16. 8. 2023, 08:52 | Vir: STA

Bodo položnice nižje? Premier in ministri s predstavniki občin in gospodarstva o nadaljnjih ukrepih po poplavah

Borut Živulovič/Bobo

O blaženju posledic obsežnih poplav bodo danes spregovorili tudi pristojni ministri in predstavniki gospodarstva.

Premier Robert Golob se bo danes ponovno srečal s predstavniki občinskih združenj, s katerimi bo med drugim spregovoril o dosedanjem poteku intervencijskih del na območjih, ki so jih prizadele nedavne poplave, ter o nadaljnjih ukrepih. 

Poziv k čimprejšnjemu popisu škode

Predsednik vlade bo na današnjem drugem srečanju s predstavniki Združenja občin Slovenije, Združenja mestnih občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije spregovoril o dosedanjem poteku intervencijskih in sanacijskih del na prizadetih območjih ter se pogovoril o novih predlogih in potrebah. Na srečanju bodo sodelovali tudi predstavnika Rdečega križa Slovenije in Slovenske Karitas, ministri ter drugi predstavniki pristojnih resorjev. Načrtovanemu enournemu srečanju bo ob 14. uri sledila izjava za medije.

Predsednik vlade poziva k čimprejšnjemu popisu škode.

Predsednik vlade poziva k čimprejšnjemu popisu škode.

Bobo

Predloge prihodnjih ukrepov države bo sicer vlada po Golobovih napovedih obravnavala na četrtkovi seji. Golob je ob tem občine pozval k čimprejšnjemu popisu škode, na podlagi katerega jim lahko država izplača sredstva. Nekatere najbolj prizadete občine bodo popis začele že danes.

Med predlogi odpis dajatev na položnicah za elektriko in vodo

Danes bo tudi interni sestanek pristojnih ministrstev, obrtno-podjetniške, gospodarske, trgovinske in turistično-gostinske zbornice ter civilne zaščite glede blaženja posledic obsežnih poplav, ki ga je sklical minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Sestanek bo zaprt za javnost, bodo pa po sestanku poslali sporočilo za javnost.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo pa dopoldne pripravlja novinarsko konferenco o ukrepih pri dobavi električne energije za pomoč prebivalcem na poplavljenih območjih. Poleg ministra Bojana Kumra bodo na novinarski konferenci sodelovali kot predstavniki dobaviteljev električne energije še predsednik uprave Gen-I Maks Helbl, član uprave Petrola Jože Semolič ter predsednik sekcije dobaviteljev električne energije pri EZS in direktor ECE Sebastijan Roudi. Med predlogi prebivalcev je bilo sicer v zadnjih dneh mogoče slišati tudi odpis dajatev na položnicah za elektriko in vodo.

O aktualnih informacijah glede nudenja pomoči Ljubljančanom ter drugim prizadetim občinam pa bodo spregovorili tudi na novinarski konferenci ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord