R. K. | 14. 10. 2022, 14:06

Incident s pištolo na gimnaziji v Novi Gorici: z informacijami se je oglasil ravnatelj

Marko Cencič/STA/Bobo/fotomontaža

Starši dijakov so dobili pismo, v katerem je natančneje opisano, kaj se je tistega dne dogajalo v prostorih šole.

Na gimnaziji v Novi Gorici je prišlo do incidenta, ki močno odmeva. Vanj sta bila vpletena dva mladoletnika, izmed katerih se je en čutil sprovociranega zaradi majice, ki jo je nosil drugi. Sledil mu je v prostore gimnazije, ga tepel in mu zagrozil s pištolo. Zdaj se je oglasil ravnatelj omenjene šole in zaskrbljenim staršem pojasnil, kaj se je zgodilo.

V pretepu na novogoriški gimnaziji sta bila udeležena dva 17-letnika, en dijak novogoriške gimnazije in drugi, ki te srednje šole ne obiskuje. Po poročanju več srbskih medijev, kjer incident prav tako odmeva, naj bi prvi nosil majico z napisom "Kosovo je Srbija". Med njima je najprej prišlo do prepira, nato pa sta se tudi stepla. Mladoletnik, ki je gimnazijcu sledil v prostore šole, je drugemu med pretepom s telesa strgal majico. Nekdo od prisotnih je ob tem videl, da je imel napadalec za pasom pištolo, poročajo Primorske novice.

Ravnatelj potrdil, da je prišlo do napada

Po napadu je 17-letnik zapustil šolske prostore, vodstvo gimnazije pa je poklicalo policijo. Mladoletnika so kmalu odkrili in pri njem našli pištolo, ki je bila videti kot prava, a je šlo za repliko. O dogodku so policisti obvestili preiskovalnega sodnika in dežurno tožilko, po neuradnih informacijah omenjenega medija naj bi napad trenutno kategorizirali kot sum kaznivega dejanja grožnje.

Rosana Rijavec/STA

Ravnatelj Gimnazije Nova Gorica Andrej Šušmelj je po incidentu staršem poslal obvestilo, ki so ga pridobili in objavili tudi pri Slovenskih novicah. V njem je natančneje opisal, kaj se je zgodilo. Potrdil je, da napadalec ni dijak njihove šole in da je gimnazijca res napadel zaradi spornega napisa na majici, "ki omenja Kosovo". Dijaka je po njegovih besedah zasledoval v šolsko avlo in ga z grožnjo plinske pištole pred številnimi pričami tepel. Pri tem je kričal, da so mu ubili brata. Šušmelj je potrdil, da mu je strgal majico.

Vodstvo šole obsoja vsakršne predsodke in nasilje

To se je dogajalo pred kabino varnostnice, ki je bila v času incidenta na obhodu, zato ni mogla posredovati. Ravnatelj je še povedal, da se je policija, ki jo je poklical sam, odzvala hitro. Pojasnil je, da žrtev napada na srečo ni imela niti lažjih poškodb. "Na zahtevo policistov smo predali tudi videoposnetek incidenta z varnostnih kamer in vsi nadaljnji postopki so v rokah policije."

Ob tem je starše obvestil, naj dijakom povejo, da na Gimnaziji Nova Gorica obsojajo vsake nacionalne, verske ali seksistične predsodke in vsakršno obliko nasilja. Za konec je dodal, da se pojavljajo tudi "pretirane zahteve, kako bi v celoti preprečili vnos nevarnih predmetov na šolo ali zagotovili fizično varovanje na več točkah hkrati", in pojasnil, da se vsega ne da.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord