28. 5. 2022, 10:48 | Vir: STA

Umrl znani Slovenec

Profimedia

Njegova zanimanja so bila izjemno široka in so segala od psihologije in teorije do zgodovine glasbe. 

V 87. letu je umrl muzikolog in zaslužni profesor Primož Kuret, piše na spletni strani akademije za glasbo. Po besedah muzikologinje Darje Koter je bil Kuret eden najvidnejših slovenskih intelektualcev, ki je s svojim raziskovalnim in strokovnim delom neizbrisno pripomogel k ugledu glasbene akademije v domačem in mednarodnem prostoru.

Avtor poglobljenih monografij

Glasbeni javnosti je bil poznan predvsem po Slovenskih glasbenih dnevih, ki jih je pred več kot 35 leti ustanovil s skladateljem Milanom Stibiljem in se od njih poslovil leta 2015. Bil je avtor številnih raziskav, monografij, njegova bibliografija obsega več kot 1000 enot.

Bobo

Znanstveno se je posvečal številnim temam, med katerimi izstopajo področja iz kulturne zgodovine Ljubljane. Kot največji poznavalec Academie Philharmonicorum, Filharmonične družbe in Slovenske filharmonije je avtor poglobljenih monografij, s katerimi se je zapisal med največje slovenske muzikologe, je v spominskem zapisu navedla Darja Koter.

Pomemben prevajalec

Svoj poklic je razumel kot poslanstvo, z veseljem je poučeval o glasbeni preteklosti in se trudil slovensko glasbo predstavljati zunaj domovine.

Štiri leta je bil predsednik Slovenskega muzikološkega društva, vrsto let je urejal Revijo Glasbene mladine Slovenije, več let je vodil odbor za kulturo mesta Ljubljana in bil član različnih odborov, vodil je tudi nacionalno komisijo za vsebinsko prenovo glasbenega šolstva.

Bobo

Prav tako pomemben delež predstavlja njegovo prevajalsko delo. Kuretova zanimanja so bila izjemno široka in so segala od psihologije in teorije do zgodovine glasbe. Samo v Evropi je sodeloval na 300 mednarodnih muzikoloških simpozijih. Na vsakem simpoziju v tujini je prikazal slovenski vidik obravnavane tematike ali vsaj povezanost s slovensko glasbeno stvarnostjo ali slovensko muzikologijo.

Prejel številna priznanja

Za svoje delo je prejel več priznanj. Med drugim je leta 2001 kot prvi Slovenec postal častni član Accademie Filarmonica di Bologna, leta 2003 je dobil Betettovo listino, leta 2005 pa Herderjevo nagrado na Dunaju ter avstrijski častni križ za znanost in umetnost I. reda za zasluge na področju muzikologije.

Bobo

Leta 2005 je prejel tudi državno nagrado Republike Slovenije za življenjsko delo na področju glasbenega šolstva, leta 2006 Mantuanijevo nagrado za življenjsko delo na področju muzikologije, leta 2012 pa ga je nekdanji predsednik države Danilo Türk za pomemben prispevek k razvoju slovenske muzikološke znanosti odlikoval z redom za zasluge. Od leta 2008 je bil častni član Slovenske filharmonije.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ