28. 10. 2022, 16:41 | Vir: STA

Medvrstniško nasilje za Bežigradom: policija predstavila potek preiskave

Fotografija je simbolična.

Bobo

Po dogodku, ki je šokiral domala vso Slovenijo, so žrtvi že nudili ustrezno pomoč. Kako bodo ukrepali glede storilcev?

Policisti so po prijavi medvrstniškega nasilja na območju Bežigrada v Ljubljani in zaznavi sumov kaznivega dejanja nasilništva izvedli vrsto preiskovalnih in preventivnih ukrepov. V preiskavi so kaznivega dejanja nasilništva osumili štiri mladoletnike, je pojasnil načelnik policijske postaje Ljubljana Bežigrad Jure Ulčar.

Z njimi so že opravili razgovore, pogovori so bili opravljeni tudi s starši žrtve, policisti pa še zbirajo obvestila oseb, ki bi lahko dale koristne informacije o tem dogodku.

Po napadu na 13-letnika zaslišala štiri mladoletne osumljence

O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo in center za socialno delo, je dejal Ulčar. Žrtvi so medtem že nudili ustrezno pomoč, izvajajo pa tudi ukrepe za njeno zaščito, da do podobnih dogodkov ne bi več prišlo, je dodal.

Ker so v dogodek vpletene mladoletne osebe, ne morejo razkrivati podrobnejših informacij, tudi zaradi morebitne ponovne viktimizacije žrtve.

Je pa Ulčar razkril, da osumljencev pred tem niso obravnavali za nasilna dejanja, "prav tako pa tudi ne skupine, ki si je nadela posebno ime".

Profimedia

Izvajanje preventivnih aktivnosti

Policisti že vrsto let izvajajo različne preventivne aktivnosti in mlade seznanjajo z vsemi oblikami nasilja, najsi je to fizično, verbalno ali nasilje preko spleta. Tudi v konkretnem primeru so opravili pogovor z vodstvom šole, v okviru rediteljskega sestanka pa bodo staršem predstavili svoje pristojnosti.

V kratkem bodo na šoli izvedli tudi predavanje na temo nenasilne komunikacije, okrepiti pa nameravajo še prisotnost policistov v okolici šole.

Tudi o očitkih staršev žrtve

Ulčar je naslovil tudi očitke starša žrtve, češ da so mu policisti rekli, da pristojnega policista še nekaj dni ne bo. Kot je pojasnil Ulčar je šlo za šum v komunikaciji, saj je bil policist dejansko več dni odsoten, kar pa ni pomenilo, da se aktivnosti niso začele izvajati takoj. Na splošno je Ulčar pojasnil, da so kazni določene v kazenskem zakoniku ter so odvisne od posamičnega primera glede na pravno kvalifikacijo.

Simbolična fotografija.

Simbolična fotografija.

Profimedia

V danem primeru, ko gre za sume kaznivega dejanje nasilništva, saj je dejanje storilo več oseb, je zagrožena kazen do treh let zapora. V kolikor je storilec starejši od 14 let, je mlajši mladoletnik in za svoje dejanje odgovarja po kazenskem zakoniku. Mladoletniku se lahko izreče vzgojni ukrep, je dodal.

Pri tem je pomembno, da znake nasilja prepoznajo predvsem starši otrok ali tisti, ki so jim otroci zaupani v varstvo. Otroci in mladostniki so namreč lahko ujeti v mrežo nasilnega ravnanja vrstnikov. Pri tem so lahko ustrahovani, zato jih je strah povedati, kaj se dogaja, je opozoril Ulčar.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord