30. 5. 2020, 10:09 | Vir: STA

Nekatere dežele v Italiji naj bi prirejale podatke o okuženih, da ne bi ostale zaprte

profimedia

Zdravstveni strokovnjaki v Italiji opozarjajo, da pred napovedano odpravo prepovedi potovanj med deželami 3. junija nekatere dežele prirejajo podatke o okuženih z novim koronavirusom, da ne bi ostale zaprte. Pri tem so še posebej izpostavili v epidemiji covida-19 v Italiji najbolj prizadeto Lombardijo.

"Obstaja utemeljen sum, da dežele uporabljajo trike, da jih ne bi zaprli," je dejal Nino Cartabellotta, vodja think-tanka za javno zdravje Fondazione GIMBE, v četrtek za italijanski Radio 24.

Pri tem je še posebej izpostavil Lombardijo, kjer se je dogajalo "preveč nenavadnih stvari glede podatkov v zadnjih treh mesecih". Tako so na primer bolnike po izpustitvi iz bolnišnic upoštevali kot ozdravljene, čeprav so še vedno imeli koronavirusno bolezen 19, je dejal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izpostavil je tudi nenavadne zamude pri objavi podatkov po koncu vrhunca okužb, kot tudi dneve, ko so izvedli veliko manj testov na okužbo z novim koronavirusom, kot da v Lombardiji ne bi želeli odkriti novih primerov okužb. "Zdi se, kot da obstaja nekakšna potreba, da bi število potrjenih okužb ohranjali pod določeno ravnijo," je izpostavil Cartabellotta.

Oblasti Lombardije so obtožbe zavrnile kot žaljive in neresnične ter zagrozile s tožbo.

Vendar pa je danes italijanski dnevnik Stampa poročal, da je že več deset virologov v zadnjih tednih "opozarjalo na neskladnost podatkov, ker so podcenjevali število okuženih".

Strokovnjak za nalezljive bolezni Luigi Toma je za današnjo izdajo časnika Messaggero prav tako ocenil, da nekaj ni v redu s sledenjem in spremljanjem okužb v Lombardiji, a tudi v Piemontu in Liguriji.

Predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije, ki svetuje italijanski vladi, Walter Ricciardi je prav tako mnenja, da obstajajo resni razlogi za stališče, da podatki v nekaterih deželah niso zanesljivi.

Po njegovem mnenju je zato še prezgodaj za sprejem odločitve o odpiranju dežel, je dejal za današnjo Repubblico. Kot še posebej tvegano je izpostavil Lombardijo, kjer je z novim koronavirusom še vedno okuženih 20.000 ljudi, ob tem pa še obstajajo primeri okuženih brez simptomov.

Tri dežele na jugu države - Kampanija, Sardinija in Sicilija - so sicer že zagrozile, da ne bodo dovolile vstopa prebivalcem s severa ali pa da jim bodo odredili karanteno. Zavzeli so se tudi za nekakšne "zdravstvene potne liste" za prebivalce dežel z največ okužbami. Minister za regionalne zadeve Francesco Boccia je danes že dejal, da bi bilo to v nasprotju z ustavo in da dežele same ne morejo sprejemati ukrepov, ki ovirajo gibanje ljudi.

Po uradnih podatkih je v Italiji zaradi covida-19 do četrtka umrlo 33.142 ljudi, od tega skoraj 16.000 v Lombardiji. V četrtek so v deželi poročali o 382 novih primerih okužbe od skupno 593, kolikor so jih potrdili po vsej državi. Skupno so doslej v Italiji potrdili 231.732 primerov okužbe.

Strokovnjaki oblasti opozarjajo, naj ne hitijo z naslednjo fazo rahljanja ukrepov, ko naj bi 3. junija Italijanom prvič po treh mesecih znova dovolili potovanje med deželami, vstop v državo pa naj bi znova dovolili tujim turistom. Vlada si je sicer pridržala pravico, da ne odpre dežel, za katere bo ocenila, da pomenijo tveganje za širjenje okužb. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord