12. 11. 2020, 11:17 | Vir: STA

Na Hrvaškem prvič v 24 urah več kot 3000 okuženih, na Novi Zelandiji nenavadna okužba

Hina/STA

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 10.156 testih potrdili rekordnih 3082 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 32 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Doslej so največje dnevno število na novo okuženih imeli prejšnji četrtek, ko je bilo 2890 primerov. Od srede so opravili tudi rekordno število testov.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah v primorsko-goranski županiji potrdili 186 novih okužb. Iz istrske županije so poročali o 71 novih primerih. Največ novih okužb znova pričakujejo na območjih Zagreba in Splita.

Na Hrvaškem je trenutno 16.348 aktivnih okužb. V hrvaških bolnišnicah zdravijo 1598 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih jih je 178. Od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer, so v državi potrdili skoraj 76.000 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 925 oseb. Okrevalo je več kot 58.600 ljudi. Opravili so skupno več kot 592.326 testov.

Nova Zelandija

V Novi Zelandiji so odkrili prvi primer covida-19 od avgusta, ki ni povezan z vnosom iz tujine. Epidemiologi še raziskujejo, kje bi se lahko ženska okužila. Preventivno pa so vse, ki delajo v središču Aucklanda pozvali, naj delajo od doma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Oblasti so preventivno pozvale vse, ki delajo v poslovnem središču mesta, naj raje ostanejo doma, če že morajo na delovno mesto, pa naj nosijo masko. Nova Zelandija je odločena, da zameji širjenje bolezni, je danes povedal minister pristojen za upravljanje s pandemijo Chris Hipkins.

Ženska, ki je zbolela za covidom-19, sicer živi v bližini hotela za izolacijo. Tega so v začetku tedna evakuirali zaradi požarnega alarma. Že takrat so se pojavile skrbi, da je morda prišlo do stika med tistimi, ki so bivali v hotelu in okoliškimi prebivalci.

Direktorica inštituta za javno zdravje Caroline McElnay je danes zagotovila, da to ni bil incident, ko bi se lahko ženska okužila, saj je imela v tem času že simptome. Kot je pojasnila, ženska sicer dela kot asistentka v trgovini.

V državi so danes potrdili še dva primera novega koronavirusa, ki pa sta povezana s prečkanjem meje. Skupno so doslej potrdili 1635 okužb, trenutno imajo 53 aktivnih primerov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord