12. 5. 2022, 11:39 | Vir: STA

V Ukrajini prvo sojenje za vojne zločine: na zatožni klopi tudi 21-letnik

Profimedia

Tožilstvo je sicer registriralo že več kot 10.700 domnevnih vojnih zločinov, v katere je bilo vpletenih 622 osumljencev. 

Ukrajinske oblasti nameravajo začeti prvo sojenje za vojne zločine, storjene med rusko invazijo, pri čemer bodo na zatožno klop postavile 21-letnega ruskega vojaka Vadima Šišimarina, je v sredo napovedal urad generalne državne tožilke Irine Venediktove. Obtožencu, ki je že v priporu, grozi dosmrtna zaporna kazen zaradi naklepnega umora.

Ruski vojak je obtožen, da je 28. februarja ubil neoboroženega 62-letnega civilista, ko je streljal z avtomatsko puško skozi okno avtomobila, da bi civilistu preprečil prijavo položaja skupine ruskih vojakov.

Civilist, ki ni bil imenovan, je vozil kolo ob cesti nedaleč od svojega doma, eden od ruskih vojakov pa naj bi obtožencu ukazal, naj ga ubije, da ne bi razkril njihovega položaja, je zapisano v izjavi urada. Moški je tako umrl na kraju le nekaj deset metrov od svojega doma.

Twitter
Vadim Šišimarin

Urad Venediktove je objavil fotografijo obtoženca, vendar ni navedel podrobnosti o tem, kako je prišel v ukrajinski pripor in kaj se je zgodilo z drugimi člani njegove skupine v času domnevnega umora. Prav tako pa niso določili datuma sojenja.


Tožilstvo je sicer registriralo že več kot 10.700 domnevnih vojnih zločinov, v katere je bilo vpletenih 622 osumljencev.

Velika Britanija in Nizozemska sta nedavno v Ukrajino poslali preiskovalce vojnih zločinov, da bi pomagali lokalnim ekipam in ekipam Mednarodnega kazenskega sodišča, ki preiskujejo morebitna množična grozodejstva storjena v predmestju Buča v Kijevu, kjer so 2. aprila odkrili najmanj 20 trupel.