9. 12. 2021, 10:17

Naš planet ima odslej svojo črno skrinjico - kaj shranjuje za primer izumrtja človeške rase

Profimedia

V letalstvu je črna skrinjica zapisovalnik podatkov o letu, da lahko v primeru uničujoče nesreče preiskovalci razumejo, kaj je šlo narobe. Zdaj je svojo črno skrinjico dobil kar naš celoten planet, postavljena pa bo na avstralskem otoku Tasmanija. Razlog? Ustvarjanje arhiva, če zaradi klimatskih sprememb človeštvo v prihodnosti popolnoma izumre.

Naprava bo v končni iteraciji precej večja kot tiste, ki se skrivajo v letalih. Locirana bo na neobljudenem delu zahodne obale Tasmanije, opisuje pa se kot velikanski, jekleni monolit, v katerem se bodo shranjevali predvsem podatki o podnebnih spremembah na zemlji. Podatki se bodo v napravi zbirali z interneta.

Po podatkih mreže ABC, bo črna skrinjica za naš planet zbirala podatke o temperaturi ozračja, temperaturi morja, zakisanosti oceanov, nivojev CO2 v atmosferi, izumrtjih živalskih vrst, spremembah v izkoriščenosti kopenskih površin, pa tudi podatke o številu ljudi na Zemlji, koliko je bilo na globalni ravni porabljenega denarja za vojaške namene in koliko energije porabljamo.

Vključeni bodo tudi t.i. kontekstualni podatki, ki bodo omogočili, da se surove podatke lahko umesti v širši kontekst. Tako se bodo zbirali še naslovi novic in objave na socialnih medijih, ki so povezane z diskusijami o klimatskih spremembah.

Kot poroča EuroNews, je trenutno na diskih v črni skrinjici prostora za 30 do 50 let arhivov, v prihodnosti pa bodo potem izboljšali in povečali prostor za shranjevanje podatkov. Pri ABC še poročajo, da bo jekleni monolit občasno poslal informacije v vesolje.

Tisti, ki bodo monolit želeli videti v živo, pa se bodo v njegovi bližini lahko povezali celo na njegovo lastno WiFi mrežo – nekaj, kar bo mogoče tudi, ko internet ne bo več obstajal.

Ideja za celotnim projektom je jasna, četudi nekoliko morbidna – v primeru, da naša civilizacija izumre zaradi klimatskih sprememb, bo obstajal zapis, kaj se je dogajalo in kaj se je zgodilo.

Črna skrinjica ima v svoji notranjosti kopico trdih diskov za shranjevanje podatkov, poganjajo pa jo sončne celice na površini. Ko ni sonca, skrinjico lahko poganjajo pomožni akumulatorji. Kreatorji te črne skrinjice so povedali, da je njen namen, da preživi človeštvo.

»Ideja je, da če se Zemlja sesuje pod posledicami klimatskih sprememb, bo ta neuničljiva snemalna naprava tu za kogarkoli, ki se lahko iz vsega tega nekaj nauči,« je povedal Jim Curtis iz komunikacijskega podjetja BBDO, ki sodelujejo z univerzo v Tasmaniji. »Je pa obenem tudi nekaj, kar dodatno spodbuja voditelje sveta k odgovornosti – vedoč, da bodo njihova dejanja za vselej zapisana.«

Beta različica že zapisuje podatke, a je zaradi varnosti postavljena na skriti lokaciji, uradna črna skrinjica Zemlje pa bo dokončana in obratovalna v letu 2022. Zemeljska črna skrinjica ima tudi svojo uradno stran in svoj Instagram profil.

Viri: ABC, Reuters, EuroNews

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.