18. 11. 2018, 19:10 | Vir: STA

Končalo se je glasovanje na lokalnih volitvah, znani so rezultati vzporednih volitev!

profimedia

Ob 19. uri se je zaprlo približno 3200 volišč, na katerih so občani izbirali vodstva 212 slovenskih občin za prihodnji štiriletni mandat. Ko bodo občinske volilne komisije preštele oddane glasovnice, bo znano, komu so volivci na današnjih lokalnih volitvah zaupali svoj glas.

Prvi delni izidi današnjega glasovanja bodo objavljeni po 19.30, občinske volilne komisije pa jih bodo sproti objavljale v spletni aplikaciji ministrstva za javno upravo.

Medtem ko bo štetje glasov volilnim komisijam po pričakovanju vzelo kar nekaj časa in bodo izidi glasovanja znani pozno zvečer, so takoj po zaprtju volišč na spletni strani časnika Dnevnik že objavili izide vzporednih volitev v Ljubljani.

Neuradno ta hip

Glede na vzporedne volitve Dnevnika naj bi aktualni župan Zoran Janković slavil zmago že v prvem krogu.

  • Vzporedne županske volitve, ki jih je za Dnevnik pripravila Ninamedia, kažejo na zanesljivo vnovično zmago aktualnega župana Zorana Jankovića že v prvem krogu. Prejel naj bi namreč 58,3 odstotka glasov volivcev, njegov prvi zasledovalec Anže Logar pa nekaj več kot 30 odstotkov. Listi Zorana Jankovića pa se obeta 43,2 odstotka glasov.

Prvi odzivi na rezultate vzporednih volitev

Zoran Janković si je sicer, kot je dejal, želel višjo volilno udeležbo, ampak očitno je bil po njegovih navedbah rezultat že vnaprej jasen. "Veliko jih je ocenilo, da bom zmagal v prvem krogu, in so očitno raje ostali doma in šli na izlete," je dejal. Za prihodnja štiri leta je napovedal še 500 projektov v Ljubljani. Novi projekti bodo po njegovem prepričanju mestu prinesli novo kvaliteto življenja in nove svetovne nagrade.

Ljubljanski kandidat za župana Anže Logar, ki se kot najbližji zasledovalec aktualnega župana Zorana Jankovića glede na vzporedne volitve ni uspel uvrstiti v drugi krog, rezultatov vzporednih volitev ni želel komentirati. Meni, da je treba počakati preštetje glasov. Zadovoljen pa je z volilno udeležbo, ki je višja, kot je bila pred štirimi leti.

O volilni udeležbi!

Med 7. in 19. uro so volivke in volivci odločali o novih občinskih vodstvih za prihodnja štiri leta.

Volilno pravico je imelo dobrih 1,7 milijona volilnih upravičencev, do 16. ure pa je po doslej znanih podatkih volilo 626.067 oz. 36,81 odstotka volilnih upravičencev. V mestnih občinah je bila udeležba 32,82-odstotna.

Udeležba je bila nekoliko višja kot pred štirimi leti, ko je na volišča do 16. ure prišlo 32,12 odstotka volivcev, v mestnih občinah pa je bila udeležba 26,14-odstotna.

Tudi na predčasnem glasovanju, ki je potekalo od torka do četrtka, je bila v mestnih občinah udeležba večinoma večja kot na predčasnem glasovanju na prejšnjih lokalnih volitvah.

Od petka od polnoči do zaključka današnjega glasovanja je sicer veljal volilni molk. Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je do danes do 16. ure prejela 99 obvestil o domnevnih kršitvah. Za 53 obvestil so ugotovili, da ne gre za kršitev volilnega molka oz. so se nanašala na zadeve, ki so že v obravnavi, tako da jih obravnavajo 46.

Po današnjem glasovanju bomo dobili nove občinske svetnike ter župane v tistih občinah, v katerih bo kandidat danes prejel večino veljavnih glasov, torej več kot polovico. V občinah, v katerih danes nihče izmed županskih kandidatov ne bo dobil večinske podpore, se bosta najuspešnejša kandidata pomerila v drugem krogu volitev. Ta je predviden za 2. december.

Volivci v 212 občinah so sicer izbirali med skupaj 688 kandidati za župansko funkcijo in 22.313 kandidati za okoli 3400 mest v občinskih in mestnih svetih, za svete četrtnih, krajevnih in vaških skupnosti pa 13.245.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.