Ž.A. | 21. 10. 2021, 17:30

Kako veste, da vas je nekdo omamil s pijačo (in kako reagirati v takšni situaciji)?

Profimedia

Smo v času, ko se odpirajo klubi in končno smo se navadili, da gremo kakšen večer ven. Skoraj pa smo že pozabili, kaj se je dogajalo v zlatih časih brez korona virusa - omamljanje ljudi s pijačami. Ne reskirajte - preberite, kako lahko opazite očitne znake in kako reagirati.

Zagotovo vsak pozna vsaj enega posameznika, ki je že bil omamljen s tem, da je dobil prepovedano substanco v svojo pijačo. Verjemite - četudi ste tako pozorni, so nekateri izjemno hitri ali pa vas znajo dobro zamotiti.

Prepovedano dejanje bi moralo biti večkrat prijavljeno

V tujini beležijo, da kar 60 % takšnih situacij ni bilo prijavljenih in verjamemo, da tudi v Sloveniji ni nič boljše. Zavedati se moramo teh dejanj in jih tudi prijaviti, le tako bomo povečali ozaveščanje o tem in jih poizkusiti preprečiti.

Ni načina, s katerim bi lahko preprečili, da se to zgodi ravno vam, hkrati pa se zavedajte, da ni vaša krivda, če se zgodi ravno vam.

Ali lahko prepoznamo, da naša pijača vsebuje prepovedane substance?

Najpogostejša prepovedana mamila, ki jih nepridipravi dajejo v pijače, so GHB, ketamin in benzodiazepini kot sta valij in rohipnol.

Zakaj ravno ta? Nimajo okusa in vonja, zato žrtev težko prepozna njihovo uporabo, ko pa jo, je velikokrat že prepozno.

Sicer vas moramo razočarati, da ni zanesljivega načina, kako ugotoviti, če je bila vaša pijača omamljena, vendar obstajajo znaki, ki bi vam lahko pri tem pomagali.

#1 Led ne bo potonil, ampak ...

Profesor na Univerzi v Pretoriji Duncan Cromarty je povedal, da mit, da led potone, če pride v stik z mamili, ni resničen.

Opozoril pa je, da naj bomo pozorni na prah ali madeže, ki bi lahko bili vidni na ledu takoj po tem, ko je mamilo dodano v pijačo.

Dodal je še, da bi lahko topna mamila pozvročila motnost v pijači, vendar se običajno hitro razprši in ni toliko viden v temni sobi.

Proizvajalci rohypnola, ki se uporablja za posilstvo, se zavedajo, zakaj se njihova substanca uporablja, zato so spremenili sestavo iz bele tablete v kapsulo, ki vodo ob stiku spremeni v modro barvo.

#2 Preprost dodatek alkohola

Ne uporabljajo samo prepovedanih substanc, svoje lahko naredi že nekaj dodatnih kapljic alkohola. Nekateri alkohol dodajo v brezalkoholno pijačo ali pa alkoholni pijači doda še nekaj kapljic alkohola, da bi žrtev napili. V takšnih primerih se vam bo zdela pijača razredčena in močnejšega okusa, zato bodite pozorni.

Priporočamo tudi: Dva simptoma, ki razkrivata, da ste PREBOLELI covid-19: eden spravlja v obup moške, drugi ženske
Posledic ne boste opazili v trenutku

Ko je oseba omamljena, čutijo simptome po 5 do 30 minutah. Zgodnje prepoznavanje vam lahko ponudi dodaten čas za iskanje pomoči.

Kakšni so znaki?

Pojavili so se znaki kot:

  • omotica,
  • težave pri hoji,
  • zmedenost,
  • slabost (bruhanje),
  • halucinacije,
  • utrujenost,
  • težave z vidom,
  • paranoja in
  • amnezija (izguba spomina).
Kako reagirati, če mislite, da ste omamljeni?

V trenutku, ko posumite, ne nadaljujte s pijačo. To zaupajte nekomu, ki mu absolutno zaupate, saj lahko snovi začnejo hitro učinkovati in lahko ovirajo vašo sposobnost komuniciranja.

Bodite previdni - za pomoč ne prositi popolnega tujca. V tem primeru lahko za pomoč prosite tudi varnostno osebje.

Če se stanje slabša, pokličite nujno pomoč na 112 in povejte, da mislite, da so vas omamili.

"Če menite, da je bila vaša pijača spremenjena, omamljena priporočamo, da o tem obvestite lokal ali varnostno osebje, o incidentu pozovite policijo, tako da pokličete 113 in poiščete takojšnjo zdravniško pomoč."

Preberite tudi: Zdravniki so zaskrbljeni: je TikTok kriv za epidemijo tikov in kompulzivnega govora pri najstnicah?

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.