29. 1. 2021, 07:00 | Vir: STA

Biden na začetku mandata pričakovano z višjo podporo javnosti kot Trump

Profimedia

Ankete v ZDA kažejo, da ima ameriški predsednik Joe Biden ob začetku mandata večjo podporo javnosti, kot jo je imel bivši predsednik Donald Trump kadarkoli v svojih štirih letih na položaju.

Anketa univerze Monmouth kaže, da ima Biden 54 odstotkov podpore, kar je zgodovinsko nizko, vendar je to v tem trenutku, ko so Američani sprti, vseeno uspeh. Bidna ne podpira 30 odstotkov vprašanih.

V prvi anketi Monmoutha o podpori novemu predsedniku, ki je bila objavljena šele marca 2017, je Trump dobil 43-odstotno podporo. Trump je sicer imel takoj po inavguraciji veliko večjo podporo, vendar le v anketi Rassmussen, ki mu je pokazala 57-odstotno podporo, v vseh drugih anketah pa praga 50 odstotkov ni presegel.

Bidnu gre bolje, saj tudi rezultati v ponedeljek objavljene ankete Morning Consult kažejo, da ima 56-odstotno podporo, 34 odstotkov vprašanih pa ga ne podpira. Prav tako v ponedeljek objavljena anketa Hill-HarrisX pa demokratskemu predsedniku kaže 63-odstotno podporo.

Vse ankete jasno potrjujejo tudi velik strankarski prepad. Demokrati v sredini anketi Monmouth dajejo Bidnu 90-odstotno podporo, republikanci le 15-odstotno, nekoliko pa se je že zameril neodvisnim volivcem, ki so mu izrazili le 47-odstotno podporo.

Spletna stran fivethirtyeight.com, ki zbira vse ameriške ankete, ugotavlja, da je imel Trump v prvih šestih mesecih na položaju povprečno podporo 41,4 odstotka Američanov, Barack Obama 60-odstotno, George Bush mlajši pa 54-odstotno. Na Bidnov rezultat bo potrebno še malce počakati.

Trump je krivca za nizko podporo hitro našel v izvajalcih anket in lažnih novicah, kot je označeval vse medije, ki mu niso bili izrazito naklonjeni. Trump je položaj zapustil z zgodovinsko nizko 34-odstotno podporo ankete Gallup.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.