ZDP-189, japonsko-slovenski nož, ki bo osvojil svet

21. 1. 2017, 10:00 | Moda in dizajn | Vir: Playboy

              ZDP-189, japonsko-slovenski nož, ki bo osvojil svet (foto: Mitja Kobal) Mitja Kobal

Nož ki na edinstven način povezuje japonsko tradicijo izdelave in vzdrževanja jeklenih nožev s sodobno kulinariko zahodnega sveta. Čas romanov na metre, kompletov kuhinjske posode in setov nožev za vsa živila in priložnosti, je, kot smo že namig­nili, nepreklicno minil.

Nastopil je čas kakovostnega minimalizma, in tu je vrhunec vsega, kar pričakujemo od kuhinjskega noža – kakovost, vsestranski profil, funkcionalnost in lepota.

Luka Grmovšek je 'slovenski' nož iz japonskega jekla izbral in zasnoval skupaj z Binetom Volčičem, o katerem smo pisali v prešnji številki Playboya. Bine je eden bolj izobraženih slovenskih kuharjev, velik ljubitelj japonske kuhinje in prepričan uporabnik japonskega noža ZDP-189. ZDP-189, ki je pravzaprav oznaka za jeklo, je nož, ki mu napovedujemo lepo prihodnost.

»Jaz sem izbral jeklo in Bine ga je nato stestiral v svoji kuhinji. Oblike si seveda nisva zamislila sama, sva pa na Binetovo pobudo obrusila konico na rezilu ob ročaju, ki jo japonski kuharji s pridom uporabljajo, slovenski pa bi zaradi nje porabili preveč obližev. Ko sva se odločala med srebrno in črno različico, sva se odločila za slednjo, z odtisi kladiva, ki niso le lepi, temveč tudi funkcionalni – zaradi luknjic se hrana namreč ne prijema na nož.

Nož so izdelali v kovačiji Yoshida Hamono na Japonskem, ki že stoletja ročno izdeluje različno orodje in japonske meče oziroma katane ter ima, kar je za nas najpomembneje, izkušnje s tradicionalnim kovanjem iz jekla ZDP-189. Jeklo ZDP-189, ki je sredica našega noža ZDP-189, se ponaša z odličnimi lastnostmi in (za japonske standarde) dolgotrajno ostrino. Ključni element jekla je ogljik in tega je v jeklu ZDP-189 več kot v večini trdih jekel, sočasno pa je to jeklo bogatejše s kromom, ki preprečuje rjavenje.

Oblika bunka bano-bocho je zagotovilo za vstransko funkcionalnost, saj ima nož
prilagodljiv profil, dovolj širok pri ročaju, nežno oblikovan trebuh rezila, primeren tako za dolge kot kratke reze, raven zadnji del rezila za sekljanje ter tanko konico za natančno obdelovanje. Zunanji videz rezila bi Japonci poimenovali korou-uchi, pomeni pa, da je rezilo v zgornjem delu neobdelano in ima razvito temno patino. Zelo trdo jeklo 66-67 hrc v avtomobilističnem žargonu pomeni, da ima vaša mašina veliko konjev, tudi če jih primerjate z japonskimi,« osnovno filozofijo vsestranskega noža razloži Luka Grmovšek, vsa nadaljna pojasnila pa najdete na www.osterrob.si.