15. 5. 2022, 17:21

Ubiti varnostnik razglašen za junaka

Profimedia

Zakaj mu ni uspelo onesposobiti strelca? Na dan prihaja več podrobnosti o strelskem pohodu osemnajstletnika, ki je ustrelil 13 ljudi, od tega jih je 10 umrlo. 

Nekdanji policist, ki je postal varnostnik supermarketa, je na morilca večkrat streljal, vendar s kroglami ni uspel prebiti njegovega neprebojnega jopiča. Osemnajstletni Payton Gendron ga je nato umoril.

Nekdanjega policista iz Buffala, ki je umrl pri poskusu uboja množičnega morilca so mestne oblasti razglasile za junaka, poroča Daily Mail.

Varnostnik razglašen za junaka

55-letni Aaron Salter mlajši je bil v trgovini Tops Friendly Markets v Buffalu v New Yorku zaposlen štiri leta. Pred tem je do upokojitve 30 let delal kot policist v Buffalu.

Profimedia

Ko je do zob oboroženi moški v vojaški uniformi vstopil v trgovino, je Salter izvlekel svoje orožje.

Napadalca je večkrat ustrelil a njegove krogle niso prebile vojaških neprebojnega oklepa. Genron je potem streljal nanj in ga ubil. 

Salter je eden izmed 10 ljudi, ki jih je najstnik v rasno motiviranem pokolu ubil v sueprmarketu Tops.

Profimedia

Napad je načrtoval mesece

Osemnajstletni strelec, ki je umoril 10 ljudi, je napad načrtoval več mesecev. Nato se je usedel v avto in se več ur vozil do pretežno temnopoltega območja v Buffalu, kjer je grozljivi poboj tudi izvedel.

Pristojni za primer verjamejo, da je šlo za rasno motiviran zločin, ki ga je sicer belopolti storilec zagrešil iz sovraštva do temnopoltih. 

Profimedia

 Po napadu in aretaciji se je Payton Gendron iz Conklina v zvezni državi New York izrekel za ne krivega umora prve stopnje. pridržan je bil brez varščine. Preti mu kazen doživljenjske ječe.

Rasistični manifest

Gerdon je pred napadom objavil tudi 180 strani besedila, ki je vključevalo načrt napada. Podrobno opisuje tudi pot skozi več okrožij do cilja strelskega napada v trgovini Tops Friendly Market.

"Strelec je do te skupnosti vozil ure, da bi zagrešil ta zločin. Na dan, ko so ljudje uživali na soncu, uživali z družino, s prijatelji." je na tiskovni konferenci dejal župan Buffala Byron Brown.

"Ljudje so v trgovini, nakupujejo, naenkrat nanj začenjo deževati krogle. V trenutnku so uničena življenja, in to povsem brez razloga," je še dodal župan.

Gendron se je v svojem manifestu opredelil kot beli nadvladnik. Izrazil je strah, da bi belce lahko zamenjale druge rase.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ