z vsem znano silhueto – Triglavom. Trije vrhovi so upodobljeni v podobi obešalnikov za ključe, poličnikov, polic, desk za postrežbo ali sekljanje, magnetov in obeskov za ključe. Sneg, ki leži na njegovih vrhovih, je ročno poslikan, zato je na vsakem izdelku zapadel čisto po svoje. Pa tudi orehov les ima posebno strukturo, zato je vsak unikaten. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DOMAtri (@domatri2864) on

Obliko Triglava sta uporabili tudi v motivacijskih slikah, ki delujejo kot uokvirjeni dodatki za dom in prav te so mi osebno najbolj pri srcu. Tisti, z napisom "Premikam lahko gore!" ali "Skupaj do vrha!" na primer. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DOMAtri (@domatri2864) on

Znamka DOMAtri je sicer najprej nastala v iskanju poslovnega oziroma protokolarnega darila z izrazito noto domačnosti in unikatnosti. Nastala je z možnostjo nadgradnje na podlagi potreb posameznega podjetja. Potem pa je postala veliko več, nagovorila je širšo publiko, ki si je želela v dom vnesti naravo. Triglav je mogočna gora, kot je mogočna naša narodna zavest. Ime blagovne znamke vsebuje besedo "doma" in število "tri", ki ponazarja tri vrhove naše najvišje, najmogočneješe gore Triglav.  

Cuckoo Cups: Za nostalgično srkanje kave in zajtrke za zlate ptičke

Cuckoo Cups so emajlirani lončki, krožniki in kavne džezve, ki so od prvega do zadnjega koraka izdelani v Sloveniji. Ustvarjata jih sestri Nina in Urška, ki priznavata, da sta med iskanjem najbolj optimalnega in kakovostnega tiska na emajlirane ločnke veliko njih sprva uničili. 

A bilo je vredno, saj prisegata na obstojnost in kakovost. Danes emajlirane posode nastajajo v sodelovanju z lokalnim podjetjem, ki slovi po izjemni kvaliteti in tradiciji, nanje pa nato natisnejo skrbno premišljene, duhovite in lične dizajne. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cuckoo Cups ☕✨ (@cuckoocups) on

Emajlirana posoda se uporablja že zelooo dolgo, njene korenine namreč segajo vse do 12. stoletja. Poleg obstojnosti je po raziskavah prednost emajlirane posode predvsem v zdravstveni neoporečnosti emajlirane prevleke. Pri emajlirani posodi na kovino nanesejo tanko plast stekla, ki omogoča, da vsa hrana in sestavine ohranijo njihov naravni, prvinski okus, je antibakterijska in ni alergena. Ni pa primerna za pogrevanje v mikrovalovki, a jo lahko uporabite na vseh kuhališčih, vključno z indukcijo! In tudi operete v pomivalnem stroju. 

Na njih se najdejo različni potiski, ki jih sestri oblikujeta po navdihu. Nam je pri srcu na primer napis "Zlata ptička", "Hvala, ker te imam!", "Draga mama, zdaj razumem!" in pa "Mami, svaka čast! Krasna sem." 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cuckoo Cups ☕✨ (@cuckoocups) on

Imajo tudi takšne, ki nagovarjajo očete, dedke, babice, sestre, brate, punce, fante, može, žene in še koga od najdražjih, ki jih želite presenetiti. Ob naročilu večjih količin izdelkov pa delajo tudi popolnoma personaliziran tisk.

Tako, to je nekaj slovenskih idej za majhne pozornosti ob prazničnem (ali katerem drugem) času. Predvsem pa ne pozabite tudi na najlepše in povsem brezplačne – poljube, objeme in kakovostno preživet čas s tistimi, ki vam najbolj znajo pogreti srce.

Preberite še: To je najlepša stvar, ki jo lahko podarite svojemu otroku ALI sodelujte v nagradni igri: Decembrski utrinki - izberite svoje čarobno darilo

Maja Fister
Novinarka