12. 3. 2021, 07:49 | Vir: STA

Na velenjski osnovni šoli odpovedan pouk zaradi "močnih reakcij" učiteljev po cepljenju

Simbolična fotografija.

Shutterstock

Pouk na Osnovni šoli Mihe Pintarja Toleda Velenje v petek odpade. Šola namreč ne bo zmogla zagotoviti pedagoškega procesa, potem ko je 26 učiteljev napovedalo bolniško odsotnost zaradi močne reakcije na cepivo proti covidu-19, je zapisano v sporočilu staršem, ki ga je šola objavila na svoji spletni strani.

V sredo je bilo kar dve tretjini učiteljev šole cepljenih proti covidu-19. "Iz minute v minuto cepljeni učitelji javljajo o močnih reakcijah na cepivo, tako, da smo pravkar prišli do ocene, da smo, zaradi bolniške odsotnosti kar 26 učiteljev primorani za petek odpovedati celoten pedagoški proces na šoli, saj nimamo zagotovljenih zadostnih kadrovskih zmožnosti za izpeljavo pouka," je ravnatelj osnovne šole Sebastjan Kukovec danes pozno zvečer sporočil staršem tamkajšnjih šolarjev.

Odpovedan je tako pouk za vse učence od 1. do 9. razreda. Izpad petkovega pouka pa bodo nadomestili tekom šolskega leta, je zapisano v sporočilu.

Šola bo po zagotovilih Kukovca v petek zagotovila nujno varstvo za učence od 1. do 3. razreda, od 6. do 13. ure. Prav tako so morali odpovedati aktivnosti v okviru podaljšanega bivanja po 13. uri, zaradi česar na šoli starše prosijo, naj otroke poberejo do 13.30.

V velenjski šoli učitelji poročajo o simptomih, ki naj bi bili po cepljenju pričakovani in naj bi kmalu izzveneli, poroča MMC RTV Slovenija.

Po Krekovih besedah zapleti niso povezani s cepivi

Direktor NIJZ Milan Krek glede zapletov ob cepljenjih proti covidu-19 poudarja, da do zdaj niso bili povezani s cepivi. Šolski sindikat Sviz pa vztraja, da se glede na zaskrbljujoče novice iz nekaterih držav takoj javno opredeli o varnosti cepiva AstraZenece, ki ga je vlada namenila za cepljenje zaposlenih v šolstvu, so sporočili iz sindikata.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Krek je na četrtkovi novinarski konferenci o epidemiji covida-19 pojasnil, da zaplete ob cepljenju v posamezni evropski državi na nacionalni ravni preverja posebna komisija, ki ugotovitve sporoči Evropski agenciji za zdravila (Ema). Tako bo po njegovih besedah tudi v primeru zapletov, povezanih s cepivom AstraZenece.

"Ko bo Ema imela končne rezultate, bomo videli, pri čem smo. Do takrat pa gre le za domneve," je izpostavil. "Sumov je veliko, ampak jih je treba dokazati," je spomnil.

Tudi v Sloveniji je bilo po njegovih besedah kar nekaj zapletov, ki pa po ugotovitvah posebne komisije niso bili povezani s cepljenjem. Če pa se bo izkazalo, da so zapleti povezani s cepivi, se bodo odločali naprej, a do takrat bodo v uporabi, je dejal.

Ema je po odločitvi Danske, Norveške in Islandije, da začasno prekinejo cepljenje s cepivom AstraZenece proti covidu-19, danes sicer poudarila, da tveganje za nastanek krvnega strdka pri cepljenih ni večje kot v splošni populaciji.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pa so v svojem pozivu zapisali, da je prav to cepivo po nacionalni strategiji cepljenja proti covidu-19 predvideno in rezervirano za veliko večino zaposlenih v vzgoji in izobraževanju in cepljenje zanje po vsej Sloveniji poteka že v teh dneh. Kot so navedli, so glede na medijske objave o zapletih s tem cepivom prejeli veliko vprašanj zaskrbljenih članov. Glede na to pozivajo NIJZ, da se nemudoma javno in enoznačno opredeli glede varnosti cepiva. Če obstaja kakršen koli dvom o njegovi varnosti, pa predlagajo razmislek, da se cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju z njim začasno zadrži.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ