N. V. | 7. 5. 2022, 16:49

FOTO: Večja iskalna akcija na Bledu! So našli moškega, ki je pogrešan že leto?

Živa Ozmec, PGD Radovljica

Koliko oseb v Sloveniji je pogrešanih vsako leto? Koliko od teh jih najdejo? Razkrivamo.

V okolici Bleda je 7.maja potekala ponovljena večja iskalna akcija za od lani pogrešanim Boštjanom Lavtarjem.

Ponovno je bilo pregledano širše območje Homa, soteske Vintgar, obrobja med naselji Podhom, Zasip in Gorje ter tolmuni in jame na "Borštu", so sporočili policisti Policijske uprave Kranj.

Živa Ozmec, PGD Radovljica

Kdo ga je iskal?

Območje iskanja je bilo razdeljeno na več sektorjev, organiziran pa je bil štab, ki ga je vodila blejska civilna zaščita. Sodelovali so še radovljiški gorski reševalci, jamarska reševalna služba, potapljaška reševalna služba, vodniki reševalnih psov, gasilci in policija.

Živa Ozmec, PGD Radovljica

V iskalno akcijo je bilo vključeno okoli 80 člansko moštvo, ki pogrešanega kljub obsežnem iskanju in trudu niso našli.

Podatki o pogrešanem

Slovenska policija

Boštjan Lavatar prihaja s Kranja. Rojen je leta 1975. Je močnejše čokate postave, visok 175 centimetrov, njegova številka čevljev pa je 41. Je svetle polti, okroglega obraza, njegovi lasje pa so kratki in mišje sive barve. Ima bradico.

Kako v splošnem potekajo iskanja? 

Prve aktivnosti pri vsaki pogrešitvi človeka so vedno najprej povezane z zbiranjem in vrednotenjem informacij, ki bi bile lahko povezane z izginotjem, med njimi gre osebne značilnosti pogrešane osebe, interakcijo z okoljem, ugotavljanje motiva za odhod od doma, dogajanje pred izginotjem in njegovo gibanje ...

Gre za zbiranje informacij v širšem kontekstu, da bi se oseba našla. Sledijo še iskalne akcije in druge aktivnosti, običajno v sodelovanju s službami, ki imajo določena specialna znanja ali lahko pomagajo.

Živa Ozmec, PGD Radovljica

Ne glede na vsebino prijave pogrešanja, policija preveri vse okoliščine izginotja in izvede vse potrebne ukrepe za izsleditev pogrešane osebe.

Oseba je pogrešana, dokler ni najdena živa ali ni najdeno oziroma identificirano njeno truplo. Glavni kriterij za umestitev osebe na seznam pogrešanih oseb je nenadna in nepričakovana odsotnost iz kraja bivališča oziroma iz družinskega, socialnega ali poklicnega okolja, in je to prijavljeno policiji ter kljub izvedenim ukrepom oseba ni najdena.

Pogrešanje osebe lahko prijavi vsakdo, ne glede na to, ali prijavitelj izvira iz družinske, delovne ali širše socialne mreže osebe in ne glede za katero pogrešano osebo gre.

Za policijo je bistveno poznavanje pogrešane osebe in sposobnost podaje relevantnih podatkov ob prijavi. Pogrešitev se prijavi na policijski postaji ali preko interventne številke 113 in čim prej od izginotja.

Koliko je pogrešanih oseb v Sloveniji?

Na leto policija obravnava okoli 500 prijav pogrešanih oseb, od katerih predstavljajo otroci in mladoletniki v povprečju okoli 30 odstotkov.

Največ pogrešanih je odraslih oseb in starejših, predvsem gre za osebe z demenco ali drugimi starostnimi boleznimi, ali pa za izgubljene osebe v gorah in podobno.

Večina prijav pogrešanja je podana v enem dnevu in v enem dnevu je večina pogrešanih tudi najdena. Policija ugotavlja, da je polovica odraslih pogrešanih najdena v dveh do treh urah, v roku desetih ur je najdeno več kot 70 odstotkov pogrešanih, v 24 urah več kot 80 odstotkov.

Skrbi preostalih 20 odstotkov, ki ostanejo pogrešani in za katere obstaja večja verjetnost, da potrebujejo pomoč. Za otroke do 14 leta pa velja, da jih je preko 90 odstotkov pogrešanih najdenih nekje v štirih urah po prijavi.

Živa Ozmec, PGD Radovljica

Pogrešane osebe se same vrnejo domov v okoli 30 odstotkih, policija jih najde okoli 30 odstotkov, nekje okoli 30 odstotkov pa jih najdejo starši, svojci, prijatelji ali sosedje.

Nekaj pa je tudi takih, ki se jih najde v bolnišnicah. V nekaj odstotkih do nekje 10 odstotkih je najdenih mrtvih, največkrat kot posledica naravne smrti, nesreče, samomora.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord