R.S. | 16. 12. 2022, 08:34

Tragična usoda izbrisanega: v goreči prikolici je izgubil življenje

Profimedia

"Izbris je ne le zaznamoval, ampak zapečatil njegovo življenje v zelo kruto življenjsko pot, na rob Ljubljane, na rob družbe, skorajda na rob obstoja," so zapisali pri Amnesty Slovenija. 

V noči s torka na sredo je v Ljubljani v požaru umrl eden od izbrisanih. Zoran Tešanović, ki je v Sloveniji neprekinjeno živel od leta 1978, je zaradi izbrisa leta 1992 ostal brez vseh pravic, poroča Dnevnik.

Živel v izjemno slabih razmerah

V zadnjih letih je kot obnemogel brezdomec životaril v prikolici brez vode, elektrike in ogrevanja. Bil je odvisen od pomoči in solidarnosti soljudi in nevladnih organizacij, poroča Amnesty Slovenija. Bil je nepokreten in v prikolici ni mogel polniti niti telefona. 

"Izbris je ne le zaznamoval, ampak zapečatil njegovo življenje v zelo kruto življenjsko pot, na rob Ljubljane, na rob družbe, skorajda na rob obstoja," so zapisali pri Amnesty Slovenija. 

"Njegov položaj je bil posledica izbrisa in neučinkovitih, slabih zakonskih ukrepov poprave krivic, ki so brez urejena statusa posledično brez ustreznega zavarovanja ali socialne oskrbe tudi po 30 letih pustile številne izbrisane: v skrajno ranljivih položajih, oropane dostojanstva. Za vse institucije, ki bi morale rešiti njihov položaj, je danes črn dan," so dodali pri Amnesty Slovenija. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord